Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
hřib dubový × smrkový?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: so 15. prosince 2012 13:15
  Předmět: hřib dubový × smrkový?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem bohužel zjistil, že ač dovedu rozeznat různé těžko rozlišitelné houby, nedokážu rozeznat hřib smrkový od hřibu dubového a spíše vždycky tipuji.......

proto se chci zeptat, který je tento? Měl světlou hlavu, protože byl zčásti schován pod listím...
rostl v dubovém úseku lesa, kolem kterého však rostou borovice a smrky
2.10.2012

80.52 kB    
hřib.jpg
   hřib.jpg

Yohaness

PříspěvekZaslal: so 15. prosince 2012 16:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...řekl bych jasný smrkáč.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 15. prosince 2012 18:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mi přijde spíš jako smrkový. Pokud tedy fotka nezkresluje. Kloubouk se zdá být lesklý, chybí takový ten šedo-okrovo-pískový odstín a vzhledem k říjnovému datu je smrkový i pravděpodobnější. Ale sám je ještě nemám moc nakoukané, roste tu na hrázích obojí dohromady a když se probírám fotkama, tak si v některých případech nejsem vůbec jistý, co jsem to vyfotil Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 16. prosince 2012 5:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tiež ho vidím na smrekový.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: pá 11. ledna 2013 19:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jednoznačně hřib smrkový. Dobré je si všimnou hnědavého zbarvení v horní polovině třeně mezi oky síťky, což je pro hřib smrkový typické. Hřib dubový má uniformně zbarvený třeň po celé délce od okrové po světle hnědou.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru