Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Žiletka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 24. ledna 2012 15:52
  Předmět: Žiletka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevěděl jsem, kam toto téma dát, tak jsem ho dal sem, protože se týká zejména mikroskopie. Pro dělání řezů pro mikroskopii často používám žiletku. Je to asi to nejlepší co může být. Ale mám problémy s tím, jak ji dobře a pevně uchytit. Často řežu pyrenomycety a tudíž musí být dosti pevně uchycená. Většinou si ji chytnu do ubrousku mnohokrát přeloženého, ale nezdá se mi to moc praktické. Jak to řešíte vy? Máte nějaký alternativní způsob "řezání"? Nebo nějaký "držáček" na žiletku?

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: út 24. ledna 2012 17:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkus skalpel s výměným ostřím. Koupíš si držák, cena do 100 Kč (např tady http://zdravotnicke-materialy.cz/drzak-skalpelovych-cepelek-c-34-p-288.html) a pak si kupuješ ty čepelky, které stojí pár korun (např. http://www.lekarna.cz/cepelka-skalpelova-c-15-sterilni-1ks/)
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 24. ledna 2012 20:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky moc. To by mohlo být to co hledám!

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 25. ledna 2012 9:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Též používám skalpel z výměnými břity - nejraději mám rovný břit, ale moc jsem jich ještě neodzkoušel.

Prodávají se i jednostrané žiletky, ale jsou tuším dost drahé. Obyčejnou žiletku bych se asi pokoušel chytit do nějakého tenkého přehnutého plastu.

Další možností je břitva, ať už klasická nebo mikrotomová (z jedné strany je plochá). Neměl jsem zatím tu čest to vyzkoušet, ale mám dobré reference a tak bych jí chtěl mít ve výzbroji.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 25. ledna 2012 9:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 25. ledna 2012 8:31 Bob napsal:
Též používám skalpel z výměnými břity - nejraději mám rovný břit, ale moc jsem jich ještě neodzkoušel.

Prodávají se i jednostrané žiletky, ale jsou tuším dost drahé. Obyčejnou žiletku bych se asi pokoušel chytit do nějakého tenkého přehnutého plastu.

Další možností je břitva, ať už klasická nebo mikrotomová (z jedné strany je plochá). Neměl jsem zatím tu čest to vyzkoušet, ale mám dobré reference a tak bych jí chtěl mít ve výzbroji.

Díky za návrhy. Zkusím to co napsala Teri, snad to dnes v lékárně seženu, mohlo by to stačit. Uvidíme

Teri

PříspěvekZaslal: st 25. ledna 2012 11:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyžtak zkus spíš nějaké zdravotnické potřeby, a když neseženeš, můžu 28. 2. dovézt do Brna.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 31. ledna 2012 11:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 25. ledna 2012 10:38 Teri napsal:
Kdyžtak zkus spíš nějaké zdravotnické potřeby, a když neseženeš, můžu 28. 2. dovézt do Brna.

Dotázal Dostal odpověď Sehnal Koupil Vyzkoušel Jásal Děkoval Smile

A teď pro normálního člověka Smile Dnes jsem konečně sehnal ten držák čepelek i čepelky - mělas pravdu, v lékárnách to nemají a ani ve všech zdravotnických potřebách. Takže asi před hodinou, když jsem přijel domů, jsem to zkoušel. A je to paráda, přesně tak jsem si to představoval. Řezy jsou přeci jen takové jistější a přesnější než s žiletkou zamotanou do ubrousku Smile

Takže moc díky za radu! Už teď se mi to osvědčilo, takže brzy koupím ještě cestovní verzi Smile

Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 07. února 2012 9:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak ještě jednou po delších zkušenostech znovu děkuji za doporučení. Za těch zhruba 14 dnů jsem s tím řezal spoustu vzorků, včetně nějakých tvrdších pyrenomycetů a je to skvělé. Tudíž každému, kdo se rozhodne řezat houby pro mikroskopii, vřele doporučuji. Za tu cenu to rozhodně stojí.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru