Zaslal: po 03. října 2011 22:48 Předmět: Hypomyces lateritius - Nedohub cihlový
Našel jsem 3 plodnice ryzce krvomléčného - Lactarius sanguifluus, které byly napadeny tímto nedohubem, tvořícím bělavé subilukum na lupenech ryzců. Celá plodnice je úplně ztvrdlá.
Netušíš prosím, zda se může tento nedohub vyskytovat i na dalších druzích ryzců, třeba na ryzci smrkovém? Našla jsem jednou několik plodnic, které neměly lupeny, jen bílý povlak, ale po rozkrojení vypadali celkem čerstvě a na řezu dokonce mlíčily, možná bych někde vyhrabala i fotku...
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: st 12. října 2011 23:54
Na ryzcích rostou aspoň dva druhy nedohubů - jeden nejčastěji na ryzcích z okruhu pravého a vodnatého, druhý na druzích z okruhu ryzce kravského (což je r. chlupatý = pýřitý). _________________ Suspendovaný člen (na vlastní žádost)
"Netušíš prosím, zda se může tento nedohub vyskytovat i na dalších druzích ryzců, třeba na ryzci smrkovém?"
Mám ho na smrekáčoch. Malá smreková hôrka,vysadená na bývalej poľnohosp. pôde. Je to zatiaľ neprerezaná,hustá,asi 15 ročná mladina. Celkom slušne sa v nej uchytil rýdzik smrekový a spolu s ním na viacerých miestach aj tento hubožer. Väčšina napadnutých plodníc vyzerá z vrchu úplne normálne,ako zdravé.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory