Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Preparát: Operace s preparátem
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 23. května 2008 12:00
  Předmět: Preparát: Operace s preparátem
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zde bych chtěl shrnout některé z operací, které se s preparátem dělají a obvykle se mi nedařilo najít, co přesně znamenají.

Naposledy upravil Bob dne pá 23. května 2008 12:19, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 23. května 2008 12:07
  Předmět: Roztěr

Roztěr
dělá se trochu jinak než ve mne evokuje ten název.

Je to vhodné třeba na vzorek výtrusů. Na podložní sklo se nanese kapka vzorku. Krycí sklíčko se postaví jednou stranou vedle kapky a posunutím směrem ke kapce se shrne. Pak se hnedle táhne opačným směrem, čím za sebou nechává sklíčko velmi tenký film, na který se sklíčko překlopí a je to.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 23. května 2008 12:19
  Předmět: Prosávání

Prosávání
tohle jsem hledal a znovu objevoval pěkně dlouho.

Prosáváním se v podstatě rozumí výměna média pod krycím sklíčkem. Často to používám například když mi přijde, že ten preparát udělaný ve vodné kongočerveni je dost nečitelný kvůli tomu, že médium je prostě moc barevné. Pak ho chci obvykle vyměnit třeba za vodu nebo amoniak nebo něco jiného. Udělá se to prosáváním. To znamená, že na jednu stranu vedle krycího sklíčka dám kapku nového média a jehlou přidedu kapalinu do styku s hranou krycího sklíčka. Z druhé strany krycího sklíčka pak přiložím filtrační papír a už to frčí. To, co papír na jedné straně nasaje to se z kapky na druhé straně doplňuje - prosáváme! Smile

Drobné postřehy:
a) Někdy chvíli trvá než se proces nastartuje. Zejména pokud je sklíčko značně těsně přimáčknuté. Řešením je chvíli počkat nebo v horším případě pohnout sklíčkem a počkat.
b) Při styku té kapky dojde obvykle k nadzvednutí krycího sklíčka - začne jakoby plavat = filtračním papírem se dotýkejte opatrně! Koneckonců se tímto trikem sundávají krycí sklíčka z preparátu.
c) někde jsem četl, že se vzorky například prosávají třeba xylenem, aby se projasnily ... nezkoušel jsem neb mi to nějak nesedí protože xylen je nemísitelný s vodou.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru