Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Preparát - Výtrusy: Jak připravujete vzorek výtrusů?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 10:05
  Předmět: Preparát - Výtrusy: Jak připravujete vzorek výtrusů?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak připravujete vzorek výtrusů?

Standartně se výtrusy nechají vytrousit tak, že se klobouk položí hymeniem na papír (nejlépe takový ne kterém se pak bude dát snadno určit barva výtrusného prachu - chromotaxie???) a překlopí něčím za zabrání proudění vzduchu a ponechá se přes noc. Pokud chcete zachovat nohu, vyřízněte do apíru díru a třeň prostrčte ... pak už to nějak vyřešíte Smile ... ok, mám výtrusy ... co dál?

Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 10:49, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 11:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když to samé uděláš na podložní sklíčko, tak máš luxusní preparát výtrusů pro mikroskopování. Na to sklíčku se i lépe hodnotí barva výtrusného prachu - když je světlý, tak na tmavé podložce atd.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 11:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A tohle rovnou strčíš pod objektiv? Nebo to ještě překryješ krycím?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 12:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

05. prosince 06, 10:49 Bob napsal:
A tohle rovnou strčíš pod objektiv? Nebo to ještě překryješ krycím?

Pod konfokál to strčím rovnou. Pro optický m. se na to něco kápně a přikryje krycím. Jako to něco poslední dobou používám šampon na vlasy Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing. Je hustší a ty výtrusy v tom míň plavou.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 12:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

četl jsem to Smile březový! Smile
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 19:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo to je asi nejlepší (ve smyslu nejsprávnější) způsob. Protože jsem trochu (dost Smile ) líný tak strčím pod sklíčko mírně roztlačený úlomek lupenu a mám v jednom preparátu elementy na lupenech (cystidy apod.) a spory. Pak je třeba ale měřit spory co volně plavou v mediu protože ty co drží na lupenech nemusí být úplně vyvinuté což zkresluje měření...(a proto je nejlepší mikroskopovat z vypadaného výtrusného prachu protože tam je těch zralých nejvíc)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. prosince 2006 9:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Je to logický, ale nenapadlo mne to. Je potřeba měřit ty vypadané a nikoli ty co ještě sedí na bazidiích !!! Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. prosince 2006 9:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. prosince 06, 8:41 Bob napsal:
Smile Je to logický, ale nenapadlo mne to. Je potřeba měřit ty vypadané a nikoli ty co ještě sedí na bazidiích !!! Smile

Ona se měří hlavně nejdelší velikost, tj. délka a když je to nějak v prostoru, tak to pořádně nejde, resp. je to zkreslené. I na sklíčku to může být někdy u kulovitějších výtrusů trochu zkreslené.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. prosince 2006 10:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Nad tím jsem onehdá taký rozmýšlel ... asi je třeba s tím počítat a měřit si jen ty s velmi podobný tvarem. ... teď napadalo ... u výtrusů se udává Q parametr, což je tuším poměr délky versus šířky. Když vezmy nějaký šišoidní výtrus v prostoru, tak jeho orientace bude dóst ovlivňovat ten tvar, který uvidím, alias to Q, které naměřím. A dále mne pak ještě napadlo ... jak jsi tu minule ukazoval ty "vydechnutý" výtrusy ... to musí také nutně hodně ovlivňovat to Q ... alias, není právě u těch hub co mají vydechnuté výtrusy to Q s podstatně větším rozptylem/vůlí/limity než u těch výtrusů, které jsou nevyfouklé? či tak něco?
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. prosince 2006 10:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně, že to všechno ovlivńuje rozměry a způsobuje velký rozptyl. Výtrusy to jsou obyčejně takové trojosé elipsoidy. Správně by se měl v prostoru najít nejdelší rozměr - délka, pak druhý nejdelší - kolmá k prvnímu - šířka a nakonec ten třetí nejdelší. Když jsou ty výtrusy položené na sklíčku tak není naprosto žádná jistota jak jsou uložené a jestli ta délka je opravdu nejdelší. Dost často jsou výtrusy taky napasované jeden pod druhého nebo se o sebe opírají. Mikrometrické okulárové měřítko má taky omezenou přesnost a chybu způsobuje taky omezená hloubka ostrosti.

Na konfokálu se dají délky měřit o dost přesněji. Je tam možné provést prostorovou rekonstrukci výtrusu. Problém je ale v deformaci výtrusů na suchu. Všechny udávané rozměry výtrusů jsou měřené ve vodě. Proto délky na konfokálu u výtrusů neměřím.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 10:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A je to tu, moje první foto výtrusů je zde:

Jak mat60 poznamenal jinde, je to asi "pohybově neostré" tj., je to rozmazané-neostré díky nějakému pohybu. Zdroje jsou asi dva:

1. Hýbe se preparát nebo aparát ... fotím dálkovou spouští s předsklopením zrcadla. Při expozici se to trochu dost zachvěje, ale to je prý poexpoziční záležitost = návrat zrcadla a nikoli pohyb závěrky či tak něco. Takže tohle vynechme.

2. Zdrojem je pohyb výtrusů. To bude asi ono. Takže jak udělat preparát, aby v něm všechno neplavalo sem a tam? Vypozoroval jsem, že voda z preparátu mizí velmi rychle a tak by asi pomohlo, kdyby se okraje preparátu zamastili glycerinem (to jsem někde onehdá četl), aby nedocházelo k odpaření vody. Možná by to chtělo používat zcela jiné médium. Třeba rovnou vodu s glycerinem (taky jsem někde četl) a ještě do toho přidat nějaký surfaktant jako třeba dodecylsulfonát sodný (taky jsem někde četl, 1% přídavek), kvůli smáčivosti ... zejména u shluků vláken z pýchavek a prášivek je téměř nemožné zbavit se bublinek uvízlých v jejich sítích. Mat tady doporučoval březový šampón, ale do toho se mi moc nechce - přijde mi to takové "nevědecké" a mám trochu obavu jak takové šampónové složky reagují s houbami a případně i činidly. Chtěl bych si namíchat nějaký univerzální koktejl.

Máte nějaké rady, nápady či ověřené triky?
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 15:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Neříká se tomu Brownův pohyb? ... o něčem takovém jsme se učili ve fyzice, nebo v chemii ... navrhuji to zmrazit Mr. Green
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 22:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a což tak "Bobův pohyb".... Very Happy navrhuju nezmrazovat ! - zatim... Very Happy Very Happy Very Happy
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 9:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Brownův ani Bobův pohyb to u výtrusů skoro nikdy není Laughing. Ty jsou na to příliš velké. Výtrusy se pohybují hlavně z důvodu nehomogenního napětí v krycím sklíčku, tlaku objektivu na krycí sklíčko, přenosů povrchového napětí, z důvodu odpařování kapaliny na okrajích prep. atd. Někdy, hlavně když jsou výtrusy dobře zmáčivé a když se používá im. objektiv je to s pohybem výtrusů jen pro hodně silné povahy Evil or Very Mad. Dost často se stává, že než si člověk nachystá mikroskop a vyladí clony, čas atd., tak se výtrusy rozhodnou, seberou se a z ničeho nic zmizí. Nebo plavou ve více vrstvách nad sebou Evil or Very Mad Evil or Very Mad Twisted Evil.

Brownův pohyb, tj. takové chaotické záškuby a trhavé pohyby je možné běžně pozorovat na baktériích a např. na micelách imerzního oleje. To když se imerzák podteče pod krycí sklo a dostane do styku s vodou.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 9:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. května 07, 10:31 Bob napsal:

2. Zdrojem je pohyb výtrusů. To bude asi ono. Takže jak udělat preparát, aby v něm všechno neplavalo sem a tam? Vypozoroval jsem, že voda z preparátu mizí velmi rychle a tak by asi pomohlo, kdyby se okraje preparátu zamastili glycerinem (to jsem někde onehdá četl), aby nedocházelo k odpaření vody. Možná by to chtělo používat zcela jiné médium. Třeba rovnou vodu s glycerinem (taky jsem někde četl) a ještě do toho přidat nějaký surfaktant jako třeba dodecylsulfonát sodný (taky jsem někde četl, 1% přídavek), kvůli smáčivosti ... zejména u shluků vláken z pýchavek a prášivek je téměř nemožné zbavit se bublinek uvízlých v jejich sítích. Mat tady doporučoval březový šampón, ale do toho se mi moc nechce - přijde mi to takové "nevědecké" a mám trochu obavu jak takové šampónové složky reagují s houbami a případně i činidly. Chtěl bych si namíchat nějaký univerzální koktejl.

Máte nějaké rady, nápady či ověřené triky?

Tobě se zdá být saponát, resp. šampon nevědecký Laughing. Mi sice taky Very Happy, ale mám to ověřené, je to spolehlivé a stále to používám. Prep. pro skoro všechny mikrofotky, které tu mám a které nebyly barvené, jsou připravované v šamponu Laughing. Ale nikomu ho nevnucuju Laughing, ani omylem. A proč ten šampon celkem dobře funguje je celkem jasné. Má značně vyšší viskozitu než voda, což do značné míry snižuje možnost pohybu výtrusů. Detergent v tom se také sejde, neboť některé druhy mají hydrofóbní výtrusy, které není ve vodě skoro možné rozdispergovat.

Univerzální uzavírací činidlo asi připravit nepůjde. Vždycky se to bude bít s barvícími přípravky. A nějaký nápad čím nahradit ten nevědecký šampon by i byl. Určitě by se dala použít ředěná glycerinželatina s přídavkem surfaktantu. Ta želatina by měla mít konzistenc tak aby za normální teploty sotfa tekla Laughing.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru