Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Technika: Čím mikroskopovat?
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 9:59
  Předmět: Technika: Čím mikroskopovat?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

1. Víte, že mikroskop, kterým je něco vidět vyjde často levněji než digitální foťák? Pokud chcete zkusím napsat nějakým firmám, ať semo hodí nabídku třeba strojů do 5 tisíc (nepůjde o jejich reklamu, ale naše potřeby Smile).

2. Studoval jsem fotku focenou při zvětšní 1:1 a zjistil jsem, že dokážu vidět objekty kolem 25 mikrometrů !!! To mne dost překvapilo. Mat60 kouká na některé houby stereomikroskopem a vidí na lupenech i "cystidy". Lze tohoto docílit foťákem? Jak velké zvětšení je potřeba?

Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 11:59, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 11:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Stereomikroskopem cystidy vidět jsou celkem dobře, záleží na druhu houby a na tom, jak velké ty cystidy jsou. Navíc je to rychlé, pohodlné a houby se k tomu navic nemusí kuchat ani nijak upravovat.

Takový stereomikroskop - binokulár má maximální zvětšení tak 100x. Když má cystida 50 um, tak by její obraz při max. zvětšení měl mít 5 mm. Já na to mám doma stařičký binokulár od Zeisse. Je starší než já, což je co říct, senilák Laughing. Bohužel na focení to ale není.

Naposledy jsem se díval na cystidy na ostří lupenů u mladého hnojníku třpytivého a byly vidět parádně. Když nic jiného, tak binokulárem je vždycky možné zjistit zda lupeny atd. jsou úplně rovné nebo tam na nich něco je.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 11:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukal jsem na nějakou tvou fotku na nahuby.sk ... ty cystidy se jakože leskly ... to je asi nasvícením, že jo? ... a bez nasvícení budou možná dost splývat s okolím, takže pokud by na to chtěl člověk vzít foťák, tak asi i posvítit (a nepoužívat polarizák?). A co třeba posvíti barevným světlem! To by mohlo obarvit ty vyčuhující buňky a nijak moc noovlivnit okolí ... och Smile to je špatná úvaha, ale i tak, nebyla by tudy nějaká cesta jak je lépe viděti?

Když vezmu, že makroobjektivem, který není tak drahý se člověk dostane na zvětšení 1:1 (na čipu - bez ohledu jeho velikosti!) ... u mého APS-C chipu mám 18*12 mm (= 216 mm2) ... 8,2 MPix (3504 x 2336 = 8185344) s velikostí pixelu 6,4 um2 ...
1 pixel = 216 / 8185344 = 26,4e-6 mm2 = 26,4 um2 (tož by měl být vidět objekt například ca. 5,1*5,1 um).
což je ještě dost málo, avšak vezmu-li nějakou tu čočku, redukční kroužek, telekonvertor, obrácený objektiv ... neměl by být problém dostat se na zvětšení 5:1 a více ... zabraná plocha by byla pětinová a tudíž i rozlišení 26,4 / 5 = 5,3 um2 = nějaké ty cystidy (např. ca. 2,3*2,3 um) by měli/mohli být vidět Smile

Canon dokonce prodává takovýto objektiv ... Objektiv MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro

Počítám správně????

Naposledy upravil Bob dne út 05. prosince 2006 12:54, celkově upraveno 2 krát
Bob
Site Admin

Nový příspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 11:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když tak na to koukám ... při makru 5:1 už bych měl vidět i výtrusy !!!!! Tak já nevím Smile Mikroskop a nebo foťák s makrem 10:1 Smile

Naposledy upravil Bob dne út 05. prosince 2006 12:54, celkově upraveno 1 krát
mat60
Čestný člen

Nový příspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 12:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

05. prosince 06, 10:56 Bob napsal:
Když tak na to koukám ... při makru 1:5 už bych měl vidět i výtrusy !!!!! Tak já nevím Smile Mikroskop a nebo foťák s makrem 1:10 Smile

Určitě mikroskop. K čemu ti bude obrázek, kde výtrusy budou mít velikost dva pixely? Navíc tam určitě budou nějaké optické vady, nějaký šum atd.
A navíc z důvodu vrchního nebo bočního nasvícení budou výtrusy splývat. Mikroskopy navíc mají daleko větší zvětšení.
Bob
Site Admin

Nový příspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 12:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasný Smile šlo mi spíše o ty cystidy Smile
mat60
Čestný člen

Nový příspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 13:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

05. prosince 06, 11:56 Bob napsal:
Jasný Smile šlo mi spíše o ty cystidy Smile
U hnojníků by to určitě šlo, tedy něco by bylo vidět. Hnojníky mají ty cystidy velké. Ale u některých jiných druhů asi ne.
mat60
Čestný člen

Nový příspěvekZaslal: út 05. prosince 2006 13:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

05. prosince 06, 10:47 Bob napsal:
Koukal jsem na nějakou tvou fotku na nahuby.sk ... ty cystidy se jakože leskly ... to je asi nasvícením, že jo? ... a bez nasvícení budou možná dost splývat s okolím, takže pokud by na to chtěl člověk vzít foťák, tak asi i posvítit (a nepoužívat polarizák?). A co třeba posvíti barevným světlem! To by mohlo obarvit ty vyčuhující buňky a nijak moc noovlivnit okolí ... och Smile to je špatná úvaha, ale i tak, nebyla by tudy nějaká cesta jak je lépe viděti?

Ty cystidy byly zcela čiré a strašně se leskly. Na binokuláru nemám polarizák. Výrobce - Olympus s tím nepočítal Evil or Very Mad. Byl by potřeba nestandardně velký.

O jiném nasvícení si můžeš asi jenom nechat zdát. Mezi preparátem a objektivovou čočkou je málo místa. U binokuláru je to se světlem dost omezené - buď kruhový osvětlovač nebo dva kabely. Bylo to ale focené dost dávno, třeba bych teď něco vymyslel. Musím to někdy zase zkusit.
latcarf

Nový příspěvekZaslal: út 06. února 2007 14:23
  Předmět: Mikroskop
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já k mikroskopování používám nějaký hrozně starý mikroskop od ZEISSE. Byl někdy v 80. letech vyřazený z laboratoře v nemocnici. Okuláry 6x, 10x a 16x, objektiv 10x, 40x a 100x imersní. A na houby i na výtrusy celkem stačí, má kondenzor, s iris. clonkou, osvětlení přes zrcátko, křížový stolek, nast. délku tubusu a hrubý i mikroposuv (ostření). Jen se přes něj nedá fotit (já to neumím) tak jsem se naučil kreslit Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

Nový příspěvekZaslal: po 19. března. 2007 16:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teď jsem "náhodně" narazil na inzerát prodávající mikroskop ... myslím, že by mohl být pto někoho zajímavý:

Prodám stary mikroskop z hodně nahradnima čočkama a další...,značka zeiss-lumipan,rok 49.
Jméno:Lea Matatková - všechny inzeráty uživatele
Mail: lea.matatkoseznam.cz
Telefon: 607261507
Lokalita: Děčín
Cena: 3 000
Bob
Site Admin

Nový příspěvekZaslal: po 19. března. 2007 16:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle je pecka!!! Nejprimitivnější a možná né nejhorší digitální mikroskop je na světě ... a navíc je přenositelnej !!!
http://www.letsgodigital.org/en/11151/micro_photography/

Chv9li mi to trvalo a musel jsem se zaregistrovat ... nepsal jsem pravdu Smile ... ale cenu mi to pak ukázalo ... tajnůstkáři jako všichni prodejci a výrobci mikroskopické techniky ... nechápu, ale je to jejich věc.

krám je: http://shop.nkstech.com/

X-Loupe i8 Starter Pack 60X & Canon IXUS 65
je za 893.00 EUR Ex. VAT

X-Loupe i8 Pro Pack 60X100X150X & Canon IXUS 65
je za 1,346.00 EUR Ex. VAT

Takže je to strááášně drahé Sad
Bob
Site Admin

Nový příspěvekZaslal: čt 05. dubna 2007 16:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Narazil jsem na toto kouzelné zařízení? Znáte to? Kolik to stojí?
http://www.advatec.cz/xmedia/download/Prospekt1_TIMM.pdf
Baba Jaga
Čestný člen

Nový příspěvekZaslal: so 07. dubna 2007 3:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 05. dubna 2007 16:21 Bob napsal:
Narazil jsem na toto kouzelné zařízení? Znáte to? Kolik to stojí?
http://www.advatec.cz/xmedia/download/Prospekt1_TIMM.pdf

Tohle zařízemí neznám, ale vůbec bych tomu nevěřil. Je to technický mikroskop, nikoliv biologický. Houby si myslím by tímto nešly pozorovat, a navíc si myslím, že stará dobrá meopta z bazaru bude několikanásobně levnější. Můj cenový tip je minimálně 20 000,-.

Lupo
Site Admin

Nový příspěvekZaslal: so 07. dubna 2007 11:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 19. března. 2007 16:47 Bob napsal:
Teď jsem "náhodně" narazil na inzerát prodávající mikroskop ... myslím, že by mohl být pto někoho zajímavý:

Prodám stary mikroskop z hodně nahradnima čočkama a další...,značka zeiss-lumipan,rok 49.
Jméno:Lea Matatková - všechny inzeráty uživatele
Mail: lea.matatkoseznam.cz
Telefon: 607261507
Lokalita: Děčín
Cena: 3 000

Cena už je na 2500 a tady je i nějaký stručný popis

http://www.arco-iris.com/George/microscopes/zeiss_lumipan.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

Nový příspěvekZaslal: ne 08. dubna 2007 21:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Baba-Jaga májistě asi pravdu ... přišlo mi však velmi zajímavé, že to člověk může tahat sebou do lesa! Je to malé, skladné, ... zvětšení 400x je v terénu jistě super ... prostě tak Smile Nemyslel jsem to jako ekvivalent mikroskopu Laughing Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mikron - Fórum o mikroskopii nejen hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru