Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Čirůvka havelka - Tricholoma portentosum
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
cihlomorka

PříspěvekZaslal: ne 14. října 2012 23:40
  Předmět: Čirůvka havelka - Tricholoma portentosum
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hezký večer,
prosím o radu s určováním čirůvky havelky. Roste okolo naší hájovny zřejmě v hejnech (dle vyjádření ostatních houbařů), ale protože nepatří k houbám, které mám v oku od dětství, mám k ní stále trochu nedůvěru.
Jaké jsou spolehlivé rozlišovací znaky, kterými ji poznat od jiných šedých čirůvek, případně od penízovky širokolupenné?
Filtr mlčí... Confused Děkuji.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lenochod

PříspěvekZaslal: po 15. října 2012 7:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Penízovka širokolupenná by měla růst především na dost ztrouchnivělém dřevě a od báze třeně by měly do stran vycházet výrazné bílé "nitě" podhoubí.
V šedých čirůvkách je trochu hokej.Havelka (sám jsem ji nepotkal a vídal jsem zmínky,že začíná být vzácná) by měla mít dužninu jemňounce do žluta (nejedná se o žloutnutí stářím nebo poraněním,jako u č. šedožemlové).Z toho mála,co vím,zmíním jedovaté.
Ta tuším nejjedovatější - č. tygrovaná je taky mezi nejvzácnějšími,u nás ji (podle jednoho atlasu) našli třeba u Karlštejna (má ráda vápenec).
Dvě další mírně jedovaté - č. žíhaná a ještě nějaká (snad č. buková) jsou prý peprně pálivé.Sám jsem je taky zatím nepotkal.
Kdo víte víc,doplňte nebo opravte mě prosím.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: po 15. října 2012 15:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

přesně tak, č. havelka má dužninu do žluta a i na třeni má takový jakoby žlutý nádech Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru