Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tricholoma sp.
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Zima

PříspěvekZaslal: so 22. května 2010 21:17
  Předmět: Tricholoma sp.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tricholoma sp.

Vyobrazené plodnice (8 ks) vyrostly na travnato-hliněném náspu s příměsí mechů uvnitř pražské zástavby.V nejbližším okolí se nachází z dřevin pouze lípa srdčitá a 2 túje.Na stejné lokalitě každoročně od léta do podzimu roste i čirůvka šedožemlová(stříbrošedá)-t.scalpturatum(argyraceum),která se letos díky optimálním podmínkám objevila už v květnu,takže oba druhy zde rostou spolu.K obrázkům přidávám co možná nejvýstižnější popis a prosím ostatní účastníky fóra o pomoc při určení houby.

Všeobecný popis: plodnice v dospělosti vysoká cca 70mm s průměrem klobouku 80-120mm,poměrně
robustní a masitá,vzhledem se řadící k hnědým šupinatým čirůvkám.
Klobouk: v mládí kuželovitý až zvoncovitý,brzy rozložený s trvale podvinutým ostrým okrajem,
zvlněný až zprohýbaný,bez hrbolu.
Pokožka klobouku : hnědá,zřetelně vločkatě až taškovitě šupinatá(nikoli vláknitá),suchá,lesklá,v plné délce slupitelná
Třeň: válcovitý,prohnutý až mírně kyjovitý,až 20mm v průměru,délkou dosahuje max. průměru klobouku,
hluboko zapuštěný v zemi,začerstva bělavý až bělošedý,k bázi tmavší,vláknitý,křehký,
v horní třetině pod lupeny trvale bělavý,drobně šupinkatý v žlutých
odstínech,zasycháním k bázi tmavnoucí do šedohněda se zřetelnými žlutými tóny .
Lupeny: zoubkem připojené až mírně sbíhavé,lámavé,dosti husté,průměrně vysoké(nikoli břichaté),bělavé,s šedým odstínem,
okolo třeně si udržují trvale bělavou barvu i při zasychání plodnice,naopak při okraji klobouku
zasycháním žloutnou až rezavějí ; NA OSTŘÍ LUPENÚ TMAVÉ TEČKOVÁNÍ!!!.
Dužnina: bělavá,nemění barvu,s výjimkou báze třeně,kde se objevují rezavé tóny; ve středu třeně vatovitá.
Vůně: začerstva zemitá,ne nepříjemně,zasycháním pach intenzivnější
Chuť: zemitá,až nepříjemně,s příchutí č.májovky,později na jazyku mírné pálení;
Mikroskop : neproveden

Druh jsem se s dostupnými prostředky pokoušel určit,ale dospěl jsem k mrtvému bodu : čirůvky s vláknitou pokožkou klobouku jsem vyloučil,u šupinatých druhů mi pokaždé něco nehraje.Tmavé tečkování na ostří lupenů se vyskytuje u t.atrosquamosum,ale ta je spíše do černa a šupinky k okraji klobouku mizí,kdežto zde je to spíše naopak.U t.squarrulosum mi zase nehraje význačně šupinkatý třeň.Dále nesedí ani místo výskytu-podhorské
oblasti a vápenec.Popis by dokonce téměř seděl na t.pardinum(pardalotum),ale i kdybych připustil takovou
náhodu,opět zde chybí červená oxidace dužniny (i když hodně autorů uvádí dužninu neměnnou!),opět je zde problém s místem výskytu.Takže volám o pomoc,pokud budete mít někdo náladu,ozvěte se!Zdravím a budu se těšit.Michal

Obrazová příloha:
obr.002 ? celkový pohled ;
obr. 003 ? pokožka klobouku(detail)
obr. 006 ? lupeny s tečkováním(detail)
obr. 010 ? porovnání pokožky kl. s t.scalpturatum

Doplnění popisu: u úplně nejmladších plodnic pozůstatek jemné kortiny v místě ostrého předělu mezi světlou a tmavou částí třeně

117.53 kB    
Tricholoma sp. 010MP.jpg
   Tricholoma sp. 010MP.jpg

160.64 kB    
Tricholoma sp. 006MP.jpg
   Tricholoma sp. 006MP.jpg

118.69 kB    
Tricholoma sp. 003MP.jpg
   Tricholoma sp. 003MP.jpg

128.92 kB    
Tricholoma sp. 002MP.jpg
   Tricholoma sp. 002MP.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 01. června 2010 12:04
  Předmět: Re: Tricholoma sp.

V neděli jsem viděl podobné plodnice. Donesl mi je pán na určení. Plodnice odpovídaly popisu i fotu z předchozího příspěvku (lokalita: Chrudim, městská zástavba, pod lípou). S určením jsem si nebyl na 100% jist (Čirůvka šedožemlová - T. scalpturatum) a tak jsem ji vzal v pondělí na poradnu do Chocně. Závěr nejednoznačný: asi č. šedožemlová, spíš její nějaká varieta, nebo jiná (potom ale jaká, nevím). Byl tip i na č. Bresadolovu ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Zima

PříspěvekZaslal: st 02. června 2010 19:16
  Předmět: Re: Tricholoma sp.

út 01. června 2010 12:04 Radek Doležal napsal:
V neděli jsem viděl podobné plodnice. Donesl mi je pán na určení. Plodnice odpovídaly popisu i fotu z předchozího příspěvku (lokalita: Chrudim, městská zástavba, pod lípou). S určením jsem si nebyl na 100% jist (Čirůvka šedožemlová - T. scalpturatum) a tak jsem ji vzal v pondělí na poradnu do Chocně. Závěr nejednoznačný: asi č. šedožemlová, spíš její nějaká varieta, nebo jiná (potom ale jaká, nevím). Byl tip i na č. Bresadolovu ?

Ahoj,na lokalitě rostou pravděpodobně 3 druhy,event. 2 dobré druhy + 1 varieta či subsp. : č.šedožemlová-určení potvrzeno v MP,dále č. stříbrošedá(stříbřitá) - určení podmíněně potvrzeno v MP spíše jako varieta t.scalpturatum,a konečně druh vyobrazený v mém příspěvku,který se zásadně liší od obou předešlých druhů/variet-popis je uveden v původním příspěvku.I toto bylo potvrzeno v MP,kam jsem donesl nalezené plodnice spolu s plodnicemi t.scalpturatum,resp. t.argyraceum.Shodli jsme se,že se jedná o odlišný druh,ale skončili jsme po hodině s vágním určením čirůvek z okruhu např. t.myomyces,nebo t. atrosquamosum(můj názor) až k t.triste.Č. bresadolova je z další z možností,nicméně nemám k dispozici věrohodný popis a obrázky na Googlu tuto možnost spíše popírají,např. z důvodu odlišnosti hymenoforu (plodnice z mého nálezu neměly břichaté lupeny),zato však s tmavým tečkováním na ostří,pročež se spíše přikláním k t.atrosquamosum.V každém případě však díky za pomoc!
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. června 2010 9:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Někde na webu jsem kdysi zahlédl interaktivní klíč k určování čirůvek, tuším kanadských či tak něco ... teď se mi ho nalézt nedaří Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 03. června 2010 21:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzhledem k jasně hnědému zbarvení klobouku bych pátral spíše v okruhu T. vaccinum, T. psammopus, T. imbricatum. Veškeré výše zmiňované čirůvky mají klobouk šedý maximálně s jemným hnědým tónem, ale nikoliv hnědý.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. června 2010 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To bych neřekl, je to spíš tím barevným podáním, že to vypadá tak do hněda. Ale je to okruh T. terreum...
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 04. června 2010 17:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 03. června 2010 22:24 Tuřín napsal:
To bych neřekl, je to spíš tím barevným podáním, že to vypadá tak do hněda. Ale je to okruh T. terreum...

Není to barevným podáním,plodnice opravdu byly výrazně hnědé a zůstaly tak ve všech vývojových fázích.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 04. června 2010 18:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 03. června 2010 21:11 Vlkodlak napsal:
Vzhledem k jasně hnědému zbarvení klobouku bych pátral spíše v okruhu T. vaccinum, T. psammopus, T. imbricatum. Veškeré výše zmiňované čirůvky mají klobouk šedý maximálně s jemným hnědým tónem, ale nikoliv hnědý.

T.psammopun-žlutohnědý,šupinatý třeň ; t.vaccineum-hnědý třeň,lupeny se zbarvující do špinavě červené;zajímavá je t. imbricatum,zde překvapivě souhlasí převážná část popisu: barva a struktura pokožky klobouku,dužnina třeně,rozložení barev na třeni (velmi výstižné!),nevýrazné bledé šupinky v horní části třeně (velmi výstižné!!) a zejména lupeny světle krémové,časem s rezavými skvrnami (PŘESNÉ!!!).Co nesouhlasí je udávaná velikost klobouku (do 8cm) a doba a místa výskytu (na podzim v jehličnatých lesích). Některé obrázky na Googlu jsou naprosto přesné,např. www.cegep-sept-iles.qc.ca/raymondboyer/champi... .Řekl bych,že jsme se konečně vydali správným směrem!Takže moc děkuju!!!!!!![/url]
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 04. června 2010 18:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

T. vaccinum může v příznivých podmínkách mít i 15 cm. Na jaře jsem ji ještě nenašel, ale některé podzimní čirůvky se na jaře nacházejí běžně (zemní, šedožemlová), takže proč ne. Těžko říct, jestli je to přímo ona, ale pravděpodobně ano.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 04. června 2010 19:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pro doplnění: porovnání obrázku z googlu a mé fotodokumentace.

139.21 kB    
DAMYKO Tricholoma sp. můj nález.jpg
   DAMYKO Tricholoma sp. můj nález.jpg

99.59 kB    
Tricholoma_imbricatum Google.JPG
   Tricholoma_imbricatum Google.JPG
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 04. června 2010 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Se zájmem sleduju tuto debatu. Čirůvky však moc neznám, tak se do toho nechci nijak míchat. Jen bych si dovolil poznamenat, že na dobu výskytu bych zas až tak moc nedal. Včera jsem našel na jedné lokalitě čirůvku fialovou - také jsem čuměl, protože ji tam pravidelně nacházím až na podzim. Mám takový dojem, že letošní rok přinese mnoho překvapení.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 05. června 2010 1:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 04. června 2010 20:39 novotmil napsal:
Se zájmem sleduju tuto debatu. Čirůvky však moc neznám, tak se do toho nechci nijak míchat. Jen bych si dovolil poznamenat, že na dobu výskytu bych zas až tak moc nedal. Včera jsem našel na jedné lokalitě čirůvku fialovou - také jsem čuměl, protože ji tam pravidelně nacházím až na podzim. Mám takový dojem, že letošní rok přinese mnoho překvapení.

Čirůvka fialová a dvoubarvá rostou rády na jaře, ale nezmiňoval jsem je, neboť to jsou Lepisty a navíc výskyt na jaře je u nich celkem běžný. Ono záleží na tom, jak moc se jaro podobá podzimu, a toto jaro určitě ano, protože je vlhké a studené, alespoň poslední dobou.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. června 2010 6:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Již ji tu máme: Tricholoma imbricatum - Čirůvka střechovitá jestli jsou to ony si netroufám tipnout.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 09. června 2010 0:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe ani boha,,,něco kolem zemní nebo šedožemlové,,můj názor..
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. června 2010 6:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st června 09, 2010 12:00 am JETHRO napsal:
Bobe ani boha,,,něco kolem zemní nebo šedožemlové,,můj názor..

O kterých mluvíš? O Michlaových nebo o těch svých v DAtalsu ?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru