Zaslal: po 17. listopadu 2014 12:42 Předmět: Neznámá
Opět jsem narazil na něco, co neznám a nenašel jsem ani ve svých "učených knihách".
Nalezeno 11. 11. v ostrém valašském krpálu (svahu), který má místy sklon 42°, a někde možná i víc, a to směrem zhruba na západo-severo-západ. Stráň je tedy nyní vzhledem ke svému sklonu a k na obloze nízko potujícímu slunci v podstatě celý den ve stínu i když už je spadané listí. Místo nálezu je asi 8 metrů pod horizontem tohoto úseku stráně. Na tomto svahu roste bukový les zvaný Brdo. Tenkomasité plodnice (asi 0,5 mm) volně na zemi v opadu listí, větviček a mechu tak trochu připomínají jakoby šedavý květ, jsou rozložené po zemi, jemně po délce vrásčité , na okraji bělavé ( mám dojem, že stárnutím se tento bělavý okraj rozšiřuje až na větčinu plodnice), zespodu jsou plodnice bílé s řídkými a tenkými ostny (- kořínky?) asi 2 - 3 ( 4 ) mm dlouhými a kolem 0,3 - 0,4 mm v průměru. Velikost jednotlivých plátků je asi 2 - 3 X 2 - 4 cm. Jeden velký útvar - viz 1. foto + několik menších okolo něj - viz 2. složené foto. Stromy v okolí jsou čistě buky.
Co to může být? Nějaká kořenitka?
Tohle je lišejník - Peltigera cf. praetextata - hávnatka obetkaná
Díky. Takže toto můžou Adminové klidně i vypustit. Už jsem asi trochu zhlouplej a vidím houby všude.
I když, jak o tom teď přemýšlím, tak lišejník je organismus kde vlastně je něco jako symbióza houby s řasou, takže čistě toereticky se toto týká i mykologie - je zde přítomna houba (i když lišejníky /tuším/ patří do samostatné skupiny). Nechám naše vážené Adminy, nechť to posoudí, zda je tento příspěvek vhodný/nevhodný i sem do Damyka. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory