Zaslal: út 05. prosince 2006 13:36 Předmět: Technika: Mikrotomy
Jeden z problémů mikroskopie je připravit preparát. Rukou a žiletkou se dají údajně připravit řezy kolem 30 um tlusté. Mikrotom je pak udělátko co umí udělat i tenčí řezy. Nejlevnější jsou ruční, kde se dají udělat asi 10 um. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 11:58, celkově upraveno 2 krát
Nemám. Jenom jsem viděl nějaké preparáty z toho připravené. Bylo to dřevo, pupeny a jehličí a bylo to pěkné. Mikrořezy z hub jsem dosud neviděl. Vzorky se, ale pokud vím, pro Mikrotom musí dost složitě zpracovávat, tj. zpevňovat, plastifikovat atd.
No, asi jak pro který Dobré mikrotomy jsou údajně dražší než dobré mikroskopy. Ten ruční (kolem 3 tisíc korun) lze snad použít na příčný řez listu nálsedovně: List (v našem případě třeba lupen) se vloží do zářezu bezové duše (taková ta molitanová výplň větviček bezy černého a jiných) a to se pak nějak pomocí toho mikrotomu krájí. Myslím, že by šel místo bezové duše použít třeba polystyren či tak něco - přeci jenom, kdo má pořád kácet ty bezy
Chochochóóó! Sehnal jsem tenhle kousek od borců SRB A ŠTYS. Byl v dražbě, ale nebyl prodán, a teď ho mám já! Má jednu mouchu ... nefunguje posun vzhůru Zdá se jakoby to bylo nějak jen vypadlé z toho šroubu dole. Má s tímhle strojkem někdo nějakou zkušenost a nebo s podobnými? Jak to tam dole má fungovat?
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Nemůžeš připojovat soubory k příspěvkům Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory