Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jak se určují houby podle výtrusů?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 01. září 2010 9:44
  Předmět: Jak se určují houby podle výtrusů?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mnohde v literatuře se uvádí, že některé druhy hub lze spolehlivě od sebe rozlišit třeba podle výtrusů. Poslední dva dny tak trochu prochází Malý atlas húb od Dermeka a Lizoně, kde jsou u každého druhu vyobrazeny i výtrusy. A tak jsem si všiml, že ty jsou si mnohdy u dvou nebo i více druhů podobné jako vejce vejci. Dejme tomu smrž obecný, špičatý a vysoký. I ten popis výtrusů je shodný, jen rozmezí velikostí se liší, každopádně se i ty velikosti hodně překrývají a poměr delší a kratší strany je taky prakticky shodný, takže to nejde rozlišit třeba podle elipticity. Jak se v takovém případě postupuje?

Ne že bych měl tak výkonný mikroskop, pomocí kterého bych viděl výtrusy (možná časem), jen mě to docela zajímá
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 01. září 2010 14:13
  Předmět: Re: Jak se určují houby podle výtrusů?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st září 01, 2010 9:44 am ram2007 napsal:
Jak se v takovém případě postupuje?

Obtížně Wink ... Nejen výtrusy určují druh, liší se i jinými mikroznaky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 01. září 2010 14:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A těmi mikroznaky je třeba co? Hymenofor? Nějaká jiná vrstva klobouku nebo třeba třeně?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 7:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tím se myslí všechno Smile Obceně tvary a výplně a členitost nejrůznějších buněk houby z nezrůznějších jejích částí ... Najdi si něco o anatomie hub, hledej klíčová slova jako septa, pleurocystidy, cystidy, vřecka, ... Pak se specializovat na nějaký rod a studovat literaturu a vlastní úlovky ... do smrti máš o zábavu postaráno Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 13:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže ona existuje třeba nějaká databáze, kde jsou u různých druhů vyobrazeny/vyfoceny třeba cystidy, vřecka apod.? Nebo si to "badatel" hledá někde v odborných pracích? Přece jen pokud už se snaží nějaký ten druh určit podle mikroznaků, musí to mít s čím srovnat.

Je mi jasné, že i když by existovala nějaká taková databáze, tak tam zdaleka nebudou všechny druhy. Nevíte kolik cca druhů je takto "zmapováno"?

Případně nemáte nějaké odkazy na články, které by se tímto zabývaly? Třeba jedním druhem, abych si udělal představu jak to chodí. Něco jsem hledal na netu, ale našel jsem prakticky jen abstrakty a k celým článkům jsem se nedostal

P.S.: Nekamenujte mě za mou zvědavost Very Happy O houby už se zajímám docela dlouho, ale toto je pro mě pole zatím neprobádané.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 02. září 2010 15:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řekl bych, že to co si asi představuješ naleznout bohužel neexistuje Crying or Very sad tedy alespoň ne v tak velkém rozsahu ... dílčí jsou ... třeba o jednotlivých rodech a pro příbuzné druhy ... musíš tedy nějak konkretizovat, specializovat, hledat, pátrat, shánět, loudit, ... Laughing
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru