Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Mikroskop
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 23. února 2011 10:30
  Předmět: Mikroskop
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, už je tu pár podobných příspěvků, ale i tak si to neodpustím a věřím, že to pomůže nejen mě (opakování je matka moudrosti Smile)

Potřebuju mikroskop na houby. Včera jsem se o tom bavil na přednášce v MZM v Brně s pár lidma, ale i tak jsem na jednu věc zapomněl. Už je mi jasné, že zvětšení 1000x je minimum. Ale co nějaký mikrometr? Ten asi nebývá obvyklou součástí mikroskopů, že? Takže když už si chci nějaký takový přístroj pořídit, tak bych tam chtěl i mikrometr abych změřil výtrusy, cheilocystidy a tak. Takže pokud si nějaký mikroskop pořídím, myslíte, že si pak seženu i vhodný mikrometr takový, aby mi tam "seděl"? Pro vás je to možná sranda, ale když už si něco takového budu pořizovat, měl bych rád všechno Smile Tak mi pls poraďte.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: st 23. února 2011 10:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To měřítko bývá přímo v okuláru, jestli si myslel tohle
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 23. února 2011 10:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 23. února 2011 9:37 Teri napsal:

Díky. Já už mám s mikroskopem nějaké zkušenosti, ale myslel jsem, že to měřítko se prostě nějak "přiloží" k tomu mikroskopovanému vzorku Smile

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 23. února 2011 12:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

23. února 11, 9:40 ram2007 napsal:

Díky. Já už mám s mikroskopem nějaké zkušenosti, ale myslel jsem, že to měřítko se prostě nějak "přiloží" k tomu mikroskopovanému vzorku Smile

Přikládat měřítko ke vzorku, to fakt nejde. Obrázky, kde je vidět kromě focených objektů i měřítko, to je prachsprostý průmět okulárového měřítka do obrazu při focení přes okulár.

V podstatě jsou dvě možnosti, jak v mikroskopu měřit velikost. Buď se používá mikrometrická škála v okuláru nebo se kalibruje optická soustava a následně se na fotce počítají pixely. První možnost je jednodušší, přesnost nic moc, ale i tak je vždy vhodné tu okulárovou stupnici okalibrovat. Počítání pixelů chce speciální soft a má podstatně vyšší přesnost. Pro kalibraci optické soustravy a výpočet pixel ratio se používají buď speciální kalibrační destičky (dávají se místo vzorků) nebo se použije stejná stupnice, jaká je zabudovaná v mikrometrických okulárech. Kdysi jsem tu dával obrázek kalibračních destiček, co používám. Chce to jenom najít.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 23. února 2011 18:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 23. února 2011 11:18 mat60 napsal:
23. února 11, 9:40 ram2007 napsal:

Přikládat měřítko ke vzorku, to fakt nejde. Obrázky, kde je vidět kromě focených objektů i měřítko, to je prachsprostý průmět okulárového měřítka do obrazu při focení přes okulár.

V podstatě jsou dvě možnosti, jak v mikroskopu měřit velikost. Buď se používá mikrometrická škála v okuláru nebo se kalibruje optická soustava a následně se na fotce počítají pixely. První možnost je jednodušší, přesnost nic moc, ale i tak je vždy vhodné tu okulárovou stupnici okalibrovat. Počítání pixelů chce speciální soft a má podstatně vyšší přesnost. Pro kalibraci optické soustravy a výpočet pixel ratio se používají buď speciální kalibrační destičky (dávají se místo vzorků) nebo se použije stejná stupnice, jaká je zabudovaná v mikrometrických okulárech. Kdysi jsem tu dával obrázek kalibračních destiček, co používám. Chce to jenom najít.

Takovou destičku mám někde ve sklepě, říkalo se jí objektivní mikrometr. Je tam milimetr rozdělený na 100 dílků a tím se musí zkalibrovat pro každou kombinaci okulár/objektiv velikost dílku v okuláru.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 23. února 2011 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasné, já jsem myslel nějaký ten mikrometr. Ale jelikož jsem "expert" na grafiku, tak by mi ani počítání pixelů nedělalo problém. Ale spíš bych teda raději nějaký ten mikrometr

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 24. února 2011 1:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 23. února 2011 19:20 ram2007 napsal:
Jasné, já jsem myslel nějaký ten mikrometr. Ale jelikož jsem "expert" na grafiku, tak by mi ani počítání pixelů nedělalo problém. Ale spíš bych teda raději nějaký ten mikrometr

Ten si stačí půjčit, zkalibruješ to jednou a máš to.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 24. února 2011 12:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud budeš odečítat z fotek tak si nejprve musíš vyfotit něco co znáš jak je velké a to za přesně reprodukovatelných podmínek, tj. foťák by měl být vždy v naprosto stejné poloze!!! Pak si vyfotíš nejlépe ten objektivový mikrometr, odečteš kolik má bodů a pak už jen násobíš dělíš (excel) a nebo použiješ nějaký soft. Komerční jsou drahé, ale válí se tu link na soft zadarmo, a nebo něco napíšeš sám asi tak za 3 večery Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 24. února 2011 12:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně, napsat si nějaký soft není problém. Ale když už by tam byl nějaký ten mikrometr bylo by to lepší

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 24. února 2011 12:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no jasně. Nejlépe je mít obojí. Pro bežnou určovačku určovateli dobře známých druhů stačí mít okulárové měřítko, kouknu, změřím a píšu jméno. Pokud to zabere více usilí pak fotím a odečítám mnoho výtrusů a všeho. Ten okulárový mikrometr musíš nejprve okalibrovat, tj. změřit si s ním ten objektivový mikrometr, aby jsi věděl jak moc je špatně a odečtené rozměry patřičně korigoval. Současné moderní mikroskopy mají korekci blízkou jedné = lze v klidu zanedbat. ... ale nutno nejprve ověřit.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru