Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co je to?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Maka01

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 15:05
  Předmět: Co je to?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno dnes ve smíšeném lese (dub, buk, bříza, smrk) pod duby. Vyrůstají z trouchnivých větví přikrytých dubovými listy. Na mladých plodnicích jsou patrné slabé zbytky pavučinovitého závoje. Třeň je dutý, plodnice na řezu barvu nemění. Vůně velmi slabá, chuť mírná nevýrazná. Průměr klobouku největší plodnice 9 cm.

51.83 kB    
Co je to 3.jpg
   Co je to 3.jpg

49.89 kB    
Co je to 2.jpg
   Co je to 2.jpg

40.32 kB    
Co je to 1.jpg
   Co je to 1.jpg

41.79 kB    
Co je to.jpg
   Co je to.jpg

Naposledy upravil Maka01 dne čt 12. listopadu 2009 20:07, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 15:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

že by Pholiota lenta - Šupinovka šedohlínová ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 15:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to na ní.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Maka01

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 17:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak díky za určení, pánové. Chtěla jsem se stát mykoložkou, ale asi se na to vykašlu. Sad
wenca

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 17:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

proč? Jak se vlastně pozná že je člověk mykolog? Já dělám na houby diplomovou práci, jsem mykolog? Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 18:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 11. listopadu 2009 15:27 wenca napsal:
že by Pholiota lenta - Šupinovka šedohlínová ?

Asi jo...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Maka01

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 19:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslela jsem si, že si ze mě děláte legraci a že houba takového názvu nemůže existovat. Už jsem si ověřila, že může a že to není vtip. Je to šupinovka bez šupin, není šedá, ale béžová a není ani trochu od hlíny. Ale to nejhorší teprve přijde: Šedohlínová se může jmenovat jedině hrdinka nějakého pitomého amerického seriálu, jejíž jméno nějaký blb špatně přeložil do češtiny. Snad hlínošedá, ne? Tak jako hlínožlutá nebo trávozelená. Tohle ten mykolog, který ji česky pojmenoval, neměl češtině dělat. Ale asi to byla nějaká velká kapacita, že ho nikdo neopravil.
Tady jsem ji našla určenouhttp://www.leoprsk.webz.cz/supisedo.htm

Naposledy upravil Maka01 dne čt 12. listopadu 2009 22:16, celkově upraveno 1 krát
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 19:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 11. listopadu 2009 19:09 Maka01 napsal:
Myslela jsem si, že si ze mě děláte legraci a že houba takového názvu nemůže existovat.

My, a dělat si srandu? Very Happy
A hele, nepsala jsi tu nedávno, že máš nějaký houbařský zkoušky, či co? Very Happy Tak to bys měla takovýhle běžný houby určovat i poslepu, ne? Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Maka01

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 21:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem o téhle houbě nikdy neslyšela; určitě bych si to zapamatovala. V mém atlase je 300 druhů, já je tedy nepočítala, ale píšou to. Ale tahle tam není. Ke zkouškám jsem se nabiflovala otravy a stačilo to. Máte tu někde první pomoc při otravách? Zatím jsem nic takového nenašla.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 12. listopadu 2009 1:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Proč by nemohla existovat hlínová barva? Potom už tolik nezáleží, jestli nějaký mykolog použije kombinaci šedohlínová nebo hlínošedá. Jinak ty barvy jí snad nejsou až tolik vzdáleny...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Maka01

PříspěvekZaslal: čt 12. listopadu 2009 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chtěla jsem napsat dotaz do Ústavu pro jazyk český, ale zabarikádovali se tam a nechtějí mi prozradit email. Abych si kvůli tomu kupovala program na Outlook, který stojí přes tři tisíce,to mi za to nestojí.
Radši se budu učit latinské názvy. Jednak jim nerozumím a druhak je latina mrtvý jazyk a tak ho nebude bolet, když mu semtam nějaké slovo zparchantím. Wink
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 12. listopadu 2009 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 12. listopadu 2009 20:43 Maka01 napsal:
Radši se budu učit latinské názvy.

To ti schvaluju, my tady mluvíme latinsky všichni Very Happy Very Happy Very Happy
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 13. listopadu 2009 11:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nechápu, co je na tom názvu tak strašně nečeské. Nemenují se takto "zvláštně" jenom houby, ale i kytky či živočichové a další "věci".
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru