Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Muchomůrka jarní neb jízlivá?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
vyky

PříspěvekZaslal: so 12. června 2010 20:17
  Předmět: Muchomůrka jarní neb jízlivá?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím, chtěl bych poprosit o určení houbičky:
lokalita: SZ svah nad obcí Kryry (pod rozhlednou), sklon strmý, vlhké prostředí, podklad tvoří hnědočervené jílovce, prachovce, pískovce, arkózovité pískovce, svrchního karbonu.
porost: mix listnáčů náletovka, převaha akát, jasan, bez černý, líska, bylinný podrost, eutrofizovaný, hodně kopřiv, slabá vrstva listové, hrabanky
houba: dle mého překvapivě malý vzrůst tohoto jedince do 4 cm srovnání s článkem AA (taková bonzajka),
bílá barva klobouku, lupeny slabounce hnědavě narůžovélé (špatné světlo), prstýnek nebyl vidět, náznak kalichu, nožka lehce chlupatá jako povrch sýru s bílou plísní na povrchu, vůně nic, chuť nic - tušil jsem jedovku a chtěli jsme se synkem posvačit, tak jsem jí raději nebral do ruky a jen nafotil.
Řekl bych buď malinká plodnice muchomůrky jarní nebo jízlivé?
Děkuji za názory.

72.05 kB    
much detail.jpg
   much detail.jpg

194.77 kB    
IMG_4732.JPG
   IMG_4732.JPG

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 13. června 2010 0:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kukmák (Volvariella).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vyky

PříspěvekZaslal: ne 13. června 2010 8:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 13. června 2010 16:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzhledem k nedostatečnému rozlišení fotek a hlavně přepalu bílého klobouku těžko určit přesněji.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vyky

PříspěvekZaslal: ne 13. června 2010 22:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasný, příště snad budou lepší podmínky, kukmák mi stačí. Nebyl čas fotit, začínalo lejt a měl jsem tam s sebou malýho synka. Jen mě zaujala ta malá velikost plodničky, tak jsem dvakrát cvaknul a mazal k autu. Přepal je jasně v háji fotka, taky mě to štve dělám lepší fotky :-). Ale i tak díky. Prošel jsem si net foto kukmáky a je to nějaký z nich.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru