Zaslal: pá 06. července 2018 14:24 Předmět: oranžový askomycet
Do centimetru velká apothecia, jasně, ale poměrně světle oranžová, po obvodu s nenápadnými světlými chloupky. V mládí podobný tvar jako kosmatky, ale v dospělosti s obracejí naruby.
Rostly na holé půdě u lesní cesty štěrkované vápencem, pod smrky.
Spóry zhruba 20 x 10-10,7 mí, elipticky vřetenovité až vřetenovité, povrch bradavčitý. Bez kapek. Parafýzy rovné, na konci rozšířené asi až na 6,5-7 mí.
Koukni jestli jsem (o trochu níž pod okrajem) rozvětvené sety, a jestli se v LACB trochu uvolňuje vrchní vrstva výtrusu (takové špičaté čepičky na jednom nebo obou pólech). Jestli jo, tak Cheilymenia crucipila. Makro vypadá typicky.
Zaslal: pá 06. července 2018 21:56
Díky, to bude ona. Zmátlo mě, že když jsem jí naposledy určoval, měla (a podle klíče, který jsem použil, také měla mít) hladké výtrusy. Teď koukám, že může mít hladké i bradavčité.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory