Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Technika: Mikrotomy
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 13:36
  Předmět: Technika: Mikrotomy
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jeden z problémů mikroskopie je připravit preparát. Rukou a žiletkou se dají údajně připravit řezy kolem 30 um tlusté. Mikrotom je pak udělátko co umí udělat i tenčí řezy. Nejlevnější jsou ruční, kde se dají udělat asi 10 um. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?

Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 11:58, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 13:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemám. Jenom jsem viděl nějaké preparáty z toho připravené. Bylo to dřevo, pupeny a jehličí a bylo to pěkné. Mikrořezy z hub jsem dosud neviděl. Vzorky se, ale pokud vím, pro Mikrotom musí dost složitě zpracovávat, tj. zpevňovat, plastifikovat atd.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 13:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, asi jak pro který Smile Dobré mikrotomy jsou údajně dražší než dobré mikroskopy. Ten ruční (kolem 3 tisíc korun) lze snad použít na příčný řez listu nálsedovně: List (v našem případě třeba lupen) se vloží do zářezu bezové duše (taková ta molitanová výplň větviček bezy černého a jiných) a to se pak nějak pomocí toho mikrotomu krájí. Myslím, že by šel místo bezové duše použít třeba polystyren či tak něco - přeci jenom, kdo má pořád kácet ty bezy Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 05. dubna 2007 14:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chochochóóó! Sehnal jsem tenhle kousek od borců SRB A ŠTYS. Byl v dražbě, ale nebyl prodán, a teď ho mám já! Smile Má jednu mouchu ... nefunguje posun vzhůru Smile Zdá se jakoby to bylo nějak jen vypadlé z toho šroubu dole. Má s tímhle strojkem někdo nějakou zkušenost a nebo s podobnými? Jak to tam dole má fungovat?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 13. dubna 2007 8:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Docela dobrý návod jak udělat mikrořezy na mikrotomu a jak parafínovat vzorky je tady:

První díl: http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artjan07/yl-para1.html

Druhý díl: http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artfeb07/yl-para2.html

Třetí díl: http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artmar07/yl-para3.html
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru