Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pavučinec Cortinarius aurilicis?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
bore

PříspěvekZaslal: so 02. února 2008 11:09
  Předmět: Pavučinec Cortinarius aurilicis?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tento pavučinec mi zamotal hlavu, možná jde o Cortinarius aurilicis...

161.55 kB    
Praha - Krč, 12. X. 2007. Pod habry. Reakce s 30% KOH.
IMGP7829.jpg
   IMGP7829.jpg

99.06 kB    
Praha - Krč, 12. X. 2007. Pod habry. Reakce s 30% KOH.
IMGP7825---Cortinarius-auri.jpg
   IMGP7825---Cortinarius-auri.jpg

135.97 kB    
Praha - Krč, 12. X. 2007. Pod habry.
IMGP7814.jpg
   IMGP7814.jpg

185.48 kB    
Praha - Krč, 12. X. 2007. Pod habry.
IMGP7777---Cortinarius-auri.jpg
   IMGP7777---Cortinarius-auri.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 02. února 2008 19:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavé. Bohužel mi k Phlegmaciím chybí pořádná literatura a celkově mi činí potíže. Confused Pro C. aurilicis se uvádí výskyt pod Quercus ilex, takže pod habry je to dost divné. Podle jednoho či dvou zdrojů by měla být reakce pokožky klobouku s KOH tmavě zelenavá či olivová, což nesedí.
Něco podobného jsem na Krase našel, ale reakce na dužnině byla negativní a plodnice byly ještě robustnější.
Tipovat se bojím, ale procházel jsi procesem vylučování C. elegantissimus?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
bore

PříspěvekZaslal: so 02. února 2008 21:43
  Předmět: Nespadlo to jméno z nebe : )
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 02. února 2008 18:49 Martin Kříž napsal:
Pro C. aurilicis se uvádí výskyt pod Quercus ilex, takže pod habry je to dost divné. Podle jednoho či dvou zdrojů by měla být reakce pokožky klobouku s KOH tmavě zelenavá či olivová, což nesedí. Procházel jsi procesem vylučování C. elegantissimus?

To "moje" určení není moje Very Happy - protože jsem v Horakovi k ničemu nedošel, obratil jsem se na experty z www.cortinarius.com - a ti celkem jednoznačně nabídli toto jméno. Prý ho u nás našli na Krasu, na webu mají dokonce fotku od nás. Měli všechna moje data (mnoho fotek) včetně mikroznaků. V originálním popisu, který je francouzsky, je uváděna zelená reakce, ale na NaOH, ne na KOH. Tak nevím... Cortinarius elegantissimus má podstatně větší spory. Musím holt rok počkat, a i kdybych to tam měl zalévat, tak se bude kapat NaOH Confused

Tady jsou podobné houby: http://jlcheype.free.fr/imagesw/cortinarius_aurilicis.htm
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. února 2008 10:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

velmi podobného jsem našel v Libušíně pod bukem, ale ono jich bude podobných asi hodně. Bylo to následující téma: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=306

Pokud jde o reakci KOH versus NaOH, pak narazíte-li na houbu, která bude reagovat s jedním červeně a s druhým zeleně, tak mne prosím okamžitě kontaktujte protože by to bylo naprosto úžasné! Ze všech mne známých látek se sodné soli od draselných barevně prakticky neliší. Velmi by mne zajímala struktura látky co to dokáže takhle parádně odlišit! Jinými slovy ... příliš něvěřím, že reakce NaOH bude dramaticky odlišná od KOH, to už bych věřil více na vliv rozdílné koncentrace, ale ... třeba jsem jen nečetl tu správnou literaturu Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 04. února 2008 20:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z tohoto konfliktu bravurně vybruslil Cetto. Podle něho je ta reakce s NaOH zpočátku zelenavá a později se změní v červenou. Laughing
Anebo je to pravda? Rolling Eyes Laughing ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. února 2008 9:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru