Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 16. března. 2007 16:55 Předmět: Záznam: Vkládání měřítka do fotografií |
 |
|
nejsou ty spory 1000x ... možná bychom měly udělat nějaký jednotný formát na obrázky z mikroskopů ... jako třeba počet pixelů na mikrometr ... všechny obrázky by pak byly přímo srovnatelné bez přepočtů ... na každém monitoru sice jinak velké, ale mezi sebou vždy ve stejném poměru ...
Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 10:48, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 19. března. 2007 9:28 |
 |
|
16. března. 07, 15:55 Bob napsal: |
nejsou ty spory 1000x ... možná bychom měly udělat nějaký jednotný formát na obrázky z mikroskopů ... jako třeba počet pixelů na mikrometr ... všechny obrázky by pak byly přímo srovnatelné bez přepočtů ... na každém monitoru sice jinak velké, ale mezi sebou vždy ve stejném poměru ... |
Nevím, nevím. Já vkládám měřítko do obr. proto, abych se nemusel starat o zvětšení, počítat ho atd. A navíc musím dělat resampling, což změní počet pixelů na um. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 19. března. 2007 9:39 |
 |
|
Myslel jsem to tak, že bychom třeba řekli, že 1 mikrometr má 50 obrazových bodů ... a hotovo. Výhoda by byla v tom, že by byly obrázky okometricky porovnatelné a navíc existuje taková utilitka ... pravítko pro monitor ... tím by bylo možno na snímku měřit cokoli bez "složitého" přepočítávání. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 19. března. 2007 9:54 |
 |
|
19. března. 07, 8:39 Bob napsal: |
Myslel jsem to tak, že bychom třeba řekli, že 1 mikrometr má 50 obrazových bodů ... a hotovo. Výhoda by byla v tom, že by byly obrázky okometricky porovnatelné a navíc existuje taková utilitka ... pravítko pro monitor ... tím by bylo možno na snímku měřit cokoli bez "složitého" přepočítávání. |
Nereálné . U každého mikroskopu bude mít 1 mikrometr trochu jiný počet bodů. Z rozlišení foťáků ale vyplývá hodbě velká variabilita. Z tohoto důvodu se používá to oné kalibrační měřítko. Já mám u každého obr. k dispozici reálnou velikost pixelu, když ale udělám nějaký výřez (od oka) a ten přepočtu na 800x600 b., tak je přepočet reálné velikosti pixelu dost komplikovaný a odmítám to stabilně dělat.
Jenom tak mimochodem - tu velikost pixelu a vkládání měřítka obstarává program pro analýzu obrazu. Bez ní to budeš mít o dost složitější. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 19. března. 2007 10:05 |
 |
|
Nemyslím si Ale zatím jsem nic takového nedělal  
Každopádně si myslím, že by to bylo velmi užitečné a reálné to je ... otázkou zůstává, zda je to realizovatelné Já se to budu na mikrofotkách dodržovat. Software na zpracování obrazu funguje přeci tak, že vyfotíš objektivový mikrometr, oznáčíš v programu na fotce vzdálenost a řekneš mu kolik je to mikrometrů. On si vypočítá kolika bodům odpovídá kolik mikrometrů a už to fičí ... ty chytřejší programy si asi pohlídají i resampling a podobné vylomeniny uživatelů Budu to dělat stejně, akorát ručně A navíc si to resampluji tak, aby ten jeden mikrometr byl buď 10 bodů nebo 50 nebo 100 ... prostě něco co lze potom přepočítávat z hlavy ... ještě bude asi potřeba používat samosebou stále stejné DPI. No uvidím, třeba si to jen moc růžově maluji  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 19. března. 2007 10:20 |
 |
|
Napřed si to zkus a pak uvidíme . Já každopádně zůstanu u vkládání měřítka, případně bych i mohl u obrzáků uvádět i velikost pixelu. V tom problém nevidím. Jako problematické ale vidím sjednocení velikosti pixelů mezi obrázky z různých mikroskopů a foťáků. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|