Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
na pařezu
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pavka

PříspěvekZaslal: po 08. října 2012 22:40
  Předmět: na pařezu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeny dnes, na starém, nejspíš dubovém pařezu. Průměr klobouku kolem 70mm, vůně téměř nijaká, chuť jsem nezkoušel. Velahub jsem prolistoval už třikrát, ale je fakt, že v pařezových se nevyznám Smile

192.03 kB    
8.10.12 Bříšťanský les
DSC00111 (1).JPG
   DSC00111 (1).JPG

198.49 kB    
spodní pohled
DSC00114 (1).JPG
   DSC00114 (1).JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Hercuus

PříspěvekZaslal: po 08. října 2012 23:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nejspíš to bude třepenitka.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pavka

PříspěvekZaslal: út 09. října 2012 18:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když mě tam nejvíc matou ty modré až fialové tóny na klobouku, takže mi to na žádnou nesedí. Budu se tam asi muset stavit ochutnat.
Hercuus

PříspěvekZaslal: út 09. října 2012 20:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

můj názor je, že to je na 98% třepenitka a na 95% jedna ze tří nejznámějších (svazčitá/maková/cihlová). Chtělo by to pohled do lupenů, aby byla vidět jejich barva a nejlépe u mladší plodnice. Kdybych si musel tipnout, který druh to je, tak asi řeknu, že je to svazčitá, ale jistý si příliš nejsem.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. října 2012 20:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 09. října 2012 17:58 pavka napsal:
...takže mi to na žádnou nesedí...

Mně to naopak podle té horní fotky docela sedí na třepenitku svazčitou, ale chtělo by to opravdu tu fotku zespodu na lupeny...

Hercuusi, všimni si té houby vpravo nahoře... podle mě taky svazčitá jak vyšitá, ale bez lepší fotky s tím asi nehneme...
Jinak - podle mě maková určitě ne.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
pavka

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 19:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem byl znovu na lokalitě, takže mohu poskytnout pohled do lupenů. Bohužel tam byly už jen starší plodnice. Nicméně chuť je nepříjemná, přítelkyně ji definovala jako protivně svíravou, ale ne hořkou. Navíc o dva pařezy dál rostly trsy pekelně hořkých houbiček (viz druhou fotku), které bych já osobně označil za třepenitku svazčitou. Takže mi z toho vychází, že by mělo jít o třepenitku cihlovou?

193.65 kB    
Z nedalekého pařezu - třepenitka svazčitá?
DSC00137.jpg
   DSC00137.jpg

187.05 kB    
Pohled do lupenů - třepenitka cihlová?
DSC00135.jpg
   DSC00135.jpg
wenca

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 19:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ta první fotka v předchozím příspěvku je určitě t. svazčitá
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hercuus

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

souhlasím, ta první fotka srostlice plodnic je stopro svazčitá, na té druhé fotce je to stoprocentně třepenitka Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 20:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Každopádně k jídlu nebrat Exclamation
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
pavka

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 21:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za pomoc, pánové. Jíst bych ji stejně nezkoušel, navíc poslední dobou houby víc fotím, než jím Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru