Zaslal: po 15. února 2016 23:04 Předmět: Tricholoma album
Tyhle houby vyrostly v polovině listopadu na kraji dubohabřiny na jílovité, pravděpodobně mírně zásadité půdě. Měly neslizký klobouk (tehdy ale bylo sucho) a takovou zvláštní vůni, kterou jsem nedokázal k ničemu přirovnat. Chuť mírná. Při pokusu o určení jsem se dostal někam k okruhu šťavnatky bukové, možná k druhu H.barbatulus (viz Hagarova encyklopedie). Mohlo by to něco takového být a nebo jsem úplně vedle?
114.22 kB
avnatka detail-Kryry 17.11.15.jpg
161.17 kB
avnatka-Kryry 17.11.15.jpg
Naposledy upravil Jenda dne út 16. února 2016 21:34, celkově upraveno 1 krát
Zaslal: po 15. února 2016 23:59
I když se to z fotek nedá snadno odhadnout, řekl bych, že šťavnatka buková je celkově statnější a lupeny - přinejmenším u starších plodnic - jsou výrazněji sbíhavé. Osobně bych hledal kolem šťavnatky drvopleňové (H. cossus), slonovinové (H. eburneus) ap., což jsou druhy, které jsou obvykle drobnější a typické specifickým aromatem. Ale možná jsem taky úplně vedle
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory