Zaslal: st 15. srpen 2018 19:33 Předmět: Entoloma
Na starém lesním spáleništi, které už porostly kopřivy (v okolí buk, smrk, borovice), rostla malá černomodrá závojenka. Bohužel jen jediná plodnice. Lupeny nezubaté, nezbarvené. Nepodařilo se mi najít nic o antrakofilních nebo nitrofilních závojenkách. Najít jí v mechu v nějaké pěkné smrčině, asi bych jí měl za E. nitidum, ale s tímhle biotopem si moc jistý nejsem.
Na starém lesním spáleništi, které už porostly kopřivy (v okolí buk, smrk, borovice), rostla malá černomodrá závojenka. Bohužel jen jediná plodnice. Lupeny nezubaté, nezbarvené. Nepodařilo se mi najít nic o antrakofilních nebo nitrofilních závojenkách. Najít jí v mechu v nějaké pěkné smrčině, asi bych jí měl za E. nitidum, ale s tímhle biotopem si moc jistý nejsem.
Sbíráte modré závojenky na ohništích?
Já je moc často nepotkávám ani v pěkný smrčině, natož na spáleništích. Entolomy jsou těžký rod na určování.
Zaslal: čt 16. srpen 2018 17:15
E. nitidum znám z nižších partií Novohradských hor a několika lesů v okolí p. n. Lipno. Většinou jsou to mechaté smrčiny bohaté na ektomykorhizní druhy. Podle literatury ale může růst i pod buky, což by na tento případ odpovídalo lépe.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory