Zaslal: st 19. listopadu 2014 23:32 Předmět: Pavučinec - jaký?
Tento pavučinec jsem našel 6. 10. v zámeckém parku v Dačicích. Tyto 2 plodnice rostly těsně vedle sebe v trávě a opadu listí v blízkosti mladého javoru a opodál se nacházejí dvě mohutné lípy + nějaké další listnáče (bohužel jsem ztratil podrobnější zápisky a nejen k tomuto). Barvy souhlasí se snímkem, spíš ve skutečnosti nejsou až tak moc "jasné" jako na fotografii. Průměr klobouků byl asi 7 cm a výška plodnic tak 5 - 6 cm. Co jsem studoval v atlasech a na PC, tak mi vychází, že by to mohl být pavučinec plyšový. Ale jen odhad. Nadmořská výška nálezu je asi 480 metrů.
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: čt 20. listopadu 2014 0:16
Pavučinec plyšový to určitě není a vzhledem k tomu, že u nás roste něco okolo 500 - 1000 druhů pavučinců, tak je velmi nereálné určit je pouze z fotky (a mnohdy ani s pomocí literatury a mikroskopu). Co se dá vypátrat na internetu je jen hrstka toho, co ve skutečnosti roste v lese, takže je potřeba mít na to spoustu literatury, monografií a zkušeností, aby se daly pavučince určovat. Znám lidi, kteří se jím věnují, ale jsou zaměřeni buď jen na nějaké podrody, typu Phlegmacium, nebo Dermocybe a ještě k tomu se zaměřují jen na některé oblasti v republice, nebo jen na konkrétní lokality.
Stručně řečeno pavučince jsou fakt nejtěžší z makromycetů
Pavučinec plyšový to určitě není a vzhledem k tomu, že u nás roste něco okolo 500 - 1000 druhů pavučinců, tak je velmi nereálné určit je pouze z fotky (a mnohdy ani s pomocí literatury a mikroskopu). Co se dá vypátrat na internetu je jen hrstka toho, co ve skutečnosti roste v lese, takže je potřeba mít na to spoustu literatury, monografií a zkušeností, aby se daly pavučince určovat. Znám lidi, kteří se jím věnují, ale jsou zaměřeni buď jen na nějaké podrody, typu Phlegmacium, nebo Dermocybe a ještě k tomu se zaměřují jen na některé oblasti v republice, nebo jen na konkrétní lokality.
Stručně řečeno pavučince jsou fakt nejtěžší z makromycetů
Hercuusi, plně s tebou souhlasím. Že by to mohl být p. plyšový, mi vyšlo jako nejpravděpodobnější. Ale vůbec to nemusí být on. Mně to připadá asi tak, že když člověk vsadí Sportku, tak že má větší naději, než když se snaží určit takovéto pavučince.
A co se týká pavučnců, tak já dokážu spolehlivě určit akorát sluku svraskalou (Rozites caperata - podle nejnovější latinská terminologie - Cortinarius caperatus), pak pavučince náramkovitého a ještě pavučinec kozlí, protože tyto jsou celkem hůře zaměnitelné; ještě tak pavučinec polokrvavý, ale tady spíš sázím na místo výskytu (jehličnaté lesy a kyselá půda). _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory