Zaslal: ne 12. července 2009 12:02 Předmět: Nepodařilo se mi určit
Ještě jedna k určení.
Udělal jsem školáckou chybu. Navečer, již se šeřilo (omluvte malou hloubku ostrosti), jsem narychlo vyfotil plodnice, která se mi zdály povědomé, že je snadno v atlasech mezi chorošovitými najdu. Nevzal jsem ani vzorek, ani podrobně nestudoval.
Bohužel jsem nedokázal určit. Snad hodně mladé plodnice?
Výskyt: Přerostlá smrčina, sem tam bříza, klasická lokalita hřibu smrkového, růžovek, muchomůrek červených a u bříz křemenáčů, na shnilých pařízcích po prořezávce, dosti hojně, Zábřežsko, polesí Pobučí 9.7.2009
Plodnice konzolovité, často střechovitě na sebou, lžícovitě prohnuté, šířka 50 - 200 mm, hloubka 40 - 100 mm, tuhé, na okrajích poloprůsvitné jamky ve tvaru přísavek chobotnice, často jakoby vyloučené kapky vody.
Díky za pomoc.
Díky. Díval jsem se, díval...
Bělochoroš (hořký, nahořklý) se nabízi nejvíce, roste hojně na smrkovém, ale všude se píše, je je dobře určitelný dle ostrého okraje!! a také delších rourek. Ale mě to tvarem spíše navádělo na Bělotroudnatec _ Pilatoporus. Ten však roste vzácně hlavně na listnáčích v teplomilných oblastech. Asi mi i chybí materiály o choroších.
Mě to nedalo, tak jsem tam včera navečer jel znovu, abych se dopátral nečeho bližšího. Plodnice již byly zaschlejší, rourky stále bílé a velice mělké, nežloutly ani po pomačkání. Jeden jsem rozřezal. Zaoblený půlkulatý kraj s rosolovitými kuličkami a miskami měkký, vlastní dužina tuhá, vrzající, uvnitř růžovonahnědlá, vůně po tlejícím dřevě, není nahořklá! Místy zarostlé rosolovité tuhé kuličky i v dužině. Na horní straně klobouku tyto misky a kuličky zčernaly.
Jako amatér s mými pomůckami jsem mimo. Ještě 2 doplňující fotky.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory