Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Soutěž podzimu na zimu vyhlášena
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Šaman

PříspěvekZaslal: út 20. ledna 2009 16:58
  Předmět: Re: Totální odhalení
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám pocit, že uvedený součet je spočítán po šesti hodnotitelích.
Hodil jsem to do excelu a vyšlo mi jiné pořadí po patnácti hodnoceních.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. ledna 2009 18:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Snad to nějak rozmotáme ...
1. hodnotitelů bylo pouze 14
2. První místo 1 bod, 2 míst 2 body, ... pak se to sečte.
3. U "sebehodnotitelů" se hodnota která jim byla přiřazena hrací kostkou nahrazena průměrem bodů od ostatních hodnotitelů.
4. Jakmile bude jasno o autorství, dám sem ... ale co ... dám ho rovnou Wink

Vysledky.xls
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Vysledky.xls
 Velikost:  33.5 kB
 Staženo:  310 krát

Naposledy upravil Bob dne po 26. ledna 2009 10:52, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 20. ledna 2009 19:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Až to bude definitivní, pořešíme taky ceny, které věnuji já.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: út 20. ledna 2009 19:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to jsem zvědavá! Třeba bude absolutní vítěz Kraken Laughing Laughing Laughing (PS: ohromně jsi mě pobavil!)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Šaman

PříspěvekZaslal: út 20. ledna 2009 22:06
  Předmět: hodnocení - excel

No, tak až po sloupec "N" tomu rozumím. Shocked
A hodnotitelů je samozřejmě 14, to počet řádků byl 15 i se součtem Embarassed
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 21. ledna 2009 4:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten Excel... jsem sice po pár rumech a zhulenej, ale nechápu nic... Zkusil bych popsat sloupce a řádky. A počítat výsledky pomocí vzorců z "experimentálních" dat, nikoliv dosazovat hodnoty. Smile Question
Cori

PříspěvekZaslal: st 21. ledna 2009 9:41
  Předmět: tabulka - Excel

Mně se to zdá v pořádku. Po sloupec "N" je to jasné. Trochu asi mate to, že bunky ve sloupcích O-Y jsou zformátovány jako čísla se dvěmi desetinnými čárkami. V řádku 5 jsou čísla povídek a do tabulky se nezapočítávají. V poli O6:X19 jsou "trestné" body podle dosaženého umístění systémem 1. misto = 1 bod ... 10. místo = 10 bodů. V řádku 22 jsou původní hodnoty včetně náhodného umístění autorů povídky (Lupo, InKaso). V řádku 23 jsou tyto náhodná umístění odečtena a namísto nich do příslušné bunky dosazena průměrná hodnota (=AVERAGE(Q7:Q19) tj. 4,77 a =AVERAGE(T6:T13;T15:T19) tj. 6,46). V řádku 20 je už pak konečné umístění včetně zprůměrovaných hodnot u autorů. Pro kontrolu je sloupec Y, kde by měla být hodnota 55 (součet 1+2...+10). Výjimku tvoří pouze dvě zprůměrované hodnoty, ale po dosazení původního náhodného umístění (například u Lupa je to číslo 6 namísto 4,77) to také všechno sedí.

Největším oříškem je spravedlivě vyhodnotit hodnocení od autorů některé z povídek. Nejideálnější by bylo, kdyby se autoři sami přímo ohodnotili, to je ale velmi těžké. Asi by se všichni (nespravedlivě) dávali na poslední místo, což by zase zkreslilo výsledky. Very Happy Zvolený způsob hodnocení je teda asi nejspravedlivější možný. Ještě jednodušší by možná bylo nic nebodovat, ale pouze zprůměrovat dosažená umístění (u autorů by se samozřejmě vypustilo jejich hodnocení). Výsledky by ale byly stejné.

No, když to teď po sobě čtu, tak jsem to asi příliš neosvětlil. A obdivuju ty, kteří to dočetli až do konce Laughing Laughing

Naposledy upravil Cori dne st 21. ledna 2009 10:28, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 21. ledna 2009 9:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Cori ... je to tak jak píšeš ... díky moc za pomoc!
Šaman

PříspěvekZaslal: st 21. ledna 2009 13:01
  Předmět: excel

To, co píše Cori jsem také pochopil, ale hodnoty v sloupcích D-M se snad mají shodovat se sloupci O-X (mimo buněk Q6 a T14).
Uvedené sloupce se shodují pouze v řádku 15 (zrovna u mého hodnocení). Very Happy
Nemohu pochopit, proč se výsledky v řádku 20 tolik odlišují od prostého součtu hlasů, i když tam vrazím ty průměry.
Cori

PříspěvekZaslal: st 21. ledna 2009 14:13
  Předmět: Re: excel

st 21. ledna 2009 12:01 Šaman napsal:
hodnoty v sloupcích D-M se snad mají shodovat se sloupci O-X (mimo buněk Q6 a T14).

Právě že se nemají. Sloupce D-M jsou pouze pomocné, aby se to lépe vyplňovalo. Tzn. že např. Lupo měl na prvním místě povídku č. 5, tak Bob doplnil do buňky S6 číslo 1 (1 "trestný bod"), do buňky O6 číslo 2 atd.

Ve sloupcích D-M je pořadí jednotlivých hodnotitelů, ve sloupcích O-X jsou body za umístění.

Uvedené sloupce se shodují pouze v řádku 15 (zrovna u mého hodnocení). Very Happy

To je tak obrovská náhoda, že by si to taky zasloužilo zvláštní cenu Laughing Laughing Laughing Přišlo k tomu tak, že Ty jsi dal na první místo č. 5 a na páté místo č. 1, takže ve sloupci S15 máš 1 bod (za 1. místo povídky č. 5) a ve sloupci O15 5 bodů (přesně naopak). Na 2. místě máš povídku č. 2, takže má 2 body. Číslo 7 máš třetí a č. 3 sedmé atd.

Nemohu pochopit, proč se výsledky v řádku 20 tolik odlišují od prostého součtu hlasů, i když tam vrazím ty průměry.

A nepřipočítáváš tam omylem i řádek č. 5? Mně to sedí přesně...
Šaman

PříspěvekZaslal: st 21. ledna 2009 17:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Omlouvám se, už jsem to pochopil.
Na scestí mě svedla moje nepozornost při čtení zadání hodnocení a k tomu ten prokletý řádek 15.
Já jsem totiž omylem hodnotil opačně a tak jsem se také na tabulku koukal.
Tedy že první číslo je vždy článek č.1 a jeho hodnocení od 1 do 10, druhé číslo je článek č.2 a jeho hodnocení od 1 do 10 atd. Když jsem zkusil svoje hodnocení napsat správně podle zadání, že první číslo je číslo článku na prvním místě, tak mi nějakou neuvěřitelnou náhodou vyšlo to samé. Pak se mi divte,že jsem zmatený. Chtěl bych napsat, že moje hodnocení je neplatné, ale ono to prostě náhodou platí.

5-2-7-4-1-10-3-8-9-6 = správně podle zadání
5-2-7-4-1-10-3-8-9-6 = špatně
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 22. ledna 2009 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chtěl bych ještě jednou poděkovat Cori za pomoc!!! Děkuji !!! Wink
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 22. ledna 2009 13:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je tedy již pořadí definitivní?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 22. ledna 2009 15:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi ano, jde o to, aby se výherci přihlásili o ceny či se jich vzdali ve prospěch ostatních v pořadí. Myslím, že případné korekce hodnot nezmění pořadí. Já to beru tak, že čepičku vyhrává Katka, Jan S. a Lupo. Bonusovku dostává Kraken Smile Ostatní až za rok v druhém kole. Pokud se tedy dotyční o cenu přihlásí bude jim odeslána na požadovanou adresu. Případně se jich mohou vzdát ve prospěch ostatních v pořadí.

Já to beru jako hodně hodně hodně hodně přátelské zápolení = žádná křeč klídek a pijánko Smile
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: čt 22. ledna 2009 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, bylo to opravdu příjemný, a jak píšeš, naprosto v klidu a v pohodě Cool . Díky za tu možnost!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 3 z 5

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru