Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hlasovací systém
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Kancelář - Vše ohledně provozu těchto stránek
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. února 2006 15:59
  Předmět: Hlasovací systém
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martin Kříž napsal:
Lupo, tu diskusi jsi neměl odstraňovat, ale do toho fóra ji přesunout. Přeci jen tam byl jistý sled otázek, odpovědí a názorů, který může být ještě dále diskutován. Můžeš tak ještě učinit, nebo je to nadobro ztraceno? Měl jsem představu o samostatném tématu - třeba fotosoutěž a vše, co s ní souvisí, nebo tak něco...

Bohužel se diskuse stala obyčejným "flame-war". Původně jsem o přesunu uvažoval a téma dočasně uzamknul, ale po několikerém pročtení textu jsem dospěl k závěru, že obsahem jsou pouze osobní stanoviska a údiv nad stanovisky ostatních bez uvedení konkrétních důvodů, které k nim autora vedou a bez návrhů na jiný možný způsob řešení než je ten současný, a tak jsem příspěvky odstranil. Omlouvám se autorům za tento razantní zásah, ale opravdu mi nepřipadalo vhodné zahajovat nové diskusní téma kopií této "bitky". Takže klidně v tomto tématu můžeme pokračovat, ale pokud možno věcně a s uvedením důvodů, které nás k publikovanému názoru vedou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 20. února 2006 18:02
  Předmět: Re: Hlasovací systém

Lupo napsal:
Bohužel se diskuse stala obyčejným "flame-war".

Až tak tvrdě bych to neřekl. Rozdílné názory na cokoliv se zkrátka občas střetnou a internetové diskuse obecně k tomu tvoří ideální podmínky, a to jak v pozitivním, tak i v negativním slova smyslu. Meritem věci nebyla sama o sobě technika hlasovacího systému, ale styl přístupu některých zúčastněných. Teď už mohu jen vzpomínat, zdali mé příspěvky opravdu postrádaly konkrétní důvody. Jestli se nepletu, psal jsem něco o tom, že obodování vlastní fotky vzhledem k počtu soutěžících, kterýmiž jsou ve většině zároveň i registrovaní, opravdu může ovlivnit konečné pořadí a podstata samotné soutěže (dosud jsem ji pokládal za "fér" soutěž) ztroskotá.
Teď jsem se opravdu snažil, abych nevzbouzel žádnou "flame war" atmosféru. Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. února 2006 21:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem to Lupo takz neviděl jako nějaký nedůstojný výlev ... konkrétně ...

Martine, nechci tě chytat za slovíčko, ale přeci jen ... mohl by jsi mi nějak vysvětlit co je nefér na tom, když si myslím že moje fotka hlívy je prostě nejlepší a proto jí dám hlas? Co je na tom nefér?

No a za druhé, jak mohu ovlivnit svým hlasováním výsledek soutěže, když hlas mám jen jeden?

A pokud bych tedy nesměl dát hlas sobě ... Boleta znám velmi dobře a proto bych měl v rámci regulérnosti asi míti zakázáno pro něj hlasovat. Nebo smím hlasovat pro někoho koho znám, ale né pro sebe?

Připomínám, že soutež není o ceny a každý má jen jeden hlas.

P.S.: Laughing Laughing 8)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 20. února 2006 22:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můžeš hlasovat pro koho chceš, to ano... i pro Boleta.

Bobe, za slovíčko mě nechytáš, pokládáš normální dotaz, na který se ti pokusím odpovědět. Vnímám to trochu jako vnitřní záležitost každého z nás. Já osobně se neúčastním soutěže proto, abych sám sobě dával hlas. Přijde mi to nedůstojné. A ihned vzápětí dodávám - musíš vzít v potaz naše konkrétní podmínky, které jsou takové, že hlasujících - registrovaných - a zároveň těch, kteří o soutěži vědí, jsou ochotni hlasovat, a zároveň nesoutěží, je opravdu natolik málo, že ten tvůj jediný hlas může rozhodovat. Já vím, že v tuto chvíli je to zatím jen teorie, ale tyto myšlenky se velmi nabízejí v případě nerozhodných výsledků. Souhlasím se smazaným názorem Jardy, že nejde o život, nicméně dodávám - jde o princip. Pokud tomu, jak jsem to zde nastínil, stále nerozumíš, tak už nevím, jak jinak bych to měl říci a asi se nedomluvíme.

I když je tvá hlíva nejhezčí, zkus dát bod neautoritářsky nějaké jiné hezké hlívě, oceníš tím práci druhých, což řekněme taky není úplně od věci Wink .

Když o tom tak uvažuji, uvítal bych také názory ostatních, ať se tu nehádáme jen dva nebo tři Smile . Třeba jsou mé myšlenky opravdu jaksi "nemoderní" a na hlasování pro vlastní fotku není nic zvláštního... Question

p.s.: Bobe, ty, jako admin, bys měl jít všem příkladem. Confused 8)
jarda

PříspěvekZaslal: po 20. února 2006 23:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě to hlasování "pro sebe" taky nevoní. Škoda, že nás o tom nediskutuje víc. Mám v soutěži jen 2 fotky a hlasovat pro ně je mi prostě proti srsti. Už proto. že jako autor nemůžu být stoprocentně objektivní a i kdybych byl, tak pochybuji že to tak budou brát ti ostatní.
8) Crying or Very sad

Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 1:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkoušel jsem si modelové situace různých způsobů hlasování. Předpokládal jsem, že např. penízovek je 15 a hlasujících bude 10. Testoval jsem model s jedním hlasem (1 bod), model s pořadím prvních tří (3, 2 a 1 bod) i model s pomocí ohodnocení každé fotky (od 5 do 1 bodů). Zjišťoval jsem odchylku od průměru, kterou způsobí jeden zaručený hlas. Výsledek je ve všech třech případech z hlediska možnosti ovlivnění katastrofální, zvláště u druhé a třetí metody, kde lze jistým způsobem i "antihlasovat". Tolik z teorie.

Při počtu hlasujících výrazně menším, než je počet soutěžících a při jejich vyrovnané kvalitě jde ve výsledku opravdu o každý hlas i bez lumpáren. V případě, že je mezi soutěžícími hvězda, není co řešit, ale při vyrovnaných kvalitách je to příliš rozkolísané. Co s tím ?
- zvýšit počet hlasujících
- nebo snížit počet soutěžících
- nebo to udělat jak na předávání Oskara - pomocí nominačního předkola

- a nebo to prostě neřešit, vlastní hlasy asi nedávat a uvidíme co z toho vyleze. Mírné znevýhodnění hlasujících autorů budiž kompenzováno vidinou toho, že vás Bob třeba jednou za to pozve na pivo Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 1:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lupo, představ si, já pivo nepiju Crying or Very sad . Laughing Laughing
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 1:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nechte tomu volný průběh. A pro příště se uvidí. Já je doufám, že aspoň toho hlasování se zůčastní víc návštěvníků. Apropo, možná mě to ušlo, mohou se účastnit i nergistrovaní? Pokud ne, tak proč?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 9:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U neregistrovaných nelze kontrolovat vícenásobné hlasování. Je možné sice zapnout kontrolu IP adresy, aby se z jedné nehlasovalo vícekrát, ale u modemistů a mobilistů to nemá význam, ti mají pokaždé adresu jinou. Někdy za jednou adresou může být naopak připojeno třeba i celé sídliště, síť místního poskytovatele internetu, nebo fabrika. Z této pod-sítě by pak šlo hlasovat jen jednou. Někde to řeší pomocí cookies, ale ty lze snadno vymazat.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 10:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Předně chci poznamenat, že této diskuse se nechci hned tak zbavit, protože mne to zajímá spíše jako průzkum toho jaký jsme jako lidi či tak něco Smile Takovej jakože sociologickej průzkum Smile

Absolutní regulérnost zaručit nelze a vždy se najde vučůránek, který to snadno obejde ... pak nezbyde než soutěž anulovat.

Martine, já ti rozumím naprosto přesně. A v podstatě s tebou souhlasím. Jenže ... plus poznámka Jardy ... co je to "objektivní hlas" ... kdyby existoval, tak nemusíme hlasovat a stačí jeden jediný hlas a je to. Jelikož žádný z hlasů není objektivní, pak jich vezmeme hodně a ten co bude nejčastější, ten bude považován za správný ... jenže ani to nemusí být správně ... soutěže o umění či kráse žen jsou prostě subjektivní záležitostí ... všechny soutěže jsou subjektivní ... jediné kde mi to vadí jsou volby do poslanecké sněmovny Sad

Trochu nechápu, proč by měl být hlas více neobjektivní, když ho dám sobě a nikoli komukoli jinému. Nevidím jediný rozdíl mezi tím jestli dám hlas sobě a nebo někomu známému. To jsou podle mne téměř srovnatelně "objektivní" hlasy. Podívejte, kdyby jsme hlasovali o to kdo vyzkouší pozřít kilo muchomůrky zelené a přežít ... jistě by byl takový ten hlas sám sobě velmi vítáný a nejobjektivnější ze všech Smile a nikdo by nad ním nepolemizoval.

Ještě jsem chtěl něco zmínit, ale už jsem zapoměl co Smile Jen zde napíšu jak budu hlasovat ... prohlédnu si všechny vobrázky a popřemýšlím o tom, který si dám dome na zeď ... bez ohledu na autora fotky si "objektivně" vyberu obrázek, který by mi na mé zdi nevadil a dám mu hlas. Upozorňuji, že to bude objektivní pouze pro mou zeď a nikoli pro zeď kohokoli jiného, ten bude mít objektivně vybranou nějakou jinou Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 10:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Proč se my češi tak stydíme říci, že jsme dobří? Kde se láme chleba a hlas sám pro sebe je něčím nefér? Když by to člověku mělo přinést nějaký benefit? A když to přinese újmu tak je to zase OK, že jo? Smile Odkud se bere v nás češích ten odpor k vyzvednutí sám sebe? Proč inherentně považujeme hlas sám sobě za neobjektivní? Proč si mi češi tak strašně závidíme? Proč bych se měl stydět za to, že si myslím, že ta moje fotka je nejlepší a v zájmu "regulérnosti" ????? dát hlas fotografii o které si myslím, že není nejlepší? !!! Proč bych měl hlasovat pro něco s čím vnitřně nesouhlasím? Jen kvůli tomu, že není "slušné" dát hlas sám sobě? To je skoro jako nařízení "vlastního" názoru. Asi se mýlím, ale mám pocit, že tohle je výsledek naší minulosti, kdy slušností bylo mít stejně jako ostatní, nesnažit se vyčnívat nad ostatní ... spravedlivá chudoba pro všechny stejně ... jsem rád, že ta doba snad už je za námi a doufám, že se nikdy nevrátí.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jeden návrh: Ať si každý dělá opravdu úplně co chce, ale zveřejnit kdo jak hlasoval. Jako na www.nahuby.sk.
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 10:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono je to vnitřní hodnotící kritérium stejně u každého individuální.

Já třeba v kategorii "krásná zima" určitě nebudu hlasovat podle technicky nejkvalitnější fotografie,ale podle jejího obsahu. K čemu by mě byla na zdi superkvalitní fotka něčeho, co mě obsahově vůbec nezaujalo ....

Tož se ostatní ještě snažte, jinak můj hlas nezískáte. Na Jardovo krmítko totiž jen tak někdo nemá .... 8) 8) 8)
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 13:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S vlastním hodnocením jsem jednou už narazil na problém. Jednalo se o hodnocení přehlednosti internetových stránek měst Ústeckého kraje, tedy také značně subjektivní záležitost. Všechny až na výjimky jsem je nehorázně zdrbnul, bylo toho na několik stran, ale když jsem dostal k našim, zjistil jsem, že je vlastně hodnotit nemohu, protože mám na ně úúúúúplně odlišný pohled.
- jsou dělané podle mého návrhu, tedy tak aby se mi líbily
- u všech nedostatků znám i jejich přesné důvody a jejich váha je tím silně ovlivněna oběma směry
Proto si myslím, že subjektivní názor podložený znalostí hodnoceného předmětu je ještě více subjektivní.
Možná proto bývají autoři z hlasování úplně vyloučení, což zde udělat nemůžeme, protože by nám skoro nikdo nezbyl. Nejde ani tak o možnou manipulaci, ale spíše o to, aby výsledky byly co nejvíce reprezentativní, což při malém počtu hlasujících stejně nebude, takže bych to nechal koňovi.
jarda

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 14:02
  Předmět: hlasování

Bobe docela zajímavý nápad ten? sociologický průzkum?. Opravdu škoda, že nás diskutuje tak málo. Já s tebou prostě nemohu v některých bodech souhlasit.
Rozhodně to není o nedostatku sebevědomí a nebo závisti jak píšeš, taky co bych měl v tomto případě někomu závidět. Mě a zřejmě i Martinovi říká hra fair ? play prostě něco víc a to bez ohledu v jaké době zrovna žiji. Asi jsem blázen, ale mě to, že jsou dnes v kursu zloději, podvodníci a různí vyčuránci prostě nepředělá.
Podívej ? udělám pár obrázků (nebo něco jiného), přeberu to a co si myslím že je nejlepší a mám z toho dobrý pocit někde zveřejním, dám do soutěže,nebo se třeba snažím prodat. Právě proto, že jde jenom o můj pohled , má pro mne veliký význam jak ho ohodnotí jiní. Proč bych si to hodnocení vylepšoval vlastním hlasem? Ten jsem tomu přece už dal tím že jsem ho (z vlastního přesvědčení) k tomu hodnocení nabídl.
Přece mě nemůže plně uspokojit obdiv vlastního výtvoru, když by ho jiní nechtěli ani vidět. To by přeci žádný autor nikdy nic neprodal i kdyby se pro sebe uhlasoval.
Končím a pro sebe prostě nehlasuji !
Sakra, kam jsme se přes pár fotek až dostali cóóó!
Sad Shocked

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Kancelář - Vše ohledně provozu těchto stránek Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru