Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Preparát - sušení: Kterak usušit houby pro pozdější studium?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 05. září 2007 12:35
  Předmět: Preparát - sušení: Kterak usušit houby pro pozdější studium?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímalo by mne jaké zkušenosti máte se sušením velkých plodnic.

Já přidám jen zkušenost se sušením hnojníka tuberosus, který když má svůj den D tak vyroste a zlýzuje i na parapetu okna. Když jsem ho ale šoupl do horkovzdušné trouby, nastavil teplotu na minimum (asi 40-50 stupňů), tak byl za hoďku dvě suchý, že si jeho kvalitu pochvaloval i J.Č.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 12. září 2007 8:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže ... zkoušel jsem statné ryzce vysušit v horkovzdušné troubě. Nastavil jsem teplotu na 40 oC a točil větrákem hodinu, dvě, tři ... moc to tedy neschlo. Navíc mi houby zčernaly Sad Volným sušením nečernají. Znamená to, že preparát je znišen a mám jed na lokalitu pro nové Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 13. září 2007 12:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ajeje, to je škody...bohužel zrovna velký ryzce se suší extrémně blbě. Pokud člověk nemá sušičku na ovoce, je nejlepší sušit houby asi na tělese ústředního topení (pokud je v domácnosti přítomno), nebo zvolna na vzduchu, větší houby rozkrojit alespoň na půl. Ta trouba lze asi použít jen na drobnější druhy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru