| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Maka01
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 17:10 |
 |
|
|
Třepenitka maková.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maka01
|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 17:44 |
 |
|
|
Můj atlas hub ale uvádí, že třepenitka maková nemá dutý třeň a podle toho že se prý rozezná od třepenitky svazčité a třepenitky cihlové. Třepenitku svazčitou znám dobře, protože mi roste na dvorku od jara do zimy z kořenů dávno vykopané hrušně. Je to nezmar. Tahle třepenitka z lesa ale dutý třeň má také, vyfotila jsem i rozkrojenou plodnici, ale na té fotce to není moc vidět.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 17:49 |
 |
|
|
Dutý třeň je v tomto případě nepodstatný znak. Důležitá je barva klobouku, třeně a lupenů. Maková má jediná lupeny makově modrošedé, chce to dostat do oka, pak už se nespleteš. Svazčitá má výrazně sírově žlutý třeň a zelenožluté lupeny, později smíchané s hnědošedou. Cihlová má tmavě červené barvy na klobouku a je celkově masitější. Všechny tu jsou, projdi si fotky.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 17:49 |
 |
|
jasná třepenitka maková u mě v lese teď taky rostou, nic jiného to být nemůže
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 17:55 |
 |
|
Téměř identické (na pohled) houby jsem našel včera na jednom smrkovém pařízku u nás, bohužel jsem s sebou neměl foťák. Zdálky a shora to pro mě byly jasné t. svazčité, při pohledu do lupenů byla jejich barva tak nějak na hraně mezi t. svazčitou a t. makovou... tak jsem si kousnul a chuť byla mírná, nehořká, tedy stejná, jako u Maka01, vůně příjemná... seděl jsem u toho pařízku snad 10 minut, přežvykoval houby v hubě a hlavou se mi honily myšlenky typu: "No jo, hořká není, ale teď tady tři dny v kuse pršelo, tak co když se ta hořkost z těch hub nějak vyplavila?"
Nakonec jsem to risknul, houby snědl a žiju, takže to asi byla opravdu ta maková , ale takhle velké plodnice jsem u makovky zatím nikdy neviděl, zatímco u t. svazčité ano...
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maka01
|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 18:01 |
 |
|
Pak ale M. Svrček v knize Houby mate veřejnost. Kniha vyšla v roce 1988, na novější jsem se ještě nezmohla, zdálo se mi, že je dost dobrá. Ale věřím víc vám. Zítra si třepenitky na sobě vyzkouším, zatím pro jistotu malou dávku.
Díky!
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 18:24 |
 |
|
|
Pan Svrček je velký odborník a určitě nikoho nemate. V různých skupinách je zkrátka potřeba se dívat po různých znacích a ty ostatní nejsou tak důležité.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maka01
|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 18:59 |
 |
|
Já věřím, že je velký odborník, ale já ne. Mě ten údaj zmátl, proto jsem si myslela, že je to spíš třepenitka cihlová, ale že ty cihly jsou ještě málo vypálené, proto, že není tak červená.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maka01
|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 19:03 |
 |
|
| ne 08. listopadu 2009 17:55 Sley napsal: |
Téměř identické (na pohled) houby jsem našel včera na jednom smrkovém pařízku u nás, bohužel jsem s sebou neměl foťák. Zdálky a shora to pro mě byly jasné t. svazčité, při pohledu do lupenů byla jejich barva tak nějak na hraně mezi t. svazčitou a t. makovou... tak jsem si kousnul a chuť byla mírná, nehořká, tedy stejná, jako u Maka01, vůně příjemná... seděl jsem u toho pařízku snad 10 minut, přežvykoval houby v hubě a hlavou se mi honily myšlenky typu: "No jo, hořká není, ale teď tady tři dny v kuse pršelo, tak co když se ta hořkost z těch hub nějak vyplavila?"
Nakonec jsem to risknul, houby snědl a žiju, takže to asi byla opravdu ta maková , ale takhle velké plodnice jsem u makovky zatím nikdy neviděl, zatímco u t. svazčité ano... |
Třepenitku svazčitou byste nesnědl, to mi věřte. Já jsem si ji jednou smažila. Smrdělo to jako když se pálí pneumatiky. A chutnalo nejspíš jako h......, ale zkažené.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 19:35 |
 |
|
| ne 08. listopadu 2009 19:03 Maka01 napsal: |
| Třepenitku svazčitou byste nesnědl, to mi věřte. |
Tady si nevykáme
| ne 08. listopadu 2009 19:03 Maka01 napsal: |
Smrdělo to jako když se pálí pneumatiky. A chutnalo nejspíš jako h......, ale zkažené.  |
Jako h...., ale zkažené? Tedy jako zkažené houby?
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 20:02 |
 |
|
|
Kromě toho je třepenitka svazčitá dokonce dost jedovatá, způsobuje či spíše mohla by způsobit parafaloidní otravy. Ale těžko by to někdo pozřel.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Maka01
|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 20:05 |
 |
|
Ale četla jsem, že způsobuje nejvíc otrav v Asii. Asi mají asiaté úplně jiné chutě, nežli my.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: ne 08. listopadu 2009 20:13 |
 |
|
|
Možná to upravují nějak, že se ta hořkost ztratí. Třeba Rusové takto jedí mléčně kvašené palčivé ryzce.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 09. listopadu 2009 6:42 |
 |
|
Včera jsem těchto třepenitek makových potkal v Jestřebích horách obrovské kvanta. V podstatě nic jiného nerostlo. Jelikož mi jí zatím nikdo pořádně před očima neurčil, nechal jsem je tam. Než je začnu sbírat mám dvě otázky:
1. Makově šedé lupeny ... mne přišli, že jsou takové šedo bělavé s takovým makovým žíháním. Tak nějak se to myslí?
2. Existuje někajý dvojník mimo cihlové a svazčité, které jsou značně hořké?
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|