Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
nevim si rady
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
krakalek

PříspěvekZaslal: st 18. září 2013 19:32
  Předmět: nevim si rady
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravim,

vcera jsem tuhle houbicku potkal prvne v zivote. Teplomilna dubohabrina. Vune vicemene zadna vyrazna, trene tuhe.

Myslel jsem si, ze je to houzvovec hlemyzdovity, lec anyzova vune zadna, tak jsem si rikal, ze treba houzvovec h. nevonny...

Jenze ty houzvovce maji mit bily vytrusny prach a vytrusy maji byt elipsovite kulovite. Ale tahle houbicka mela vytrusny prach narezavely a vytrusy mne tvarove a hlavne velikostne taky zmatly.

Co to tedy prosim je?

114.79 kB    
vytrusy
h02.jpg
   h02.jpg

185 kB    
17.9.2013, dubohabrina
h01.jpg
   h01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: st 18. září 2013 20:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houžovec hlemýžďovitý
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
krakalek

PříspěvekZaslal: st 18. září 2013 21:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Michale, dekuji. Jak si mam ale vysvetlit rezavy vytrusny prach misto bileho az kremoveho a vetsi vytrusy? Navic absolutne nevonel anyzove, coz ale beru, ze vune nemusi byt rozhodujici
Teri

PříspěvekZaslal: čt 19. září 2013 14:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 18. září 2013 21:23 krakalek napsal:
Michale, dekuji. Jak si mam ale vysvetlit rezavy vytrusny prach misto bileho az kremoveho a vetsi vytrusy? Navic absolutne nevonel anyzove, coz ale beru, ze vune nemusi byt rozhodujici

Bez anýzové vůně je dosti častá var. inolens, o které sám píšeš v prvním příspěvku. Spory podle Tvé fotografie +- odpovídají. Na rezavou barvu výtrusného prachu jsi došel jak?
krakalek

PříspěvekZaslal: čt 19. září 2013 17:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

dekuji Teri, no vytrusy prave nejak neodpovidaji... vsude jsem nasel, ze maji mit rozmery cca 4.5?5 x 3.5?4um, zatimco ja nameril 8,67 x 5,66 um, coz mi uz prijde jako docela znacny rozdil Embarassed

Na barvu jsem dosel tak, ze jsem udelal sporeprint jako to delam vzdy a ta barva byla narezavela (neco v tom duchu), ale rozhodne nebyla bila ani kremova, jak by podle zdroju, kde jsem koukal, mela byt
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru