Zaslal: st 02. května 2007 12:48 Předmět: Praparát: Kterak připravit "obecný" preparát
Tak jsem začal s mikroskopií a hnedle narazil na značný problém ... vždyť je to všechno stašně malé a vůbec se s tím nedá manipulovat!!!! Jaké používáte triky k tomu, aby jste připravili preparát té či oné části houby. Co používáte za nástroje?
Zaslal: čt 15. listopadu 2007 13:46 Předmět: Běžná příprava preparátu
Vezmu podložní sklíčko a kápnu na něj malou kapičku preparátu (pokud je kapalný či suspenze) nebo dám kousek vzorku a zakápnu vodou (nebo jiným médiem). Vezmu krycí sklíčko, postavím ho vedle kapky na hranu a pomalu ho překlopím na vzorek. Pokud je potřeba trochu a velmi zlehka přitlačím. Pokud je vody ve vzorku moc, odsaji vytlačenou vodu pijákem či buničinou a podobně (není dobré, když sklíčko plave - neb se pak hýbe i celý preparát). Celý preparát zkouknu objektivem 4x či 10x. Zajímavější oblast zkouknu 40x. Pokud chci zvětšovat ještě více, tak nastavím posunem stolku místo přesně na střed pole, odjedu stolkem dolu, uhnu objektivem, dám na sklíčko malou kapku omerzního oleje, nastavím objektiv 100x, koukám z boku navzorek a přijedu stolkem vzhůru až se objektiv namočí do oleje. Pak koukám do okulárů a velmi pomalu a opatrně přibližuji vzorek až uvidím obraz. Pokud si hneš se stolkem (preparátem) je problém, stejně jako když se chceš podívat jinam. Při velkým zvětšení je velmi velmi obtížné se orientovat v preparátu. Pak zbývá jen objektiv 10x, kterým se pokusíš místo zájmu opět najít a dát na střed zorného pole, pak zase nastavíš 100x a zkoušíš znovu ostřit. Po aplikaci oleje již nepoužívat objektiv 40x (pokud tedy také není imerzní) protože by se při zaostření již vymáchal v oleji (není dobré). Toť asi vše - přeji málo rozmačkaných sklíček!
Paľo mi písal několik otázek, zatím nemám čas se k tomu vyjádřit a u mnohých mu asi nepomůžu vůbec. Témata mi to však přijdou navýsost zajímavé a tak bych se i já poučil. Domluvili jsme se, že to sem nakopíruji. Takže, kdo se podělí o zkušenosti?
Ako pripravit preparat aby som mohol pozorovat a ci sa to vsetko vobec pozoruje ?
1. cystidy na povrchu klobuka / pokozky/
2. cystidy na povrchu hlubika
3. velum, prsten, posva, ostne, bradavice, pavucina....
4. korienky na baze
5. chlpky na okrajoch klobuka ci povrchu plodnice
6. duzinu hlubika ci klobuka
Ako pripravit preparaty aby sa dali pozorovat:
1. pripojenia vreciek, parafyz, cystid, bazidii, ...
2. hyfy
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Nemůžeš připojovat soubory k příspěvkům Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory