Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Instrukce pro tvůrce
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Klíč - klíče k určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Damík



Založen: 09. 08. 2007
Příspěvky: 110
Bydliště: Internet

PříspěvekZaslal: st 08. srpen 2007 14:54
  Předmět: Instrukce pro tvůrce
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Od té doby, co se DAMyko objevilo na webu se na něm několikrát diskutovalo o tom, že by bylo fajn vytvořit nějaký klíč k určování hub, či nějakou vyhledávací databázi, ale touhy obvykle brzy ochladly a vše vyšumělo do ztracena Crying or Very sad Věřím, že vše je dáno zejména tím, že tu nebyl nástroj či návod jak to celé vybudovat. Jak už to tak bývá, je prostě potřeba něco zkusit a pak se prostě uvidí, jest-li to byla šťastná volba. Poté, co Garry Kasparov dokázal DeepBlue několikrát i porazit jsem usoudil, že vyhledávací databáze je pro naše kapacity slepou uličkou, a že jedinou cestou je nějaký chytře udělaný klíč, který je modifikovatelný. Vývoj speciální aplikace by zabral příliš mnoho času a přitom by nebyl o tolik lepší než když to zkusíme formou nového fóra, v kterém budou jednotlivé témata prolinkovány tam i zpět.

Nedokážu teď přesně sepsat jak to dělat a jaký formát dodržet, a tak to sem budu zapisovat jak se problémy budou ukazovat. Obecně platí, že:

1. Každé založené téma musí být od někud linknuté a musí být linkované i zpět, přičemž cest k tématu či cest od tématu múže být hnedle několik. Je velmi důležité a zásadní pro možnost údržby aby se vždy linkovalo oboustraně - tam i zpět. Jinak by se v budoucnu mohlo stát, že až budeme mazat to co již nepotřebujeme pro to či ono, smažeme to nechtěně pro něco jiného.
Dále je potřeba aby linky byly vždy na téma a nikoli příspěvky, a to ve formátu:
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3003 tedy musí tam být to "t=" pak číslo a pak už nic. Je to důležité, neb v budoucnu by se udělal robot, který to přetransformuje do nějaké lepší databázové struktury.

2. Název tématu by měl být v nějakém rozumném formátu. Myšlenka je taková, že nadpis obsahuje klíčová slova, která budou v budoucnu extrahována do rejstříku e-knihy zvané DAMyko. Pokud chcete dělat heslo a podheslo, pak nadřazené heslo budiž ukončeno dvojtečkou - omezme se na maximální hloubku 3-5 podhesel. Jednotlivá klíčová slova oddělujme středníkem. To znamená, že středník ani dvojtečka nesmí být v názvu tématu použit v jiném významu, tj. nesmí být součástí klíčového slova.

3. Začnete-li nové téma je nenejvýš vhodné ho dodělat na jeden zátah. Pokud to nejde, tak se domluvme, že se to příspěvku napíše slovo "Dodělat" a případně i komentář toho, co je potřeba dodělat ... tyto "díry" pak bude možno dohledat vyhladáváním a vyspravit.

4. Pan Damík ... někdo musí bdít na formátem, strukturou, aktualizací, správností, atd. Jelikož celek bude společným dílem, udělejme to tak, že fiktivní uživatel Damík bude jakoby autorem všech témat ... starat se o to nemusíte nijak - to jen abyste nebyly překvapeni, že pokud založíte téma, bude v krátké době přiřknuto panu Damíkovi. Do těla příspěvku bude ale dopsáno, že ho vytvořili uživatelé: Bob, Lupo ... a každý kdo se do modifikace příspěvku formou komentáře připojí. Nebudu detailně vysvětlovat proč tomu tak "musí" být - web prostě není dokonalý a toto je nejjednodušší, ikdyž ne zrovna ideální řešení neboť ztratíte možnost editovat svůj příspěvek přímo, ale pouze formou odpovědi, kterou následně moderátoři zanesou do příspěvku pana Damíka.

5. Pokud začnete se rozepisovati o nějakám rodu či čeledi, tak neopomeňte přidat formou příspěvku i link na toto téma minimálně do klíče zvaného Říše hub. Tam je ovšem nutno proklikat se taxonomickou strukturou a doplniti tedy jednotlivé taxonomické úrovně potřebné větve z http://www.catalogueoflife.org/annual-checklist/search.php Zpočátku to tedy bude pěkná lopota. Zároveň přidejte link formou příspěvku kamkoli uznáte za vhodné.

6. Je zřejmé, že není možno vytvořit v blízké budoucnosti klíč absolutní, tj. vedoucí ke všem jednotlivý druhům. Avšak dbejme na to, abychom jejich existenci nezatajili. To znamená, že pokud z nějaké skupinu odvětvím nějaké podskupinu (ale né všechny), pak je potřeba tuto variantu ponechat alespoň jako položku "ostatní". Pokud je potřeba osvětlit význam tohoto, dotažte se, rozepíšem se.

Je to všechno velmi čerstvé a myšlenkově né zcela dotažené. Bude to velmi pracné. Je to vlastně psaní webu starým způsobem, akorát se místo HMTL používá phpBB a jeho TAGy. Snad si každý najde ten svůj kousek z mykologické říše o kterou se zajímá a bude jí zde rozvíjet jen tak pro radost a potěchu či potřebu ostatních.


Přestože jsem nad tím myšlenkově ztrávil mnoho hodin přemýšlení a diskusí, tak v tom nemám úplně jasno, a tak bude fajn, když cokoli navrhnete.





Zpět na rozcestník Klíč k určování hub
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Klíč - klíče k určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Nemůžeš připojovat soubory k příspěvkům
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory