Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Rozdíl mezi Ryzcem hnědým a Ryzcem dubovým
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
four ever
Anonymní





PříspěvekZaslal: po 15. srpen 2016 11:24
  Předmět: Rozdíl mezi Ryzcem hnědým a Ryzcem dubovým
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jaké jsou hlavní rozlišovací znaky mezi těmito ryzci? O ryzci dubovém jsem se dočetl že má bílou nebo nažloutlou barvu mléka a chuť nahořklou.

O ryzci dubovém se píše že je jedlý. K jakému zpracování je vhodný jen na sušení nebo i do smaženice? Jestliže chuť mléka je nahořklá nemám například houbu rozřezat a mléko až vyteče umít? To se týká i Ryzce hnědého pokud bych ho chtěl usušit a použít jako ochucovadlo... zbavit se mléka?
Návrat nahoru
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1388
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: po 15. srpen 2016 13:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ryzec dubový je nejedlý, někdy uváděný i jako slabě jedovatý, ryzec hnědý je jedovatý. Jsou známé otravy po konzumaci obou druhů. Ryzec dubový roste pod duby, ryzec hnědý pod jehličnany a břízou. Ryzec hnědý má nápadnou vůni po maggi.

Naposledy upravil no-X dne po 15. srpen 2016 21:22, celkově upraveno 1 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
four ever
Anonymní





PříspěvekZaslal: po 15. srpen 2016 14:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já četl že r, dubový je jedlá houba na koření:

http://atlashub.webz.cz/ryzedubo.htm
http://www.houbareni.cz/houba.php?id=375

Houba kterou jsem našel měla mléko bílé nebo nažloutlé a voněla dobře. Ale neochutnal jsem.
Návrat nahoru
Pantáta
Čestný člen


Založen: 08. 11. 2005
Příspěvky: 1584
Bydliště: Praha 6 - Dejvice

PříspěvekZaslal: po 15. srpen 2016 14:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já se přikláním k názoru, že dělat takové experimenty za každou cenu je blbost. Doporučuji si najít na konzumaci jiné jedlé houby, roste jich teď dost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
four ever
Anonymní





PříspěvekZaslal: po 15. srpen 2016 15:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když mě těch hub bylo líto je tam nechat ...
Návrat nahoru
mykožrút



Založen: 25. 12. 2009
Příspěvky: 301
Bydliště: Žilina

PříspěvekZaslal: po 15. srpen 2016 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Naozaj sa niekde uvádza ako jedlý, ale nemyslím si, že to má zmysel. Huby sa jedia pre chuť, tak na čo používať nechutné druhy. Na východe zvykli niektoré pálivé rýdziky špeciálne upravovať, máčať, prevárať, zlievať, nakladať a neviem čo ešte. Hoci to vraj niektorí vedia spracovať celkom dobre, pravdepodobne by si bol z výsledku svojho experimentu sklamaný. Leto sa kráti a čas kvalitných rýdzikov je ešte len pred nami. Narastú aj v lete, no jesenné sú omnoho menej červivé, celkovo akési hrubšie a tuhšie. Nie také mľandravé, ako v lete. Nazbieraj si v boroviciach, alebo mladých smrečinách, kde je na zemi mach. Také s mrkvovo oranžovým, alebo červeným mliekom. Porastov mladých smrekov je v poslednom období až, až a rýdzikov v nich tiež. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
alesjirsa



Založen: 02. 10. 2014
Příspěvky: 62
Bydliště: Strakonicko

PříspěvekZaslal: po 15. srpen 2016 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 15. srpen 2016 15:04 four ever napsal:
Když mě těch hub bylo líto je tam nechat ...


To mně je zase líto je sbírat ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
four ever
Anonymní





PříspěvekZaslal: út 16. srpen 2016 11:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Měl jsem celkem problém to přeložit ale google to zvládl. Tady borovice nemáme. Zatím jsem viděl jen samé ryzce hnědé nebo dubové.
Návrat nahoru
four ever
Anonymní





PříspěvekZaslal: so 20. srpen 2016 15:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem to byl ještě jednou zkontrolovat a opravdu roste to mezi duby. Mléko mělo barvu spíš žluto-hnědou (slabě) a ochutnal jsem na špičku jazyka a hořké to nebylo. A zdálo se mi že to lepká. Sázím tedy na ten ryzec dubový.
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory