Prosávání
tohle jsem hledal a znovu objevoval pěkně dlouho.
Prosáváním se v podstatě rozumí výměna média pod krycím sklíčkem. Často to používám například když mi přijde, že ten preparát udělaný ve vodné kongočerveni je dost nečitelný kvůli tomu, že médium je prostě moc barevné. Pak ho chci obvykle vyměnit třeba za vodu nebo amoniak nebo něco jiného. Udělá se to prosáváním. To znamená, že na jednu stranu vedle krycího sklíčka dám kapku nového média a jehlou přidedu kapalinu do styku s hranou krycího sklíčka. Z druhé strany krycího sklíčka pak přiložím filtrační papír a už to frčí. To, co papír na jedné straně nasaje to se z kapky na druhé straně doplňuje - prosáváme!
Drobné postřehy:
a) Někdy chvíli trvá než se proces nastartuje. Zejména pokud je sklíčko značně těsně přimáčknuté. Řešením je chvíli počkat nebo v horším případě pohnout sklíčkem a počkat.
b) Při styku té kapky dojde obvykle k nadzvednutí krycího sklíčka - začne jakoby plavat = filtračním papírem se dotýkejte opatrně! Koneckonců se tímto trikem sundávají krycí sklíčka z preparátu.
c) někde jsem četl, že se vzorky například prosávají třeba xylenem, aby se projasnily ... nezkoušel jsem neb mi to nějak nesedí protože xylen je nemísitelný s vodou.