Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 01. září 2010 9:44 Předmět: Jak se určují houby podle výtrusů? |
 |
|
Mnohde v literatuře se uvádí, že některé druhy hub lze spolehlivě od sebe rozlišit třeba podle výtrusů. Poslední dva dny tak trochu prochází Malý atlas húb od Dermeka a Lizoně, kde jsou u každého druhu vyobrazeny i výtrusy. A tak jsem si všiml, že ty jsou si mnohdy u dvou nebo i více druhů podobné jako vejce vejci. Dejme tomu smrž obecný, špičatý a vysoký. I ten popis výtrusů je shodný, jen rozmezí velikostí se liší, každopádně se i ty velikosti hodně překrývají a poměr delší a kratší strany je taky prakticky shodný, takže to nejde rozlišit třeba podle elipticity. Jak se v takovém případě postupuje?
Ne že bych měl tak výkonný mikroskop, pomocí kterého bych viděl výtrusy (možná časem), jen mě to docela zajímá |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 01. září 2010 14:13 Předmět: Re: Jak se určují houby podle výtrusů? |
 |
|
st září 01, 2010 9:44 am ram2007 napsal: |
Jak se v takovém případě postupuje? |
Obtížně ... Nejen výtrusy určují druh, liší se i jinými mikroznaky. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 01. září 2010 14:16 |
 |
|
A těmi mikroznaky je třeba co? Hymenofor? Nějaká jiná vrstva klobouku nebo třeba třeně? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 02. září 2010 7:24 |
 |
|
tím se myslí všechno Obceně tvary a výplně a členitost nejrůznějších buněk houby z nezrůznějších jejích částí ... Najdi si něco o anatomie hub, hledej klíčová slova jako septa, pleurocystidy, cystidy, vřecka, ... Pak se specializovat na nějaký rod a studovat literaturu a vlastní úlovky ... do smrti máš o zábavu postaráno  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 02. září 2010 13:36 |
 |
|
Takže ona existuje třeba nějaká databáze, kde jsou u různých druhů vyobrazeny/vyfoceny třeba cystidy, vřecka apod.? Nebo si to "badatel" hledá někde v odborných pracích? Přece jen pokud už se snaží nějaký ten druh určit podle mikroznaků, musí to mít s čím srovnat.
Je mi jasné, že i když by existovala nějaká taková databáze, tak tam zdaleka nebudou všechny druhy. Nevíte kolik cca druhů je takto "zmapováno"?
Případně nemáte nějaké odkazy na články, které by se tímto zabývaly? Třeba jedním druhem, abych si udělal představu jak to chodí. Něco jsem hledal na netu, ale našel jsem prakticky jen abstrakty a k celým článkům jsem se nedostal
P.S.: Nekamenujte mě za mou zvědavost O houby už se zajímám docela dlouho, ale toto je pro mě pole zatím neprobádané. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 02. září 2010 15:39 |
 |
|
Řekl bych, že to co si asi představuješ naleznout bohužel neexistuje tedy alespoň ne v tak velkém rozsahu ... dílčí jsou ... třeba o jednotlivých rodech a pro příbuzné druhy ... musíš tedy nějak konkretizovat, specializovat, hledat, pátrat, shánět, loudit, ...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|