Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec pod buky
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Maka01

PříspěvekZaslal: po 09. listopadu 2009 11:42
  Předmět: Ryzec pod buky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při hrabání bukového listí jsem vyhrabala ryzce. Plodnice byly úplně schované pod listím. Ryzce mají dutý třeň, lupeny zpočátku slabě ronily bělavé mléko. Mléko ani rozkrojená plodnice nemění barvu. Vůni žádnou necítím, chuť je zpočátku mírná, později snad nepatrně palčivá. Možná to ale dělají moje afty.
Podle vašeho klíče k určování ryzců mi vyšel Lactarius circellatus, ryzec kruhatý. Jako ženskou mě zajímá hlavně: Je k jídlu?

29.55 kB    
Ryzec v bučině.jpg
   Ryzec v bučině.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 09. listopadu 2009 12:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ryzce mi to tedy vůbec nepřipomíná ... to mléko bylo "bělavé" = vpodstatě průhledné? ... Spíše bych hledal mezi čirůvkama, ale jsem jen amatér Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Maka01

PříspěvekZaslal: po 09. listopadu 2009 12:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mléka byly jen maličké kapičky na lupenech, když jsem to vyhrabala, nebylo průhledné, ale mléčně zakalené, asi jako ředěné mléko. V tašce se to otřelo, po rozkrojení už z toho nevytéká nic. Průmer klobouku největší plodnice je 7 cm. Teď jsem to ještě důkladněji očichala: slabá vůně připomíná syrovinku. Kousek jsem si upekla na plotně. Měl dobrou mandlovou příchuť, skoro mi bylo líto ho vyplivnout.
Taky by to mohl být L. pallidus, ryzec bledý. O čirůvce jsem přemýšlela, ale ty jsou statnější a to mléko jsem viděla. Ale stejně jsou tyhle ryzce dohněda všechny jedovaté (prý).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 11. listopadu 2009 1:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud vyšel L. circellatus, tak je buď špatný postup nebo klíč. Very Happy Vypadá to na zimou přešlý ryzec zelený (L. blennius). Tedy je to ryzec v každém případě.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru