Zaslal: po 09. listopadu 2009 11:42 Předmět: Ryzec pod buky
Při hrabání bukového listí jsem vyhrabala ryzce. Plodnice byly úplně schované pod listím. Ryzce mají dutý třeň, lupeny zpočátku slabě ronily bělavé mléko. Mléko ani rozkrojená plodnice nemění barvu. Vůni žádnou necítím, chuť je zpočátku mírná, později snad nepatrně palčivá. Možná to ale dělají moje afty.
Podle vašeho klíče k určování ryzců mi vyšel Lactarius circellatus, ryzec kruhatý. Jako ženskou mě zajímá hlavně: Je k jídlu?
Mléka byly jen maličké kapičky na lupenech, když jsem to vyhrabala, nebylo průhledné, ale mléčně zakalené, asi jako ředěné mléko. V tašce se to otřelo, po rozkrojení už z toho nevytéká nic. Průmer klobouku největší plodnice je 7 cm. Teď jsem to ještě důkladněji očichala: slabá vůně připomíná syrovinku. Kousek jsem si upekla na plotně. Měl dobrou mandlovou příchuť, skoro mi bylo líto ho vyplivnout.
Taky by to mohl být L. pallidus, ryzec bledý. O čirůvce jsem přemýšlela, ale ty jsou statnější a to mléko jsem viděla. Ale stejně jsou tyhle ryzce dohněda všechny jedovaté (prý).
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: st 11. listopadu 2009 1:08
Pokud vyšel L. circellatus, tak je buď špatný postup nebo klíč. Vypadá to na zimou přešlý ryzec zelený (L. blennius). Tedy je to ryzec v každém případě.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory