Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Copajetotuto

|
Zaslal: pá 31. března. 2006 12:07 Předmět: Atlásek diskuze |
 |
|
Pro Sleye
Jen to, že mám pocit, (ale znovu upozorňuji že se jedná pouze o můj pocit), že se tu na jednu tzv "profláknutou" běžnou houbu jako jsou dejme tomu holubinky, klasické hřiboidy, muchomůrky atd se kterými se houbař nemykolog potká, objevují 3-4 "specialitky". Prostě mám pocit, že i atlas by bylo možná lepší budovat od toho nejjednoduššího.
Ale chápu, že ti z Vás, kteří jsou mocni tvorby hesla atlasu se budou věnovat především tomu, čeho jsou plni v této chvíli. Takže to opravdu berte spíš jen jako prosbu a připomenutí. Každopádně Vám všem za to, co v rámci atlasu předvádíte platí především obrovský dík. Na ten jsem minule zapomenul, za což se tu teď omlouvám.  _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 31. března. 2006 12:54 Předmět: Re: Atlásek diskuze |
 |
|
Copajetotuto napsal: |
...3-4 "specialitky"... |
Mám stejný názor - proto jsem se taky ptal, jestli jsem to pochopil dobře. Nicméně poklona těm, kdo tento atlas tvoří, to je bez debat. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Copajetotuto

|
Zaslal: pá 31. března. 2006 13:18 Předmět: Pro Boba (a samo i pro ostatní) |
 |
|
K bodu 2. Četl jsem diskuze, které tu zmiňuješ, ale mám pocit, že můj pošťouch mířil trochu někam jinam. Ne k vytváření složitých databází strukturovaných položek o jednotlivých druzích. Spíš má představa byla asi taková: Po otevření atlasu se mi nabídnou 3-4 boxy (v žádném případě víc) filtrovací možnosti. Např již zmiňované období růstu (nikoli na měsíce), tvar (Hřibovité, lupenité, choroše....) a hrubý nástřel obvyklých míst pro nemykology, kteří nerozeznají jasan od dubu (listnaté, smíšené, louka...) případně poloha výšková (nížiny, vrchoviny, hory) a dost. Při zadávání druhu do Atlasu by autor hesla tento hrubý nástřel opět do checkboxů vyplnil, a BFU (bloody fucking user=houbař) by si při vyhledávání v atlasu mohl a nemusel drobně zúžit výběr. Toť vše. Nemyslím si, že taková úprava by vyžadovala tvorbu bůhvíjak složitých databází. Ale nejsem tvůrce programů, a tak se možná mýlím.
K bodu 3. Jsem si vědom, že sběr dat by byl do určité míry rizikový, ale samože lze omezit poskytování takto vzniklých informací. Co vidím jako obrovské plus je to, že by se tak daly vytvořit časové řady nesmírné ceny. To by se neobešlo bez tvorby databáze. Ta by však mohla být relativně jednoduchá: Druh, čas, souřadnice místa (například získané klepnutím do slepé ne příliš detailní mapy), datum, počet jedinců a možná i hrubý popis biotopu. Zde je poněkud nebezpečí, koho do takové databáze pustit., a jak prověřit, že se jedná o člověka, který ví, co dělá a neurčí bedlu červenající za muchomůrku hlízovitou (i to jsem zažil).
Tyhle potřeby však obávám se doposud nabízené možnosti nemají šanci naplnit ani ve fóru Atlas diskuze ani ve fóru a pak, že nerostou. Jinak tvůj nápad s vyhlášením mapování některého druhu se mi fakt líbí. Ale muselo by mu občas předcházet malé školeníčko o možnostech záměn a tak.
K bodu 4. Jsem sice nadšený (a nad prací mnoha zde zúčastněných obdivně hýkající) houbař, ale netroufám si bohužel na vlastní projekty. Bojím se, že na ně nemám ani znalostmi, ani časově. Ale jinak to tvoje závěrečné pošťouchnutí (za pošťouchnutí mé) mne opravdu potěšilo a i pobavilo.  _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 31. března. 2006 16:16 |
 |
|
K bodu 2. Je to dost složitý K zúžení výběru by právě měli sloužit spíše ony klíče, které třeba nebudou přímo určovat jednotlivé druhy, ale pouze čeledě či rody ... už to by bylo fajn. Myslím, že Pepův počin je v tomto směru naprosto perfektní!!! Bohužel je na to sám. Ono i ta pomoc typu: tohle udělej tak a tamto je blbý, a tadydle se to minulo někam jinam než by mělo, a podobně ... tj. práce "ladiče" je pro něco takového naprosto nezbytná ba přímo nejdůležitější. Tož zkus zkočit na Pepovi stránky a pomoci mu. Databáze typu co mají na nahuby.sk je pro tvé potřeby jaké jsi popsal dle mého soudu vynikající. Nemá smysl dělat horší. Takže zbývá udělat jedině lepší. Chci se tím zabývat příští zimu. Přes léto bych chtěl plnit atlas.
Potažmo ještě k druhovému složení v atlasu ... klucíí nešilte, vždyť to plníme teprve dva měsíce!!! Berte ten Atlas jako malé dítě ... za půl roku první zoubky, za rok bude chodit, za dva mluvit, ... za 18 let bude vědět všechno a za dalších 60 nic ))
3. Myšlenka dobrá, ale obávám se, že v podstatě nereálná. Tiše totiž předpokládáš, že budeš mít "všude" a pravidelně poctivé zběrače a hlásiče. Myslím, že to je nereálný, ale třeba se mýlím a třeba i díky tomuto webu se taková skupina dá dohromady.
Chcešli nějaké školeníčko, tak se optej v daném fóru a jistě tě bude dříve či později někým odpovězeno. I kladení správných otázek je přínosem a rozvíjí tento web!!! Takže, k tomu aby jsi byl užitečnej stačí, aby jsi byl zvědavej tím se dostáváme k bodu 4 ... veř, že znalostí není nikdy potřeba mnoho. Vždy je však potřeba myšlenka, odhodlání, pracovitost, vytrvalost, komunikace, sebevzdělávání, spolupráce ... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 24. června 2007 22:34 Předmět: drobnost |
 |
|
Náhodou jsem si všiml, že mi v Opeře nejdou (v Exploreru jdou) naklikávat fotky v Atlasu (ve fóru ano). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: ne 24. června 2007 23:28 |
 |
|
Je to tak, je to tak (s tou Operou). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: po 25. června 2007 9:06 |
 |
|
Opraveno, přidal jsem tam stejné zobrazování vyskakovacích obrázků, jako má hlavní fórum. Odzkoušeno na Opeře 9.20 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tost
|
Zaslal: čt 17. dubna 2008 17:18 Předmět: Opera a nápad |
 |
|
Ahoj tady zase nový rýpal Tost.
Prohlížím skoro 95% v Opeře a je to OK.
Chci se zeptat jestli by za úvahu nestálo toto.
Do atlasu hub - ke každé houbyčce dodělat povinnou kolonku jedlá-nejedlá-jedovatá.U častých a běžných hub napsat použití , v případě jedovatých napsat stupěň poškození organismu
Příklad: Muchomůrka zelená - Amanita phalloides
místo poznámky toto
jedovatá stupeň 5
při požití více jak 0,8g na 1 kg váhy dochází k nevratnému selhání jater -SMRT JISTÁ po 10-14 dnech
Víc by jsem to nerozebíral ,ale bylo by to krátké a výstižné.Pokud by to chtěl někdo přesnější tak ať brouzdá po inter.jak ďábel sám.
Pro většinu by to bohatě stačilo.
Vždyť je mnoho hub co jsou někdy jedlé a někdy jedovaté - třeba bez tepel. úpravy.
U jedlých zase napsat obvyklou úpravu v kuchyni.
U nejedlých napsat důvod případně jedlost a za jakých podmínek.
U těch co se ví a léčí to napsat , ale opatrně nezabíhat do podrobností, stejně jako jinde.
Jen tak naťuknout- kdo chce zjistí, ostatní jsou alespoň částečně ,ale správně informování.
To je asi hlavní účel tohoto atlasu hub pro všechny. Tost |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 17. dubna 2008 17:32 |
 |
|
Myslím, že Jedlá nejedlá tam kolonka je, a jakékoli jiné smí každý zadavatel vytvořit ... je to jen o tom, aby to tam lidi psali. Osobně si myslím, že by měl Atlas fúzovat s DAtlasem ... případné volné kolonky by se pak na dotaz snadněji doplňovali. Obecně je to ale na DAMyku se vším stejné. Pokud někde někomu nějaká informace chybí, pak se má optat nebo upozornit na doplnění. Jistě se vždy najde někdo, kdo to napraví. Ale je potřeba vědět, co se má napravit. Obecné poznámky jsou super, ale nemají sílu akce a brzy zapadnou v zapomění. Naproti tomu konkrétní žádost je obvykle vyřízena obratem. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tost
|
Zaslal: čt 17. dubna 2008 17:40 |
 |
|
J o jasně klidně to postupně k těm houbyčkám vyhledám , ale rád bych aby to tam někdo doplnil , aby jsem vám to neskazil, je jedno kam to dáte
Tost |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tost
|
Zaslal: čt 17. dubna 2008 17:42 |
 |
|
Zapoměl jsem jaký je rozdíl mez atlasem a Datlasem,klidně se to dá dát do obou ne?
tost |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tost
|
Zaslal: so 19. dubna 2008 15:17 |
 |
|
Už je mi to jasné ,ale stále si myslím že by to byl dobrý doplněk.
Tost |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tost
|
Zaslal: so 19. dubna 2008 15:19 |
 |
|
Jsem dnes nějaký roztěkaný Tak tam zkus doplnit to co jsem napsal k té Mochomůrce zelené.Dík Tost |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 22. dubna 2008 10:34 |
 |
|
Doplňuj informace do DAtlasu a připiš požadavek o přepis i do Atlasu, až se k tomu moderátoři dostanou, udělají to, a dají formou odpovědi o tom skutku vědět  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
tost
|
Zaslal: út 22. dubna 2008 12:35 |
 |
|
Tak díky za informace Bobe ,
jsem nový tak chvíli trvá než zažiju postupy, ale budu se snažit doplňovat co nejvíc .
Ještě jsem se chtěl zeptat jak jste pokročili s vylepšením vyhledávače v Atlasu.Řadíto to profi latinsky - asi by to bylo komlikované dát na výběr
L -Č. jen se ptám jinak OK.
Tost |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|