Zaslal: st 05. září 2007 12:35 Předmět: Preparát - sušení: Kterak usušit houby pro pozdější studium?
Zajímalo by mne jaké zkušenosti máte se sušením velkých plodnic.
Já přidám jen zkušenost se sušením hnojníka tuberosus, který když má svůj den D tak vyroste a zlýzuje i na parapetu okna. Když jsem ho ale šoupl do horkovzdušné trouby, nastavil teplotu na minimum (asi 40-50 stupňů), tak byl za hoďku dvě suchý, že si jeho kvalitu pochvaloval i J.Č.
Takže ... zkoušel jsem statné ryzce vysušit v horkovzdušné troubě. Nastavil jsem teplotu na 40 oC a točil větrákem hodinu, dvě, tři ... moc to tedy neschlo. Navíc mi houby zčernaly Volným sušením nečernají. Znamená to, že preparát je znišen a mám jed na lokalitu pro nové
Zaslal: čt 13. září 2007 12:08
Ajeje, to je škody...bohužel zrovna velký ryzce se suší extrémně blbě. Pokud člověk nemá sušičku na ovoce, je nejlepší sušit houby asi na tělese ústředního topení (pokud je v domácnosti přítomno), nebo zvolna na vzduchu, větší houby rozkrojit alespoň na půl. Ta trouba lze asi použít jen na drobnější druhy.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Nemůžeš připojovat soubory k příspěvkům Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory