Zaslal: čt 17. listopadu 2005 5:05 Předmět: Přečin
Zdar Bobe,něco pro Tebe ber to z humorem ,aby se tento případ neopakoval/kamarád mi přinesl starý tisk a já starý vetešník vše archivuji a našel jsem zde článek pomalu 100let starý z Tvého bydliště.
Národní politika/15.února 1911,č.46
Přečin proti bezpečnosti života-před senátem
Marie Furbachová,27letá manželka horníka z Libušína nasbírala v polovici července vlesích poblíž obce velké množství hub ,jež pak pokládajíc za zelinky,jednak rozprodala,jednak sama sobě a muži svému k jídlu zhotovila.Houby však byli jedovaté a neznalost krutě se vymstila.Dnem
16.7. pak celá obec onemocněla za příznaků těžké otravy.Pandr.Liseckýse vynasnažil ,aby nebezpečí odvrátil,ale nezachoval již při životě 2 sestry Rosalii a Kateřinu Zázvorkovi jež 20,července skonali.Polituváníhodné neštěstí mělo za následek vyšetřování,jež s Furbachovou bylo zahájeno pro přečin proti bezpečnosti života.Z přečinu toho se Furbachová zodpovídalapřed senátem dvorního radyMatouše.Hájil ji advokát dr.Gluck a žalobu zastupoval substitut dr,Karhan.obžalovaná doznala svojí vinu,pláče m se omlouvajíc,tím že houby pokládala za jedlé ,v čemž byla utvrzena lidmi,kterým je dala ochutnati.Onemocněla však po nich sama,právě tak jak její muž.Senát uznal Furbachovou vinou,ne však přečinem proti bezpečnosti života,ale přečinem proti zneužívání potravin a vyměřil ji trest v trvání tuhého trestu po dobu 1měsíc s 2posty./tak to byli naši předkové/
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory