Zaslal: ne 14. října 2012 23:40 Předmět: Čirůvka havelka - Tricholoma portentosum
Hezký večer,
prosím o radu s určováním čirůvky havelky. Roste okolo naší hájovny zřejmě v hejnech (dle vyjádření ostatních houbařů), ale protože nepatří k houbám, které mám v oku od dětství, mám k ní stále trochu nedůvěru.
Jaké jsou spolehlivé rozlišovací znaky, kterými ji poznat od jiných šedých čirůvek, případně od penízovky širokolupenné?
Filtr mlčí... Děkuji.
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
Zaslal: po 15. října 2012 7:11
Penízovka širokolupenná by měla růst především na dost ztrouchnivělém dřevě a od báze třeně by měly do stran vycházet výrazné bílé "nitě" podhoubí.
V šedých čirůvkách je trochu hokej.Havelka (sám jsem ji nepotkal a vídal jsem zmínky,že začíná být vzácná) by měla mít dužninu jemňounce do žluta (nejedná se o žloutnutí stářím nebo poraněním,jako u č. šedožemlové).Z toho mála,co vím,zmíním jedovaté.
Ta tuším nejjedovatější - č. tygrovaná je taky mezi nejvzácnějšími,u nás ji (podle jednoho atlasu) našli třeba u Karlštejna (má ráda vápenec).
Dvě další mírně jedovaté - č. žíhaná a ještě nějaká (snad č. buková) jsou prý peprně pálivé.Sám jsem je taky zatím nepotkal.
Kdo víte víc,doplňte nebo opravte mě prosím.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory