Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Krycí sklíčka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 03. dubna 2011 19:58
  Předmět: Krycí sklíčka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná je to trochu blbý dotaz, ale jak čistíte krycí sklíčka? Já mám mikroskop třetí den a už se mi povedlo zlikvidovat asi milion (plus mínus dvě) krycích sklíček. Když tam něco zaschne tak je to teda dřina z tama dostat. Neexistuje nějaký preparát nebo fígl, který by to usnadnil?

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sadlo

PříspěvekZaslal: ne 03. dubna 2011 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Voda v misce, umyté položit na ubrousek uschnout a před použitím otřít do cípu trička, tak to s úspěchem praktikuji již dlouho. Very Happy Není to moc košer, ale funguje to.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 03. dubna 2011 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 03. dubna 2011 20:23 sadlo napsal:
Voda v misce, umyté položit na ubrousek uschnout a před použitím otřít do cípu trička, tak to s úspěchem praktikuji již dlouho. Very Happy Není to moc košer, ale funguje to.

No já jsem zkoušel i vodu v misce, ale třeba ohnivec se mi z tama vůbec nechtěl odlepit. Asi jsem byl moc nedočkavý a čekal moc krátkou dobu Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
sadlo

PříspěvekZaslal: ne 03. dubna 2011 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 03. dubna 2011 20:26 ram2007 napsal:
ne 03. dubna 2011 20:23 sadlo napsal:

No já jsem zkoušel i vodu v misce, ale třeba ohnivec se mi z tama vůbec nechtěl odlepit. Asi jsem byl moc nedočkavý a čekal moc krátkou dobu Smile

Hlavně to chce cit v prstech, protože jinak se snadno lámou, ale nevěš hlavu i já jich dost rozlomím, ale není to žádná drahota, takže to není až takový problém zase nějaké dokoupit. Prakticky pokaždé nějaké zničím ať už při mytí nebo při výrobě preparátu. Jenom pozor na to ať ti moc nepadajé na zem, pěkně rychle vjedou do nohy a blbě se odsud dostávají a dost to bolí. Shocked
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. dubna 2011 6:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"Nejlépe" je to povařit v kyselině chlorovodíkové (nutno dělat v supervětraných prostorech jinak se asi udusíte), následně v JARové vodě a následně oplachovat destilovanou vodu, poukládat na nepelichavou osušku v neprašném prostoru, a po oschnutí poukládat nepoškozené kusy do krabičky ... = ... a tudíž ještě lépe než nejlépe je sehnat zdroj s ohledem na poměr cena/výkon a recyklací krycích sklíček se vůbec nezabývat. Když zalistuješ v Mikronu, narazíš třeba na tento příspěvek: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=24520#24520 bohužel se zdá, že sklíčka mají velmi jemné prasklinky či krystalky, ale pro běžné pozorování to není komplikace.

Vezmu-li tedy, že jedno sklíčko vyjde na ca. 120/1000 = 0,12 Kč ... no, ale pokud jsi jich opravdu vyflákal kolem milionu, pak má rozhodně smysl recyklovat Smile a dost možná i na kšeft Wink

S podložními to asi smysl má, ale opět: seženete-li dobrý zdroj ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru