Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Nepodařilo se mi určit
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
osan

PříspěvekZaslal: ne 12. července 2009 12:02
  Předmět: Nepodařilo se mi určit
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jedna k určení.
Udělal jsem školáckou chybu. Navečer, již se šeřilo (omluvte malou hloubku ostrosti), jsem narychlo vyfotil plodnice, která se mi zdály povědomé, že je snadno v atlasech mezi chorošovitými najdu. Nevzal jsem ani vzorek, ani podrobně nestudoval.
Bohužel jsem nedokázal určit. Snad hodně mladé plodnice?
Výskyt: Přerostlá smrčina, sem tam bříza, klasická lokalita hřibu smrkového, růžovek, muchomůrek červených a u bříz křemenáčů, na shnilých pařízcích po prořezávce, dosti hojně, Zábřežsko, polesí Pobučí 9.7.2009
Plodnice konzolovité, často střechovitě na sebou, lžícovitě prohnuté, šířka 50 - 200 mm, hloubka 40 - 100 mm, tuhé, na okrajích poloprůsvitné jamky ve tvaru přísavek chobotnice, často jakoby vyloučené kapky vody.
Díky za pomoc.

36.34 kB    
neurčeno-PH01.jpg
   neurčeno-PH01.jpg

60.07 kB    
neurčeno-PH02.jpg
   neurčeno-PH02.jpg

80.61 kB    
neurčeno-PH03.jpg
   neurčeno-PH03.jpg

49.27 kB    
neurčeno-PH04.jpg
   neurčeno-PH04.jpg

JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 12. července 2009 22:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

koukni na nějaké bělochoroše...Oligoporus,,
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
osan

PříspěvekZaslal: po 13. července 2009 21:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky. Díval jsem se, díval...
Bělochoroš (hořký, nahořklý) se nabízi nejvíce, roste hojně na smrkovém, ale všude se píše, je je dobře určitelný dle ostrého okraje!! a také delších rourek. Ale mě to tvarem spíše navádělo na Bělotroudnatec _ Pilatoporus. Ten však roste vzácně hlavně na listnáčích v teplomilných oblastech. Asi mi i chybí materiály o choroších.
Mě to nedalo, tak jsem tam včera navečer jel znovu, abych se dopátral nečeho bližšího. Plodnice již byly zaschlejší, rourky stále bílé a velice mělké, nežloutly ani po pomačkání. Jeden jsem rozřezal. Zaoblený půlkulatý kraj s rosolovitými kuličkami a miskami měkký, vlastní dužina tuhá, vrzající, uvnitř růžovonahnědlá, vůně po tlejícím dřevě, není nahořklá! Místy zarostlé rosolovité tuhé kuličky i v dužině. Na horní straně klobouku tyto misky a kuličky zčernaly.
Jako amatér s mými pomůckami jsem mimo. Ještě 2 doplňující fotky.

54.5 kB    
P7120178-PH06.jpg
   P7120178-PH06.jpg

72.29 kB    
P7120176-PH05.jpg
   P7120176-PH05.jpg

Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 19. září 2009 16:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velice pravděpodobně Oligoporus guttulatus - bělochoroš slzící.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru