Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 08. listopadu 2007 13:32 Předmět: Technika: Lupy |
 |
|
Houby nějak nepotkávám, tak je čas na nějaké poklábosení. Brzy poté, co si člověk zažne hrát s mikroskopem zjistí, že prsty jsou příliš velké na tak malé věci. Začne lepit špendlíky na špejle, používat ostré kovové i plastové pinzety (o tom někdy příště), ... a ejhle! Vždyť já vlastně nic nevidím Takže toto téma bych věnoval lupám, které mám vyzkoušené, některé vlastním, některé mám půjčené, a některé se chystám koupit.
Tož, jak to vidíte vy?
1. Lupa do lesa
Používám lupu s osvětlením, která zvětšuje údajně 10x. Sice má dost malý průměr, ale na potřebu něco zvětšit v terénu mi přijde skvělá. Zejména to osvětlení je super. Akorát mám pocit, že trochu dost baští energii a tak se chystám pořídit nabíjecí baterie. Také mi dlouho trvalo než jsem přišel na to, že si ji mám dát až úplně k oku  K dostání je na: www.p-lab.cz
Na zajímavého konkurenta jsem dnes narazil na webu. Je výrazně levnější a ještě umožňuje míti volné obě ruce - Víceúčelová lupa s LED osvětlením, 10x. Dostupná na elektronika.svet-nakupu.cz
2. Lupa s měřítkem
Jedná se o tzv. tkalcovské lupy. Mají velké zvětšení i více než 8x. Hlavní výhodou však je, že má měřítko. Obvykle je děleno na desetiny milimetru (tedy po stovkách mikronů). Někdy je na kovovém pravítku, jindy na skleněném sklíčku. Toto beru jako hlavní výhodu této lupy a nedám na ní dopustit. Stupnici lze totiž přiložit k fotografovanému objektu a makrofotografie i s měřítkem je na světě. Drobnou vadou na kráse je, že nemá osvětlení. Velkým problémem je neskutečná drahota. Dostupné jsou rovněž na www.p-lab.cz
3. Lupa stolní na doma
Při přípravě preparátu asi nemůže být nic lepšího, než rovnoměrné zvětšení, dostatek světla a volné ruce. Všechno toto splňují stolní lupy. Samosebou se hodí i na prosté pozorování ... tedy pokud nemáte v plánu pozorovati přímo v terénu  Už jsem do několika z nich hleděl, a už jsem brouzdal webem. Mým favoritem, který mi nedávno přišel, je následující. Má udávané zvětšení 10x, ale spíše bych řekl, že se běžně zaměňují dioptrie se zvětšením, a že všechny ty údaje o zvětšení jsou vlastně jen počet dioptrií. Koukal jsem teď pod lupu 5x a pod lupu 10x, a nemohu než konstatovat, že na přípravu praparátů bych rozhodně nešel pod 10x nebo asi přesněji 10 dioptrií neboť ta lupa 5x je prostě ještě stále málo.
dostupná na tvservis - položka P268
Špatná asi nebude ani o řád levnější P121 dostupná tamtéž. Osvětlení je třeba zajitit vzlášt.
Střední cestou, pokud jde o pořizovací částku, pak může být Lupa stolní kulatá malá - bílá 3diop.+12diop. (T4/12W), kde je navíc ve velké lupě i menší a silnější. Dostupná je například na www.tipa.eu pod katalogovým číslem: 06650016

Naposledy upravil Bob dne čt 15. listopadu 2007 10:16, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 08. listopadu 2007 14:41 |
 |
|
Od té doby, co jsem si pořídil cca 50 let starý stereomikroskop, tak žádnou lupu nepoužívám. Je to úplně o něčem jiném. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 08. listopadu 2007 14:54 |
 |
|
No jo, na ty jsem ouplně zapoměl !!! Já mám bohužel tu nevýhodu, že mám jen jedno oko a tak mi jsou tyhle srandy s dvěma trubkama k ničemu Čímže se dostanu asi jen k jiné variantě lupy. Nikdy jsem to zatím nezkoušel ... možná bych měl. Víš o něčem cenově dostupném? Pro mne stačí i jen s jedním okulárem  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: čt 08. listopadu 2007 15:09 |
 |
|
čt 08. listopadu 2007 13:54 Bob napsal: |
No jo, na ty jsem ouplně zapoměl !!! Já mám bohužel tu nevýhodu, že mám jen jedno oko a tak mi jsou tyhle srandy s dvěma trubkama k ničemu Čímže se dostanu asi jen k jiné variantě lupy. Nikdy jsem to zatím nezkoušel ... možná bych měl. Víš o něčem cenově dostupném? Pro mne stačí i jen s jedním okulárem  |
Kdybych tě neznal, tak si tě představím jako bájného obra Kyklopa jednookého  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 08. listopadu 2007 15:50 |
 |
|
08. listopadu 07, 13:54 Bob napsal: |
Mám obavu, že půl stereomikroskopu - binokuláru ti asi nikdo neprodá . Pointa stereomikroskopů je v tom, že se člověk dívá oběma očima a ruce má volné pro manipulaci se vzorkem.
Jinak slušně použitelné stereom. jsou o dost lacinější než normál. mikroskopy. Zas (aspoň doufám, u slušných firem určitě) ale platí, že čím dražší, tim i promakanější. U stereom. jsou relace: slušné s focením kolem 20-30 litrů, špičkové kolem 50 litrů a víc. Do 10-15 tisíc to bývá bez focení, není to zoom a mívá to lehce barevné vady na okrajích, ale jako načumovátko na preparaci místo lupy atd. to může bohatě stačit. Každému kdo dosud nic ve stereomikroskopu neviděl se to strašně líbí a bývá celkem jedno, jestli je to vrak z padesátých let nebo špičkový stroj.
A kdyby se snad naskytly bazarové Zeissy nebo Meopty z 50. let, tak určitě brát i když to moc není na focení.
Nějaké jsou např. tady:
http://www.maneko.cz/pristroje-pro-optickou-analyzu/mikroskopy/optika-stereo/
http://www.levnemikroskopy.cz/stereostudent.htm |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 08. listopadu 2007 17:42 |
 |
|
Asi největší problém je ta finanční náročnost - je to o skoro řád výše než stolní lupy Nad focením přes lupu ani neuvažuji - na to chci nějak dovybavit foťák. Celé jsem to bral jen z pohledu pozorování a přípravy vzorku k mikroskopování. Každopádně zvětšení těch stereomikroskopů nad 20x mi přijde famózní !!! A pokud na něco jetého narazím, tak nebudu váhat a opět se přiblížím k bankrotu Je to asi nejlepší, ale zároveň i nejdražší.
Další otázkou je, jak velkou to má hloubku ostrosti ... tj. jestli to zvětšení už není na práci s preparátem moc veliké ... tedy jestli malá hloubka ostrosti vůbec umožňuje nějakou manipulaci a nebo pouze pozorování. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: pá 09. listopadu 2007 9:03 |
 |
|
08. listopadu 07, 16:42 Bob napsal: |
Asi největší problém je ta finanční náročnost - je to o skoro řád výše než stolní lupy Nad focením přes lupu ani neuvažuji - na to chci nějak dovybavit foťák. Celé jsem to bral jen z pohledu pozorování a přípravy vzorku k mikroskopování. Každopádně zvětšení těch stereomikroskopů nad 20x mi přijde famózní !!! A pokud na něco jetého narazím, tak nebudu váhat a opět se přiblížím k bankrotu Je to asi nejlepší, ale zároveň i nejdražší.
Další otázkou je, jak velkou to má hloubku ostrosti ... tj. jestli to zvětšení už není na práci s preparátem moc veliké ... tedy jestli malá hloubka ostrosti vůbec umožňuje nějakou manipulaci a nebo pouze pozorování. |
Mi zvětšení výrazněji nad 20x u stereomikroskopů připadá jako famózní - ale blbost . A důvod je právě ta omezená hloubka ostrosti. Na montování preparátů je optimální celkové zvětšení tak 10-15x. Např. na zběžné prohlížení slizovek používám zvětšení 10x, na detaily 25x, výše skoro nikdy nejdu. Starý Zeiss má s objektivem 6.3x zvětšení 4x, 6.3x, 10x, 15x a 25x a to je myslím optimální řada. Silnější objektivy u něho nepoužívám. U Olympusů ví proč k stereomikroskopům standardně dávají objektiv 0.6 až 6x a jenom za tučný příplatek 7-90x. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: čt 18. června 2015 10:21 Předmět: Mini mikroskop jako lupa do terénu |
 |
|
Možná by se občas hodila v terénu lupa co zvětšuje vskutu hodně - třeba na zjištění přítomnosti cystid. Narazil jsem na "lupu" s osvětlením 30x-60x ... to by mohlo občas stačit
http://www.cool-mania.cz/gadgety/gadgets/mini-mikroskop-30x-60x-zvetseni link moc nefunguje - asi divně udělaný web - ale lze to ně naěm dohledat  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 18. června 2015 22:23 |
 |
|
My jsme na něco podobného koukali v obchodě a na houby se to příliš nehodí. Je to na rovné povrchy a ideální je, když se to na ten povrch může položit. Osobně mám pocit, že lupa nad zvětšení 20x (s výjimkou stabilní binokulární) je v terénu k ničemu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|