Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
four ever Anonymní
|
Zaslal: po 15. srpen 2016 11:24 Předmět: Rozdíl mezi Ryzcem hnědým a Ryzcem dubovým |
 |
|
Jaké jsou hlavní rozlišovací znaky mezi těmito ryzci? O ryzci dubovém jsem se dočetl že má bílou nebo nažloutlou barvu mléka a chuť nahořklou.
O ryzci dubovém se píše že je jedlý. K jakému zpracování je vhodný jen na sušení nebo i do smaženice? Jestliže chuť mléka je nahořklá nemám například houbu rozřezat a mléko až vyteče umít? To se týká i Ryzce hnědého pokud bych ho chtěl usušit a použít jako ochucovadlo... zbavit se mléka? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 15. srpen 2016 13:25 |
 |
|
Ryzec dubový je nejedlý, někdy uváděný i jako slabě jedovatý, ryzec hnědý je jedovatý. Jsou známé otravy po konzumaci obou druhů. Ryzec dubový roste pod duby, ryzec hnědý pod jehličnany a břízou. Ryzec hnědý má nápadnou vůni po maggi.
Naposledy upravil no-X dne po 15. srpen 2016 21:22, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
four ever Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 15. srpen 2016 14:32 |
 |
|
Já se přikláním k názoru, že dělat takové experimenty za každou cenu je blbost. Doporučuji si najít na konzumaci jiné jedlé houby, roste jich teď dost. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
four ever Anonymní
|
Zaslal: po 15. srpen 2016 15:04 |
 |
|
Když mě těch hub bylo líto je tam nechat ... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: po 15. srpen 2016 19:15 |
 |
|
Naozaj sa niekde uvádza ako jedlý, ale nemyslím si, že to má zmysel. Huby sa jedia pre chuť, tak na čo používať nechutné druhy. Na východe zvykli niektoré pálivé rýdziky špeciálne upravovať, máčať, prevárať, zlievať, nakladať a neviem čo ešte. Hoci to vraj niektorí vedia spracovať celkom dobre, pravdepodobne by si bol z výsledku svojho experimentu sklamaný. Leto sa kráti a čas kvalitných rýdzikov je ešte len pred nami. Narastú aj v lete, no jesenné sú omnoho menej červivé, celkovo akési hrubšie a tuhšie. Nie také mľandravé, ako v lete. Nazbieraj si v boroviciach, alebo mladých smrečinách, kde je na zemi mach. Také s mrkvovo oranžovým, alebo červeným mliekom. Porastov mladých smrekov je v poslednom období až, až a rýdzikov v nich tiež.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alesjirsa
|
Zaslal: po 15. srpen 2016 20:43 |
 |
|
po 15. srpen 2016 15:04 four ever napsal: |
Když mě těch hub bylo líto je tam nechat ... |
To mně je zase líto je sbírat ... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
four ever Anonymní
|
Zaslal: út 16. srpen 2016 11:57 |
 |
|
Měl jsem celkem problém to přeložit ale google to zvládl. Tady borovice nemáme. Zatím jsem viděl jen samé ryzce hnědé nebo dubové. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
four ever Anonymní
|
Zaslal: so 20. srpen 2016 15:30 |
 |
|
Dneska jsem to byl ještě jednou zkontrolovat a opravdu roste to mezi duby. Mléko mělo barvu spíš žluto-hnědou (slabě) a ochutnal jsem na špičku jazyka a hořké to nebylo. A zdálo se mi že to lepká. Sázím tedy na ten ryzec dubový. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|