Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 03. května 2007 9:35 |
 |
|
hmmm, a kterak tu glycerinželatinu připraviti? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 03. května 2007 9:41 |
 |
|
03. května 07, 9:35 Bob napsal: |
hmmm, a kterak tu glycerinželatinu připraviti? |
Buď se to koupí, nebo se vezme glycerin a želatina a uvaří se to. V tomto případě bych ale doporučoval experimentovat a použít směs vody a glycerinu. Poměry neznám, je třeba experimentovat. Ono se to težko odhaduje aby to byla viskózní kapalina i za studena. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 23. května 2007 12:05 Předmět: Měření výtrusů v různém médiu |
 |
|
st února 01, 2006 2:04 pm mat60 napsal: |
Přidal jsem dvě mikrofotky výtrusů. Na jedné je optický řez výtrusů klasicky ve vodě. Na druhé jsou výtrusy focené přímo v imerzním oleji. Došlo k zvýraznění povrchů a je lépe vidět jejich polygonální tvar. |
Závojenka sadovka - Entoloma sepium. Paskov, zahrada, pod švestkou, 5.5.05. Mikrofoto výtrusů. V imerzním oleji.
Závojenka sadovka - Entoloma sepium. Paskov, zahrada, pod švestkou, 5.5.05. Mikrofoto výtrusů. Ve vodě.
To mne zajímá! Je to obecný jev? Proč? Asi dobré používat? Chtěl bych vědět více. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 23. května 2007 12:15 Předmět: Re: Měření výtrusů v různém médiu |
 |
|
23. května 07, 12:05 Bob napsal: |
To mne zajímá! Je to obecný jev? Proč? Asi dobré používat? Chtěl bych vědět více. |
To byl tehdy jenom takový pokus a taky si myslím, že to není k následování . Tehdy jsem hledal něco s vyšším indexem lomu, čím bych nahradil vodu. Čím je větší rozdíl v indexech lomu prostředí a objektů, tím je pro pozorování líp.
Na tom horním obr. jsou samovolně napadané výtrusy focené přímo v imerzáku. Výtrusy jsou přímo v kontaktu s olejem. Tu deformaci zřejmě způsobuje povrchové napětí na rozhraních olej - buněčná stěna a vodný roztok uvnitř. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 23. května 2007 12:25 |
 |
|
Proč to nenásledovat? Vypadá to zajímavě Minimálně na fotky ve stylu MykoArt mohou být zajímavé.
Myslíš, že to imerzák poničí stejně jako třeba roztok soli list měříku ... biologie na základní škole.
S tím vyšším indexem lomu ... jak velký by se ti líbil? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 23. května 2007 12:47 |
 |
|
23. května 07, 12:25 Bob napsal: |
Proč to nenásledovat? Vypadá to zajímavě Minimálně na fotky ve stylu MykoArt mohou být zajímavé.
Myslíš, že to imerzák poničí stejně jako třeba roztok soli list měříku ... biologie na základní škole.
S tím vyšším indexem lomu ... jak velký by se ti líbil? |
Já bych neřek, že ten imerzák ten výtrus úplně zničí. Připadá mi, že by to mohlo být podobné vysušeným výtrusům, jak jsou vidět na obr. z konfokálu. Až najdu nějakou závojenku, tak to na tom konfokálu ověřím.
Jaký by se mi líbil index lomu. Říká se, že tak kolem 1.5 - 1.6, ale k tomu vlastnosti vody . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 04. června 2007 14:07 |
 |
|
Jojojojojo, to je všechno pěkné, ale co houby u kterých to "klasicky" nejde? A nebo co když je potřebuji hned. Včera jsem zkusil u kropilek toto:
Vzal jsem malou lahvičku, dal tam pár kropilek a přidal pár kapek bavlníkové modři v laktofenolu, promíchal (nijak brutálně). Kapku roztoku jsem ukápl na podložní sklíčko, překryl krycím a šup pod objektiv. Výsledek super, až na to, že z výtrusy jsem si tam dal i nečistoty (kamení a piliny), a tak nešlo krycí sklíčko domáčknout tak, aby se to dalo mikroskopovat 100x objektivem (moc velká tloušťka vzorku mezi sklíčky = nelze zaostřit, posouvá se sklíčko, vzorek při každém pohybu stolku proudí sem a tam). Proto jsem zkusil jen vzít jehlu, tu namočit do toho "roztoku" výtrusů, a otřít ji na podložní sklíčko. Toto jsem udělal několikrát a vždy kontroloval, jestli jsem si tam nevnesl i nějaké to kamení či větve. Pak jsem to překryl, a ...
... jelikož je problém, když výtrusy plavou v roztoku, vsunu sem své řešení. Smotkem čistého nechlupatého papíru (třeba "kapesníkem" na utírání objektivů) přitlačím krycí sklíčko, tak moc jak jen snese, a filtračním papírem odsaji vytlačenou kapalinu, ale tak opatrně, abych nevysál i kapalinu pod sklíčkem. Tak se obsah pod sklíčkem obvykle stane téměř bezbarvým ikdyž je v bavlníkové modři a nebo kongo červeni. Takto vytvořená tenoučká vrstvička má tu výhodu, že skoro všechny výtrusy jsou v jedné rovině, a tak jsou vždy zaostřeny všechny viditelné výtrusy a všechny skoro stejně dobře/spatně. Další výhodou je, že styčná plocha kapaliny na krajích krycího sklíčka je tak malá (či tak rychle se zalepí laktofenolem - voda není tak dobrá), že se výtrusy vůbec nehýbou - časy focení v řádu vteřin nevedou k rozmazání fotografie. Nevýhodou je, že je vzorku málo (o většinu se takto přijde). Proto je dobré nejprve nejakým slabším objektivem najít místa kde jsou. Další nevýhodou je, že některé(?) výtrusy jsou tímto poškozeny a praskají nebo možná mění tvar či rozměr. Jaké jsou vaše zkušenosti? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 29. června 2007 15:42 |
 |
|
Zdravím ve spolek ... kdo poradí jak na to?
Snažil jsem se teď několikrát mikroskopovat malé křehké houbičky. Jak děláte vzorek výtrusů u těchto houbiček? Na následujícím obrázku je vidět, že je tam spousty drobných výtrusů a tu a tam i nějaký výrazně větší (zralý s nezralými) ...
pokus o vyprášení na sklíčko skončil zaschnutím klobouku, podvinutím okrajů ... a nic nenaprášilo, tedy alespoň ne tak dost, aby se dala určit barva výtrusného prachu. Jak to děláte? Že bych to celá zavřel do nějaké nádoby s vodou či tak něco? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 12. července 2007 9:31 |
 |
|
Potřeboval bych vědět, jak se měří výtrusy. Když jsou třeba chlupaté - bere se rozměr výtrusu i s chlupy nebo se berou chlupy zvlášť? A jak je tomu s tím jejich "klíčkem" ... můře to dělat i několik mikronů, což při určování může vést zcela jinam než by mělo  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|