Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Závojenka podtrnka?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 08. května 2009 14:17
  Předmět: Závojenka podtrnka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chtěl bych se zeptat, zda toto může být Závojenka podtrnka. Nikdy jsem ji nenašel a teď mi tato houba vyrostla u domu. Mohla by to být ona? Listnatý lesík, hrušeň, šípek, javor,doubek, plané třešně. Narůžovělé lupeny a růžovohnědý výtrusný prach.Vůně lehce moučná.

177.53 kB    
5.5 2009 Chomutov
6.jpg
   6.jpg

159.71 kB    
5.5 2009 Chomutov
7.jpg
   7.jpg

163.43 kB    
5.5 2009 Chomutov
8.jpg
   8.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: pá 08. května 2009 14:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

myslím že je to ona, minulý rok nám vyrostla pod švestkou na zahradě a vypadala podobně, a ten růžový výtrusný prach a růžové lupeny taky sedí..
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 08. května 2009 21:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to jen fotka ale spíše bych se přikláněl k Entoloma saepium.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 08. května 2009 21:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmmm Rolling Eyes . Na vyGooglovanejch fotkách vypadá podobně jak podtrnka, tak sadovka,ale co jsem si přečetl o sadovce tady na DAMyku,tak ta by na řezu měla červenat, tahle na řezu zůstala bílá, nezměněná.....tak já nevím...
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 08. května 2009 22:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To červenání - to je jen takový nádech, postřehnutelný např. na odkrojeném třeni.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 09. května 2009 5:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady je ta fotka báze třeně,pro porovnání s opravdu lehce narůžovělými lupeny.Stejná barva co je na nich tam opravdu vidět je. Má tam tedy u sadovky být opravdu takhle neznatelné zrůžovění?

178.97 kB    
16.jpg
   16.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 09. května 2009 12:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta houba mi není úplně jasná, ale podle této fotky to vypadá spíše na tu podtrnku, to červenání tam opravdu nevidím.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 09. května 2009 19:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak já tu lokalitu mám hodně blízko, sice tam byly jen dvě plodnice,ale je po dešti a nové mohou vyrůst. Kouknu zítra jestli něco nepřibylo a pořádně očichám, zkouknu na řezu,ale chutnat nebudu Very Happy . Díky všem za snahu o určení Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru