Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pavučinec - jaký?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 19. listopadu 2014 23:32
  Předmět: Pavučinec - jaký?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento pavučinec jsem našel 6. 10. v zámeckém parku v Dačicích. Tyto 2 plodnice rostly těsně vedle sebe v trávě a opadu listí v blízkosti mladého javoru a opodál se nacházejí dvě mohutné lípy + nějaké další listnáče (bohužel jsem ztratil podrobnější zápisky a nejen k tomuto). Barvy souhlasí se snímkem, spíš ve skutečnosti nejsou až tak moc "jasné" jako na fotografii. Průměr klobouků byl asi 7 cm a výška plodnic tak 5 - 6 cm. Co jsem studoval v atlasech a na PC, tak mi vychází, že by to mohl být pavučinec plyšový. Ale jen odhad. Nadmořská výška nálezu je asi 480 metrů.

99.73 kB    
DSCN9153L.jpg
   DSCN9153L.jpg

Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 20. listopadu 2014 0:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pavučinec plyšový to určitě není a vzhledem k tomu, že u nás roste něco okolo 500 - 1000 druhů pavučinců, tak je velmi nereálné určit je pouze z fotky (a mnohdy ani s pomocí literatury a mikroskopu). Co se dá vypátrat na internetu je jen hrstka toho, co ve skutečnosti roste v lese, takže je potřeba mít na to spoustu literatury, monografií a zkušeností, aby se daly pavučince určovat. Znám lidi, kteří se jím věnují, ale jsou zaměřeni buď jen na nějaké podrody, typu Phlegmacium, nebo Dermocybe a ještě k tomu se zaměřují jen na některé oblasti v republice, nebo jen na konkrétní lokality.

Stručně řečeno pavučince jsou fakt nejtěžší z makromycetů Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 20. listopadu 2014 0:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 19. listopadu 2014 23:16 Hercuus napsal:
Pavučinec plyšový to určitě není a vzhledem k tomu, že u nás roste něco okolo 500 - 1000 druhů pavučinců, tak je velmi nereálné určit je pouze z fotky (a mnohdy ani s pomocí literatury a mikroskopu). Co se dá vypátrat na internetu je jen hrstka toho, co ve skutečnosti roste v lese, takže je potřeba mít na to spoustu literatury, monografií a zkušeností, aby se daly pavučince určovat. Znám lidi, kteří se jím věnují, ale jsou zaměřeni buď jen na nějaké podrody, typu Phlegmacium, nebo Dermocybe a ještě k tomu se zaměřují jen na některé oblasti v republice, nebo jen na konkrétní lokality.

Stručně řečeno pavučince jsou fakt nejtěžší z makromycetů Smile

Hercuusi, plně s tebou souhlasím. Že by to mohl být p. plyšový, mi vyšlo jako nejpravděpodobnější. Ale vůbec to nemusí být on. Mně to připadá asi tak, že když člověk vsadí Sportku, tak že má větší naději, než když se snaží určit takovéto pavučince.
A co se týká pavučnců, tak já dokážu spolehlivě určit akorát sluku svraskalou (Rozites caperata - podle nejnovější latinská terminologie - Cortinarius caperatus), pak pavučince náramkovitého a ještě pavučinec kozlí, protože tyto jsou celkem hůře zaměnitelné; ještě tak pavučinec polokrvavý, ale tady spíš sázím na místo výskytu (jehličnaté lesy a kyselá půda).

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru