Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 05. prosince 2006 10:05 Předmět: Preparát - Výtrusy: Jak připravujete vzorek výtrusů? |
 |
|
Jak připravujete vzorek výtrusů?
Standartně se výtrusy nechají vytrousit tak, že se klobouk položí hymeniem na papír (nejlépe takový ne kterém se pak bude dát snadno určit barva výtrusného prachu - chromotaxie???) a překlopí něčím za zabrání proudění vzduchu a ponechá se přes noc. Pokud chcete zachovat nohu, vyřízněte do apíru díru a třeň prostrčte ... pak už to nějak vyřešíte ... ok, mám výtrusy ... co dál?
Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 10:49, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 05. prosince 2006 11:10 |
 |
|
Když to samé uděláš na podložní sklíčko, tak máš luxusní preparát výtrusů pro mikroskopování. Na to sklíčku se i lépe hodnotí barva výtrusného prachu - když je světlý, tak na tmavé podložce atd. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 05. prosince 2006 11:49 |
 |
|
A tohle rovnou strčíš pod objektiv? Nebo to ještě překryješ krycím? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 05. prosince 2006 12:56 |
 |
|
05. prosince 06, 10:49 Bob napsal: |
A tohle rovnou strčíš pod objektiv? Nebo to ještě překryješ krycím? |
Pod konfokál to strčím rovnou. Pro optický m. se na to něco kápně a přikryje krycím. Jako to něco poslední dobou používám šampon na vlasy . Je hustší a ty výtrusy v tom míň plavou. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 05. prosince 2006 12:58 |
 |
|
četl jsem to březový!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
gekko Čestný člen

|
Zaslal: út 05. prosince 2006 19:40 |
 |
|
Jo to je asi nejlepší (ve smyslu nejsprávnější) způsob. Protože jsem trochu (dost ) líný tak strčím pod sklíčko mírně roztlačený úlomek lupenu a mám v jednom preparátu elementy na lupenech (cystidy apod.) a spory. Pak je třeba ale měřit spory co volně plavou v mediu protože ty co drží na lupenech nemusí být úplně vyvinuté což zkresluje měření...(a proto je nejlepší mikroskopovat z vypadaného výtrusného prachu protože tam je těch zralých nejvíc) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 06. prosince 2006 9:41 |
 |
|
Je to logický, ale nenapadlo mne to. Je potřeba měřit ty vypadané a nikoli ty co ještě sedí na bazidiích !!!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 06. prosince 2006 9:59 |
 |
|
06. prosince 06, 8:41 Bob napsal: |
Je to logický, ale nenapadlo mne to. Je potřeba měřit ty vypadané a nikoli ty co ještě sedí na bazidiích !!!  |
Ona se měří hlavně nejdelší velikost, tj. délka a když je to nějak v prostoru, tak to pořádně nejde, resp. je to zkreslené. I na sklíčku to může být někdy u kulovitějších výtrusů trochu zkreslené. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 06. prosince 2006 10:15 |
 |
|
Nad tím jsem onehdá taký rozmýšlel ... asi je třeba s tím počítat a měřit si jen ty s velmi podobný tvarem. ... teď napadalo ... u výtrusů se udává Q parametr, což je tuším poměr délky versus šířky. Když vezmy nějaký šišoidní výtrus v prostoru, tak jeho orientace bude dóst ovlivňovat ten tvar, který uvidím, alias to Q, které naměřím. A dále mne pak ještě napadlo ... jak jsi tu minule ukazoval ty "vydechnutý" výtrusy ... to musí také nutně hodně ovlivňovat to Q ... alias, není právě u těch hub co mají vydechnuté výtrusy to Q s podstatně větším rozptylem/vůlí/limity než u těch výtrusů, které jsou nevyfouklé? či tak něco? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 06. prosince 2006 10:49 |
 |
|
Jasně, že to všechno ovlivńuje rozměry a způsobuje velký rozptyl. Výtrusy to jsou obyčejně takové trojosé elipsoidy. Správně by se měl v prostoru najít nejdelší rozměr - délka, pak druhý nejdelší - kolmá k prvnímu - šířka a nakonec ten třetí nejdelší. Když jsou ty výtrusy položené na sklíčku tak není naprosto žádná jistota jak jsou uložené a jestli ta délka je opravdu nejdelší. Dost často jsou výtrusy taky napasované jeden pod druhého nebo se o sebe opírají. Mikrometrické okulárové měřítko má taky omezenou přesnost a chybu způsobuje taky omezená hloubka ostrosti.
Na konfokálu se dají délky měřit o dost přesněji. Je tam možné provést prostorovou rekonstrukci výtrusu. Problém je ale v deformaci výtrusů na suchu. Všechny udávané rozměry výtrusů jsou měřené ve vodě. Proto délky na konfokálu u výtrusů neměřím. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 02. května 2007 10:31 |
 |
|
A je to tu, moje první foto výtrusů je zde:
Jak mat60 poznamenal jinde, je to asi "pohybově neostré" tj., je to rozmazané-neostré díky nějakému pohybu. Zdroje jsou asi dva:
1. Hýbe se preparát nebo aparát ... fotím dálkovou spouští s předsklopením zrcadla. Při expozici se to trochu dost zachvěje, ale to je prý poexpoziční záležitost = návrat zrcadla a nikoli pohyb závěrky či tak něco. Takže tohle vynechme.
2. Zdrojem je pohyb výtrusů. To bude asi ono. Takže jak udělat preparát, aby v něm všechno neplavalo sem a tam? Vypozoroval jsem, že voda z preparátu mizí velmi rychle a tak by asi pomohlo, kdyby se okraje preparátu zamastili glycerinem (to jsem někde onehdá četl), aby nedocházelo k odpaření vody. Možná by to chtělo používat zcela jiné médium. Třeba rovnou vodu s glycerinem (taky jsem někde četl) a ještě do toho přidat nějaký surfaktant jako třeba dodecylsulfonát sodný (taky jsem někde četl, 1% přídavek), kvůli smáčivosti ... zejména u shluků vláken z pýchavek a prášivek je téměř nemožné zbavit se bublinek uvízlých v jejich sítích. Mat tady doporučoval březový šampón, ale do toho se mi moc nechce - přijde mi to takové "nevědecké" a mám trochu obavu jak takové šampónové složky reagují s houbami a případně i činidly. Chtěl bych si namíchat nějaký univerzální koktejl.
Máte nějaké rady, nápady či ověřené triky? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: st 02. května 2007 15:27 |
 |
|
Neříká se tomu Brownův pohyb? ... o něčem takovém jsme se učili ve fyzice, nebo v chemii ... navrhuji to zmrazit  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: st 02. května 2007 22:31 |
 |
|
a což tak "Bobův pohyb".... navrhuju nezmrazovat ! - zatim...  _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 03. května 2007 9:09 |
 |
|
Brownův ani Bobův pohyb to u výtrusů skoro nikdy není . Ty jsou na to příliš velké. Výtrusy se pohybují hlavně z důvodu nehomogenního napětí v krycím sklíčku, tlaku objektivu na krycí sklíčko, přenosů povrchového napětí, z důvodu odpařování kapaliny na okrajích prep. atd. Někdy, hlavně když jsou výtrusy dobře zmáčivé a když se používá im. objektiv je to s pohybem výtrusů jen pro hodně silné povahy . Dost často se stává, že než si člověk nachystá mikroskop a vyladí clony, čas atd., tak se výtrusy rozhodnou, seberou se a z ničeho nic zmizí. Nebo plavou ve více vrstvách nad sebou .
Brownův pohyb, tj. takové chaotické záškuby a trhavé pohyby je možné běžně pozorovat na baktériích a např. na micelách imerzního oleje. To když se imerzák podteče pod krycí sklo a dostane do styku s vodou. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 03. května 2007 9:16 |
 |
|
02. května 07, 10:31 Bob napsal: |
2. Zdrojem je pohyb výtrusů. To bude asi ono. Takže jak udělat preparát, aby v něm všechno neplavalo sem a tam? Vypozoroval jsem, že voda z preparátu mizí velmi rychle a tak by asi pomohlo, kdyby se okraje preparátu zamastili glycerinem (to jsem někde onehdá četl), aby nedocházelo k odpaření vody. Možná by to chtělo používat zcela jiné médium. Třeba rovnou vodu s glycerinem (taky jsem někde četl) a ještě do toho přidat nějaký surfaktant jako třeba dodecylsulfonát sodný (taky jsem někde četl, 1% přídavek), kvůli smáčivosti ... zejména u shluků vláken z pýchavek a prášivek je téměř nemožné zbavit se bublinek uvízlých v jejich sítích. Mat tady doporučoval březový šampón, ale do toho se mi moc nechce - přijde mi to takové "nevědecké" a mám trochu obavu jak takové šampónové složky reagují s houbami a případně i činidly. Chtěl bych si namíchat nějaký univerzální koktejl.
Máte nějaké rady, nápady či ověřené triky? |
Tobě se zdá být saponát, resp. šampon nevědecký . Mi sice taky , ale mám to ověřené, je to spolehlivé a stále to používám. Prep. pro skoro všechny mikrofotky, které tu mám a které nebyly barvené, jsou připravované v šamponu . Ale nikomu ho nevnucuju , ani omylem. A proč ten šampon celkem dobře funguje je celkem jasné. Má značně vyšší viskozitu než voda, což do značné míry snižuje možnost pohybu výtrusů. Detergent v tom se také sejde, neboť některé druhy mají hydrofóbní výtrusy, které není ve vodě skoro možné rozdispergovat.
Univerzální uzavírací činidlo asi připravit nepůjde. Vždycky se to bude bít s barvícími přípravky. A nějaký nápad čím nahradit ten nevědecký šampon by i byl. Určitě by se dala použít ředěná glycerinželatina s přídavkem surfaktantu. Ta želatina by měla mít konzistenc tak aby za normální teploty sotfa tekla . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|