Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
emil54
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 24. června 2012 13:45 |
 |
|
pochybuji, že ti někdo odpoví na otázku jestli to sníst nebo nesníst jinak než, že nesníst! Pokud daný druh dobře neznáš, pak následuje v houbaření pravidlo číslo jedna - nejím, co dobře neznám!
Holubinka to téměř jistě je = smrtelná otrava ti nehrozí.
Holubinky které nepálí jsou jedlé, ale stářím může pálivost zesilovat i mizet...
Na jedno místě může růst i více druhů holubinek i jiných hub pohromadě!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: ne 24. června 2012 16:36 |
 |
|
ne 24. června 2012 13:45 Bob napsal: |
pochybuji, že ti někdo odpoví na otázku jestli to sníst nebo nesníst jinak než, že nesníst! |
Díky za reakci, Bobe.
Upřimně: ani jsem nečekal, že by mi někdo napsal "Sněz to". A těžko bych se takovou pobídkou řídil. Sežrat či nesežrat bylo míněno s nadsázkou. Spíš bych uvítal, pokud by se našel někdo, kdo se holubinkama hlouběji zabývá a byl by schopen mne nasměrovat, poradit, postrčit správným směrem. Placatím se po lese a sbírám houby už padesát let. A sbírám i houby, do kterých se běžní houbaři "bojí i kopnout". Nicméně houby znám spíše podle místních slangových názvů, nebo jako v tomhle případě jako "nějakou tmavě červenou holubinku", kterou můj děda sbíral a dělal z ní výtečnou smaženici. Snažím se tomu mému houbaření v posledku dát nějaký řád a naučit se houby, které sbírám nebo potkávám, správně pojmenovat a dozvědět se o nich víc.
Proto taky už pár let fotim kdejakou prašivku a postupně se fotky snažim soustředit do svého vlasního atlasu, který bych časem rád poskytnul svým přátelům a blízkým v podobě webovky nebo aplikace pro mobily.
Že bych po snědení jakékoli holubinky neměl natáhnout bačkory, to vím, a taky léta úspěšně praktikuju ochutávací metodu při výběru holubinek do košíku. Ale jak říkám, rád bych se se znalostmi posouval dál. Proto jsem se taky zaregistroval sem do fóra, protože mi přišlo, že je tu parta fajn lidí, které spojuje stejný koníček a u kterých bych mohl najít podporu, nebo je dokonce překecat ke spolupráci.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 25. června 2012 8:40 |
 |
|
No jo, v psaném textu nejsou, holé větě, nejsou ty emoce, které často mění smysl slov ... jsem to tedy špatně pochopil
Holubinky dělá dost lidí a vyšla i řada knih ... zkus projít téma rodu Holubinka ... a případně tam střádat informace co se ti podaří naleznout. Mohli bychom tam například vytvořit seznam knih o holubinkách
Viz http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2999
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: po 25. června 2012 14:57 |
 |
|
To je vono, já taky občas (převážně) píšu jako dement, protože při tom mysilm na deset dalších věcí. A nebejt dement, tak bych to témátko http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2999 našel sam...
Knížky jsem k holubinkám sháněl vloni a z novější literatury v češtině jsem kromě "Sbíráme holubinky - Radomír Socha, Jiří Baier, Václav Hálek (2007)", nenašel nic. Dneska jsem znovu pofilcoval net a ejhle, vloni vyšla od Sochy fungl nová publikačka Holubinky, která by mohla být o něco sdílnější. Musel jsem ji minout o par dnu. Už mi ji veze pošta.
Jinak pohledám po netu nějaké další zdroje a pokud budu úspěšnej, přihodím do do tématu.
Díky
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: po 25. června 2012 23:55 |
 |
|
po 25. června 2012 8:40 Bob napsal: |
Mohli bychom tam například vytvořit seznam knih o holubinkách |
Nevíte v jakém stadiu je ten projekt Katalog české mykologické a houbařské literatury? Pokud by to bylo jako web, tak by se daly jednotlivé záznamy / knihy otagovat a vyhledat např. jen monografie samostatných rodů apod.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
učitelka
|
Zaslal: so 30. června 2012 17:50 |
 |
|
na 95% Holubinka tečkovaná - Russula vinosa
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: po 02. července 2012 11:28 |
 |
|
so 30. června 2012 17:50 učitelka napsal: |
na 95% Holubinka tečkovaná - Russula vinosa |
Děkuju.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: pá 12. října 2012 22:03 |
 |
|
No já nevím, ale vypadá to jako holubinka brunátná,ale i kdyby to byla zajímalo by mě, co se stane když jí sním????Není jedovatá, ale nejedlá. Buď to zkazí chuť celého jídla, které se připraví, nebo to nepoznáme???Co se může stát???
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
káka Anonymní
|
Zaslal: pá 12. října 2012 22:15 |
 |
|
My také sbíráme různé holubinky, ochutnáváme je v lese, pokud se zdá, že nepálí, tak jí bereme. Jsou výborné, ale někdy se stane, že chvilku pálí a pak najednou nepálí. Což je zvláštní, protože je člověk celý mim, třeba červené lesklé jsou silně palčivé, zřejmě se jedná o holubinku vrhavku, ale na druhou stranu jsme nasbírali červené matné a byly moc dobré, asi se jednalo o holubinku jahodovou.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|