Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
čirůvka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mara73

PříspěvekZaslal: út 28. října 2014 21:29
  Předmět: čirůvka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady si nejsem jistý, když jsem ji uviděl, myslel jsem, že je to mýdlová, ale nevoněla tak. Navíc ty fleky na klobouku. Osamocena plodnice u dubu ve smíšeném lese. Dospělá plodnice, přitom lupeny byly bílé, lehce do smetanova. Chuť a vůně nijak výrazná. Klobouk v průměru 8 cm.

28.10.2014, Kokořínsko

180.41 kB    
h202.jpg
   h202.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lenochod

PříspěvekZaslal: út 28. října 2014 22:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podobné skvrny na klobouku má Lepista panaeolus (L. luscina) - Čirůvka zamlžená (Č. kropenatcová nebo tak nějak ? ).
mara73

PříspěvekZaslal: st 29. října 2014 0:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, skvrny mívá podobné, co jsem však viděl, tak blíže středu klobouku, kdežto tato je měla na okraji. Navíc jsem mlženku této barvy (zelenookrová) ještě neviděl. Ale nemohu to vyloučit, potvory čirůvky jsou hodně variabilní Smile.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: út 04. listopadu 2014 11:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale to mýdlová bude. On ten pach může být hodně variabilní a někdy téměř neznatelný. Práve ty vodnaté skvrny na klobouku jsou pro ni typické.

Od čirůvky mýdlové se nově odděluje druh Tricholoma rapipes, která má výrazně žlutavý kobouk....mohla by to být ona.

Michal
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mara73

PříspěvekZaslal: út 04. listopadu 2014 20:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky! Ta absence typické vůně mne zmátla. Jestli je to t. rapipes asi již nedopátrám, uvádí se růst spíše pod jehličnany - nalezeno ve smíšeném lese a vzrůstem menší než mýdlová - tato plodnice byla poměrně velká.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru