Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Story: Jak jsem začínal s mikroskopií
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2007 14:34
  Předmět: Story: Jak jsem začínal s mikroskopií
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím jestli jsem to dal do správného fóra, ale snad ano. Rád bych se tu s vámi podělil o své zkušenosti či spíše nezkušenosti a první boje na poli mikroskopie, a zejména pak mikroskopie hub. Zkusím to formou příběhu a snad to někomu pomůže.

První krok je samosebou čím mikroskopovat. Firem a společností dodávající mikroskopy je mnoho a liší se zejména kvalitou a cenou ... koneckonců čím jiným Smile Pokud se jako já rozhodnete, že budete šetřit jen "málo" a místo ojetého vozu si koupíte mikroskop, který poskytne kvalitní obraz, pak na to padnou vaše veškeré úspory. Pokud navíc budete chtít i snadno fotit, pak už asi nezbyde nic jiného než půjčka v bance, ale co by člověk pro mykologii neudělal, že? Smile Vemte si třeba kolik lidi utratí za cigarety, chlast, či dokonce máchání se ve slané vodě. Pokud se tak hloupě jako já rozhodnete, pak ještě zdaleka nemáte vyhráno. Mikroskopii se nevěnuje mnoho lidí a tak jsou informace o ní tak trochu málo publikovány. Někdy jsem měl pocit, že se o tom téměř nic neví, jindy jsem se nemohl zbavit pocitu, že je celá tato vědní disciplína téměř tabuizována. Je tudíž téměř nemožné zjistit, co vlastně potřebujete a co už je jaksi opravdu zbytečný luxus.

Ale dostaňme se k vrcholu mé první kapitoly, která shrnuje větší část mých zkušeností s pořizováním mikroskopu. Celá tato aféra se táhla celou letošní "zimu", a nakonec jsem ji musel značně znechucen násilně ukončit rozhodným verdiktem, neboť jinak bych mikroskop kupoval přinejmenším více jak rok. Na českém i světovém trhu dominuje několik značek, které mají natolik zvučné jméno, že by měli být zárukou kvality sami o sobě. Jsou to v abecedním pořádku Leica, Nikon, Olympus a Zeiss. Všechny jsem oslovil a vylíčil jim své touhy. Nabídky byly cenově i výkonově srovnatelné sestavy. Doufal jsem, že existuje nějaký test, který hodnotí kvalitu mikroskopu, podobně jako je tomu třeba u objektivů fotoaparátů, ale nic takového údajně není. Nejlepší prý je, když si vše přijdete okouknout se svým preparátem a sami posoudíte, jak kvalitní ta jejich optika je, přičemž každá firma tvrdí ve svých letácích, že ten či onen model je ve své třídě nepřekonatelný, ovšem důkaz tohoto tvrzení samosebou nikdo nepředloží.

Nechci nijak zmiňované firmy srovnávat, protože mi to nepřísluší, ale upozorňuji předem, že jste pro ně vlastně naprosto nezajímavý zákazník, který chce koupit pouze jeden jediný levný mikroskop a navíc se ještě snaží smlouvat o ceně. Já je chápu, asi by se člověk choval stejně. Není se tudíž čemu divit, když dvě firmy z těch čtyř tak dlouho oddalovaly mou návštěvu se vzorkem hlívy, až jsem je prostě přestal obtěžovat. Zástupce jedné firmy mi dokonce řekl, že je jedno od které značky z těchto čtyř koupím, a tak jsme to alespoň ukončili včas. Jiná firma se mi ještě s termínem prohlídky neozvala, i přesto, že předvedení opakovaně slibovali na půlku února. Jenže letos vlastně žádný únor nebyl asi nejen v lese, ale i v branži prodejců mikroskopů Smile

Rád bych však vyzvedl přístup firmy Olympus. Nevím, jestli to bylo osobou, která se mi v této věci věnovala, a nebo jestli jsou tam všichni takoví. Nikdy jsem si nepřipadal, že je obtěžuji Exclamation a vyšli mi neskutečně vstříc. Tu dostanete něco z dema s velkou slevou tu něco nového s malou slevou, tuhle drobnost berte jako pozornost, to bychom mohli udělat takhle, tohle je levnější, tohle dražší, a co třeba tohle... A než vám to přivezem, tak vám tohle půjčíme. Prostě si připadáte jako člověk, který tam jde koupit mikroskop a nikoli pytel brambor. A já jim, a zejména pak panu P.P., moc děkuji.

Tak to by bylo pro dnešek vše. Příště už budu psát o tom jak se mi daří znovu-objevovat know-how mikroskopie, a své neúspěchy zde pro vaše pobavení i poučení vystavovat Smile Pokud mi předáte něco ze svých zkušeností budu velmi vděčný.

Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 12:00, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mirekk

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 15:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý a poučný postřeh... Wink ...už se těším na pokračování.
M.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 28. března. 2007 11:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Musím jenom souhlasit s Bobem a říci, že s nákupy mikroskopů to je opravdu přesně takové. Nechci moc dělat některým firmám bezplatnou reklamu, ale musím poznamenat, když jsme před časem pořádali výběrové řizení na slušný mikroskop, tak to probíhalo podle zcela stejného scenáře. A to se tehdy jednalo o částku cca o řád větší než u Boba. Z oslovených firem se některé ani neobtěžovaly odpovědět nebo do soutěže zaslaly svůj obyč. katalog. Jenom dvě firmy byly do té míry aktivní, že popadly své předváděcí mikrokopy a vyrazily až do daleké Ostravy Laughing. Jedná z těchto dvou nabídek byla tak atraktivní, že nebylo co řešit. A myslím, že se jim ten seriózní přístup již mnohonásobně vyplatil, neboť kdo to tady vidí, tak tam běží Laughing a kdo by hledal dalšího prodejce, když je s tím prvním spokojený.

Tak, že všechno je v lidech a v přístupu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 28. března. 2007 13:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to všechno v lidech. Kdysi jsem dělal i geodeta a chtěli jsme kupovat jednu mašinku od Zeisse. Brali jsme to od malé firmičky ... tak 3-4 zaměstnanci. Nebyl pro ně vůbec žádný problém nám tu mašinku z Německa přivézt na vyzkoušení, nahrát do ní češtinu a upravit komunikační software tak, aby se bavil s tím naším .... na 90.léta neslýchaný servis. A to neměli jistotu, že si to od nich vůbec koupíme.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 28. března. 2007 13:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jo jo, tak si tu zapláčeme Smile U mnohých je to tak, že pokud chcete katalogovou položku, pak je vše ok a sekretářka to vyřídí. Pokud ovšem vyžadujete nějakou mimokatalogovou informaci či službu, pak na to sekretářka nestačí a manager má právě "něco důležitého" na práci. Ovšem najdou se i jiné firmy - naštěstí. Ruka trhu to časem vyřeší Smile Škoda, že je tak pomalá.

No a k doplnění svého předchozího povídání ... Nikde na internetu nenajdete ceny mikroskopů či jejich součástí. Všechny tyto informace jsou tajné! Vysvětlením prý je, aby konkurence nevěděla! Když jsem podotkl, že je to směšné, protože já jsem od konkurence a vše potřebné mi již řekli ... ano prý to tak dělají taky ... tak si říkám na co si to vlastně hrají. To je jako by jste si kupovali s supermarketu zboží, ale cenu se dozvěděli až u pokladny a tam se teprve rozhodovali zda to tedy koupíte a nebo ne. Musím konstatovat, že tato jejich politika je vskutku absurdní a nepochopitelná. Ale když je baví hrát si na špiony místo toho, aby poskytovali pořádné služby ... Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru