Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
ryzec
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: út 02. října 2012 18:54
  Předmět: ryzec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

musím říct, že po dnešním dnu jsem v tom co se týká tohoto ryzce, úplně zamotán.

již pár let vždy rostly podél lesní cesty (kolem které jsou nálety bříz, mladé borovice a sem tam mladý modřin) ryzce libovonné (vonící po kokosu) a ryzce scvrklé (kterým se při zasychání mléka tvoří na lupenech zelenošedé skvrny).

Dnes jsem opět navštívil tuto cestu a jako první mě upoutal zbarvením typický ryzec libovonný (klobouk šedavý, navíc stejné místo jako jindy), jenže po kokosu nevoněl...
O pár metrů dále jsem narazil na trochu světlejší plodnici, která krásně voněla po kokosu - hurá ryzec libovonný, říkám si, a nějak jsem té předešlé plodnici nepřikládal váhu, s tím že to byl určitě také on.

Jenže asi o 50 m dále jsem narazil na velké skupinky těchto šedě zbarvených ryzců, z nichž ani jeden po kokosu taktéž nevoněl.

Aby to nebylo jednoduché, v jejich společnosti rostl ryzec scvrklý, který měl však světlejší klobouk (a který dá se říct poznám - utvrdilo mě v tom i to, že jsem nechal zaschnout mléko a zbarvilo se do šedozelena).
U těch ostatních šedých ryzců se však mléko nezměnilo....

vůbec netuším, co by mohly být zač...........velikost klobouků tak do 8 cm

P.S. Ryzce dubové to také nejsou, pokud by je někomu připomínaly, ty už mám nakoukané a mají klobouk více do hněda, navíc tady žádný dub nebyl...

119.08 kB    
ryzec1.jpg
   ryzec1.jpg

92.85 kB    
ryzec2.jpg
   ryzec2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 02. října 2012 19:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

já bych v tom viděl ryzce svrklé
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yohaness

PříspěvekZaslal: st 03. října 2012 7:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na takovém místě může růst i vícero druhů, tím chci říct, že tam klidně můžes najít další druh.
To, co je na fotkách, podle mě určitě není r. libovonný. Řekl bych, že ani r.scvrklý. Spíš bych se rozhodoval mezi rycem zprohýbaným - Lactarius flexuosus a ryzcem palčivým - Lactarius pyrogalus. R. palčivý by tam ale potřeboval lísku - nebyla tam? Zdá se mi také z první fotky, že třeň je šedý, začouzený - je to tak? Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. října 2012 10:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemáš fotku všech těch druhů pohromadě?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: st 03. října 2012 19:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pohromadě ne, ale vyfotil jsem si i ty další druhy, takže pro porovnání přikládám....

jenom když teď na to tak koukám, tak jsem ryzce libovonného zaměnil asi s ryzcem vonným, na toho ten po kokosu vonící ryzec sedí víc (hlavně barvou).....

ten neznámý by barvou seděl právě na libovonného, ale nesedí vůně, ten ryzec zprohýbaný není špatný nápad, koukal jsem že vyhledává podmáčená stanoviště, což by sedělo, většinou v těch místech bývá vlhko....jinak lísky tam žádné nejsou

103.43 kB    
ryzec (nejspíše) vonný - světlejší barva klobouku, křehčí menší plodnice, břízy
vonný1.jpg
   vonný1.jpg

82.26 kB    
ryzec scvrklý
scvrklý1.jpg
   scvrklý1.jpg

52.02 kB    
ryzec scvrklý - dobře viditelná změna barvy mléka na zelenošedé
scvrklý2.jpg
   scvrklý2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 04. října 2012 21:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po té co jsem dostal dnes školení a prolezl znovu nějaké knihy, tej tvůj kokosový bude Lactarius glyciosmus - Ryzec vonný
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Yohaness

PříspěvekZaslal: pá 05. října 2012 8:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aby to bylo jasnější s těmi po kokosu vonícími ryzci, přikládám sken z jedné estonské knihy o rodu Lactarius.

174.32 kB    
Ryzec libovonný - Lactarius mammosus.jpg
   Ryzec libovonný - Lactarius mammosus.jpg

160.59 kB    
Ryzec vonný (=kokoska) - Lactarius glyciomus.jpg
   Ryzec vonný (=kokoska) - Lactarius glyciomus.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru