Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
HDR(HDRI)
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rkhonza
Čestný člen


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 283
Bydliště: Solnice-Orlické hory

PříspěvekZaslal: ne 14. prosince 2008 22:18
  Předmět: HDR(HDRI)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Není mezi Vámi někdo, kdo zkoušel fotit houby technikou HDR???
Začínám a snažím se v tom orientovat. Dnes jsem byl fotit právě za účelem tvorby HDR a takový je výsledek.



   137.51 kB    
a ještě troudnatec
SG104646.jpg
   SG104646.jpg

   91.55 kB    
opět po úpravě
SG104648_6_7_HDR.jpg
   SG104648_6_7_HDR.jpg

   95.18 kB    
klasicky exponovaná fotka
SG104595.jpg
   SG104595.jpg

   63.2 kB    
po úpravě
SG104597_5_6_HDR.jpg
   SG104597_5_6_HDR.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9033
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 8:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Několikrát jsem již chtěl, ale nikdy jsem se k tomuto ani jinému blendování nedostal. Vycházíš z několika JPGů nebo jednoho RAWu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rkhonza
Čestný člen


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 283
Bydliště: Solnice-Orlické hory

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 8:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zatím jsem zkoušel 3xRAW s expozicí +2/ 0 /-2.


   46.12 kB    
zk.jpg
   zk.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9033
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 12:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm, spíše jsem chtěl někdy zkusit, vytáhnout to jenom z jednoho RAWu. Je tam dost informací ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
novotmil
Čestný člen


Založen: 27. 04. 2007
Příspěvky: 221
Bydliště: Trutnov

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 12:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 15. prosince 2008 12:44 Bob napsal:
Hmm, spíše jsem chtěl někdy zkusit, vytáhnout to jenom z jednoho RAWu. Je tam dost informací ...


Někde jsem Bobe četl, že to sice jde, ale není to to pravé ořechové.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9033
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 12:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, to chápu, sleduji tím hlavně to, že nemám pocit, že by byl můj stativ natolik stabilní, abych udělal tři identické fotky ... ale ještě jsem to nezkusil ... jen tak čuchám problém předem ... a nebo zbytečně Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rkhonza
Čestný člen


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 283
Bydliště: Solnice-Orlické hory

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 15:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Není to s tím stativem zase tak zlé, stačí na foťáku zafixovat clonu, aby se neměnila hloubka ostrosti, nafotit tři různé expozice s posunem +/- 1-2 EV, v programu to spojit(používám Photomatix 3 Pro) a v nějakém editačním programu to doladit.
Vždycky jsem měl problémy s focením světlých, hlavně bílých hub, nebo hub mokrých s blýskavým kloboukem a nebo když na klobouku kresba byla, tak bylo černo pod ním. Proto si myslím, že by bylo jednoduší třikrát exponovat ze stativu(stejně ho sebou furt tahám), než navíc vláčet zrcátka a odrazné desky(blesk zásadně na focení hub nepoužívám).
A to je taky důvod, proč to chci vyzkoušet, prolezl jsem net, okoukal stovky fotek a myslím, že by to mohlo fungovat.
Jde to nafotit i JPG, ale foťák spoustu dat ořeže, a to je škoda.
V málo kontrastních scénách to ale moc vidět není(viz výše troudnatec).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 1951
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: po 15. prosince 2008 22:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hm...se zrcadlovkou fotím chvíli (asi půl roku) ale nedokážu si představit že bych mezi snímky měnil clonu, expozici nebo cokoli jiného aniž by to mělo vliv na pozici....ideální by bylo kdyby se vše dalo nastavit dálkovým ovladačem. A to mám lehký stroj. Bobova d50 + dlouhý sklo je ještě o dost horší.... Smile To já už mám tři fota než se to Bobovo monstrum přestane houpat....... Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Jirka Kohl
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9033
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: út 16. prosince 2008 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing Ono to asi nebude tak hrozný Smile Navíc se to jistě dá maičko šoupnout. Ale i tak. V Rawu je dost informací pro světla i pro stíny (při správné expozici) ... také existuje něco čemuž se říká digitální blesk ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Oťas



Založen: 11. 03. 2007
Příspěvky: 367

PříspěvekZaslal: čt 22. ledna 2009 18:45
  Předmět: hdr jednoduše
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

náhodou jsem si vzpomněl při čtení posledního computeru Idea ---
v Zoneru levou zadní Question Question
nemám ho, tak jsem nezkoušel



   144.83 kB    
jak na HDRzm.jpg
   jak na HDRzm.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: pá 23. ledna 2009 9:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem to v té jedenáctce Zoneru zkusil. Na ovládání je to snadné. Jak hodnotit výsledek, to ale nevím. Můžete posoudit sami. Mi připadá, že při použití HDR tomu pak něco chybí. Není nad správně nasvícený a exponovaný obrázek.

Je to obr. třepenitky cihlové, nafocený 22.10.08 do rawu. Na horním obr. je to upravené pomocí úpravy úrovní, resampling na 933x700 a doostření. Dolní obr. je upravený pomocí HDR (-1.5, 0, a +1.5 EV), pak byl převzorkovaný na stejnou velikost a stejně doostřen.



   179.93 kB    
Paskov, Vrbina, 22.10.8. (c) mat60.
DSCN9247.jpg
   DSCN9247.jpg

   195.05 kB    
dtto, s HDR
DSCN9247_hdr.jpg
   DSCN9247_hdr.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9033
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: pá 23. ledna 2009 15:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkný Mate, mě to přijde dobré obojí. Asi bych to používal zejména tam, kde je to nejvíce potřeba, tj. u fotek, kde se prostě nevejdeš do rozsahu bitové hloubky a buď máš kus černý a nebo máš kus bílý ... tam bude ten efekt jistě užitečnější než na dobře nasvícené a dobře exponované fotce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak



Založen: 15. 03. 2007
Příspěvky: 1890
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: so 12. února 2011 23:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem si to vyzkoušel v GIMPu. Návod naleznete zde. Příslušný filtr mi ve verzi 2.6.6 x64 funguje bez problémů a nastavení jsem použil výchozí.

Z RAWu se udělají 3 "expozice" - tmavá, kdy v histogramu nepřeleze nic do přepalu, střední, kdy středně osvícený objekt bude OK, a světlá, kdy se stíny vytáhnou co možná nejvíc do světla a na přepaly se nekouká. Pak se to nakliká do filtru a zbytek už počítač udělá sám. Chce to chvíli cviku u volby rozsahu expozic. Výsledek pokusu mě docela příjemně překvapil:

Výhodou výroby z 1 RAWu je, že se obrázek nehne, čemuž se prý při více skutečných expozicích těžko vyhnete i při použití stativu.



   56.31 kB    
Pro srovnání - takto vypadal originál, exponovaný na střed.
original.jpg
   original.jpg

_________________
;°|<
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
novotmil
Čestný člen


Založen: 27. 04. 2007
Příspěvky: 221
Bydliště: Trutnov

PříspěvekZaslal: ne 13. února 2011 1:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdysi jsem přidal foto závojenky olovové dělané v HDR: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=39554#39554
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: ne 13. února 2011 13:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 12. února 2011 23:43 Vlkodlak napsal:
Dnes jsem si to vyzkoušel v GIMPu. Návod naleznete zde. Příslušný filtr mi ve verzi 2.6.6 x64 funguje bez problémů a nastavení jsem použil výchozí.

Z RAWu se udělají 3 "expozice" - tmavá, kdy v histogramu nepřeleze nic do přepalu, střední, kdy středně osvícený objekt bude OK, a světlá, kdy se stíny vytáhnou co možná nejvíc do světla a na přepaly se nekouká. Pak se to nakliká do filtru a zbytek už počítač udělá sám. Chce to chvíli cviku u volby rozsahu expozic. Výsledek pokusu mě docela příjemně překvapil:

Výhodou výroby z 1 RAWu je, že se obrázek nehne, čemuž se prý při více skutečných expozicích těžko vyhnete i při použití stativu.


Jelikož GIMP používám už dlouho, tak mi tento zajímavý skriptík neunikl. Jelikož jsem dříve pozoroval halové jevy, které jsou na obloze většinou v blízkosti slunce, vznikal problém, že krajina byla prakticky úplně tmavá, ale tímhle způsobem se to dalo zlepšit - a to i když jsem fotil do JPG a ne do RAWu. Zkoušel jsem to i na houby, ale ne s moc dobrý výsledkem, protože jak jsi napsal při třech různých expozicích se většinou foťák mírně pohne a pak už to nevypadá dobře. Když se to udělá z jednoho snímku, zase to pak působí hodně uměle. I když třeba kdybych měl foťák umožňující fotit do RAWu, tak by to šlo.

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory