Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Štítovka vločkatá ? - Pluteus podospileus ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 03. září 2011 11:28
  Předmět: Štítovka vločkatá ? - Pluteus podospileus ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

2 plodnice vyrůstaly z pilin a dřevního odpadu navezeného v listnatém lese ( habr, jasan, olše jilm) lokalita totožná s touto (dolní posázaví 270m.n.m.) :
http://www.damyko.info/ForumA/files/dsc01671_910.jpg
Plodnička na fotkach je ta samá focená s půldenním rozestupem.
Tato plodnice byla dosesena na Pražskou výstavu a nikdo si netroufl na určení dle makroznaků (J. Landa, M.Mikšík, J. Borovička, L. Hejl, "Teri") tak to skouším zde Smile
Exsikát mám doma. Za blesk se omlouvám, ale jinak bych nedokázal vyfotit plodnici se všemi detaily.
Předem díky za pomoc. Smile

197.68 kB    
26.8.2011 výška plodnice 25mm
tít1.JPG
   tít1.JPG

126.81 kB    
27.8.2011 výška plodnice 50mm
tít2.JPG
   tít2.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 03. září 2011 13:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud ti nedokázali odpovědět výše jmenovaní když měli možnost plodnici vidět na vlastní oči, pak nechápu proč to zkoušíš zde podle foto - bude to jen hádání z křišťálové koule a nikdy se stejně nedostaneš k determinaci.
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 03. září 2011 15:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dávam to sem, protože výše jmenovaní nikdy v terénu neviděli pravou P. podospileus a tak nemohli posoudit, kdž jí neměli "nakoukanou". Kdyby ji někdo z návštěvníků damyka "nakoukanou" měl, tak by mohl napsat ano mohla by to být ona/ ne, nemohla by to být ona. Je mi jasné, že bez mikroskopu se k přesné determinaci nedohrabu, ale kdyby někdo měl zájem tuto houbu mikroskopovat a zná klíče k rodu Pluetus, tak mu tuto houbu rád předám nebo pošlu poštou.
Je to moc hezká houba Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 03. září 2011 22:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta štítovka víceméně tak vypadá, ale přesto bych si myslel, že to tento druh nemusí být. Asi bych to řadil do nepřehledné skupiny kolem Pluteus plautus. Jsou tam popsány nějaké méně známé taxony jako např. Pluteus punctipes, které se většinou neuznávají. Prostě binec, jak má být. Laughing
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 05. září 2011 12:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasím, podle mne je to rovněž skupina okolo P.plautus (nuance - tedy drobné druhy v tomto okruhu popsané - se většinou nesnažím rozlišovat). P. podospileus to není téměř jistě...ale mikroskop by to rozeskl s úplnou jistotou. Tedy to, zda je to P. podospileus nebo není. Lze poslat, můžu na to kouknout.
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 25. září 2011 19:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teď jsem objevil obrázky Pluteus granularis a souhlasím, že to P. podospileus nejspíš nebude. Na tu P. granularis to makroskopicky odpovídá mnohem více i co se týče ekologie. Chci se zeptat, víte někdo o Pluteus granularis více informací (hojnost na území ČR/ Evropa, český název apod.) ?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 26. září 2011 22:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud nějaká studie dosavadní vědomosti o rodu Pluteus nepřekopává a P. granularis z Evropy výslovně neuvádí, určitě bych se to nesnažil určovat podle zdrojů jako jsou Lupenaté houby Michiganu a podobně. Zůstal bych u jmen výše navržených. Vlkodlak zde nedávno napsal, že z nahuby.sk se stává mykologický web. To nelze brát doslova, žádné takovéto weby skutečný mykologický základ nemají. Je chybou z nich cokoli bezděčně přejímat.
Problém druhu Pluteus plautus sensu lato je bohatá synonymika, ze které se může zdát, že už je toho spojeno podezřele moc. Luštění této problematiky je však mimo rámec takovýchto diskuzí...

Hercuus

PříspěvekZaslal: út 27. září 2011 21:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím na jakém základě autor fotografie z nahuby.sk P. granularis určil, ale když jsem viděl tu fotografii, tak jsem si řekl: Jo, to by mohlo být ono. O nahuby.sk si myslím své... (fotky často skvělé, s určením to mnohdy pokulhává a diskusi si většinou nečtu, protože si jí mohu domyslet...) Pak jsem prolistoval i nějaké internetové stránky z ciziny a makroskopicky by se mnou nalezené plodnice shodovaly. Ta má 1 plodnice v exsikátu (prozatím jsem na lokalitě objevil 3 plodnice - poslední jsem nalezl tuto sobotu 24.9.2011) co mám doma vyrůstala z kůry jehličnanu nejspíš kůry borové v navezené části pilin a dřevního odpadu v lese. Tím by mohla trochu sedět i ekologie. A na plodnicích ve středu pokožky klobouku bylo zřetelné síťnatění i když to nejde z mých fotografií moc poznat. Proto jsem svůj předchozí příspěvek psal, protože jsem si nebyl jistý, zda se vůbec může tento druh Štítovky v ČR vyskytovat a zajímaly mě zkušenosti s tímto druhem ostatních znalejších. Jinak jsem se poslední dobou nějak do Štítovek moc zakoukal a získávám pro ně jaksi slabost, tak mě trápí, že je v nich místy zmatek Smile Pokusím se lokalitu sledovat a získat více materiálu Smile
Jinak všem díky moc za rady Smile
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 14. října 2014 21:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Náhodou jsem koukla na toto staré vlákno a diskuse je pravděpodobně jen důsledkem překlepu... Máte totiž všichni částečně pravdu - nejvíce štítovka připomíná Pluteus granulatus, která je z okruhu plautus a je molekulárně prokázána jako samostatný druh (Justo et. al v Mycological progress tuším v roce 2011).
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru