Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jak uchovávat exikáty?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 7:17
  Předmět: Jak uchovávat exikáty?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V uchovávání exikátů jsem relativně nováček. Prostě dám exikát do obálky, pečlivě označím jménem, místem nálezu a dalšími náležitostmi a pak obálku vložím do "herbáře". To je možná silné slovo - je to prostě taková velká plastová krabice Smile V té krabici mám nějaký ten odpuzovač molů a myslel jsem, že to postačí. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem vyndal jeden exikát a smál se na mě nějaký červík Sad Poraďte - jak herbář správně ochránit? Co používáte vy?

Mmch - po tom nehezkém nálezu jsem podrobně prošel všechny vzorky. Zas tak moc jich zatím není. A bohudík jsem našel jen jeden další napadný vzorek.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sadlo

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 7:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já tedy používám už nějaký ten rok takové ty sáčky s tím zipem, nevím jak se to přesně jmenuje, zip je silné slovo, prostě jedna strana samec, druhá strana samička a vydrží to v tom pěkně, ovšem předpoklad je dobře usušená plodnice.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 8:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Samozřejmě, dobře usušená plodnice je víc než jasná. A ty sáčky - mám tušení co myslíš. Zkusím se po tom podívat. Tam by se snad nic dostat nemělo.

Ale i přesto bych raději zůstal u stávajícího systému, který mi připadá jednoduchý a praktický. Tož kdybyste někdo věděl jak to správně desinfikovat, sem s tím

mykožrút

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 8:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možno to občas hodiť do mraziaku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 8:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 08. srpen 2011 8:14 mykožrút napsal:
Možno to občas hodiť do mraziaku.

Jo, to by určitě pomohlo. Dokonce si to dokážu představit prakticky. Jenže tam asi bude problém s vlhkostí - i když se dá něco stoprocentně suchého na delší dobu do mražáku a pak se to vytáhne, je to pokryté krystalky ledu, což v případě herbáře není zrovna OK

mykožrút

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemyslel som dlhšiu dobu. Len nechať to prejsť chladom v niečom riadne uzavreté.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 10:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Doporučuju tak třeba 14 dní v mrazáku, co nejvíce mrazícím. Ve velkých herbářích se dnes dezinfekce mrazem běžně používá, ale při teplotách okolo -30 st. Jinak pro některé hmyzí potvory není plastový zaklapávací sáček žádnou bariérou. A pozor - položky do těchto sáčků (zejména u masitějších a dřevních hub - chorošů apod.) je nutno zavírat zcela suché, jinak rády plěsnivějí. Raději je po usušení ještě pár dní nechat vydýchat na suchém místě (pak ale roste nebezpečí napadení moly). A taky proto je dezinfekce velmi vhodná i u čerstvě nasbíraných položek.
Teri

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 12:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

My v HK všechny položky, které přijdou zvenku (tj. nové sběry, revidované položky, zápůjčky atp.) dezinfikujeme. Zpravidla 2x do roka se pak plynuje celý depozitář. Na škůdce nejvíc trpí choroše, tak na ně pozor Wink
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 12:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hlavně některé - v oblibě jsou zejména outkovky a podobné příšery.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 14:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc si cením vaších rad a určitě jich využiju, ale neexistuje třeba nějaká chemikálie, kterou by se to jednou měsíčně postříkalo a byl by klid?

Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 16:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Třeba CS2 - sirouhlík. Ale ten v drogerii nekoupíš Smile Celkem použitelné jsou asi tablety proti molům.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru