Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houba ze zahrady
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. dubna 2009 19:20
  Předmět: Houba ze zahrady
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tato houba se mi objevila v počtu asi 30 ks na zahradě... prvotní výskyt byl na mulčovací kůře, odkud se mi "rozlezla" i na přilehlý trávník... můj odhad - Terčovnice síťnatá, nebo některá z řasnatek... ale nechám si to radši určit tady... Very Happy

147.54 kB    
tasc2.JPG
   tasc2.JPG

176.39 kB    
tasc1.JPG
   tasc1.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 27. dubna 2009 0:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nejspíš některá z řasnatek. Klidně bych se na ně přijel podívat, pokud by je to počasí nezničilo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 28. dubna 2009 0:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přestože jsem se touto řasnatkou zaobíral dlouho, měv plodnice doma, žel jsem nedospěl k jednoznačnému výsledku. Zatím je nejžhavějším kandidátem Peziza repanda, nicméně ani Peziza cerea se nechce plně nechat vyloučit. Příchod mrtvého bodu neodvrátilo ani několik současně otevřených klíčů na askomycety... Confused
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 28. dubna 2009 16:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V souvislosti s výskztem u domu ... a co vy na tu mojí? Smile http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=4044 nejsou stejné?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 28. dubna 2009 18:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 28. dubna 2009 16:11 Bob napsal:
V souvislosti s výskztem u domu ... a co vy na tu mojí? Smile http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=4044 nejsou stejné?

Podle mě (a mého pohledu od oka) jsou - uvidíme, co na to Martin (včera se byl u mě na ně podívat a udělal i nějaké fotky, ale hlavně si odnesl vzorky k mikroskopování), tak si na to počkejme...
Jinak - Martine, já tam byl dneska znova, a zjistil jsem, že jsem ti podal poněkud mylnou informaci, že 2 plodničky rostly i na zdi - ony sice rostly opravdu na zdi, ale vyrůstaly z mechu, tedy nikoli z betonu... Very Happy
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 28. dubna 2009 19:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út dubna 28, 2009 6:04 pm Sley napsal:
Podle mě (a mého pohledu od oka) jsou - uvidíme, co na to Martin (včera se byl u mě na ně podívat a udělal i nějaké fotky, ale hlavně si odnesl vzorky k mikroskopování), tak si na to počkejme...

Nerad bych Tě zklamal, ale mnou uvedené informace již z mikroskopování vycházejí. Pokud jde o tu řasnatku v odkazu, zcela stejné to není, na rozdíl od ní ta Sleyova nemá prostřední vrstvu podélných buněk a výtrusy nepřesahují 16 x 10 ?m, i když tvar je shodný (mám ji zapsanou jako P. repanda s otazníkem).
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru