Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib mokřadní nebo Hřib červený?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ramar

PříspěvekZaslal: po 08. ledna 2018 17:16
  Předmět: Hřib mokřadní nebo Hřib červený?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Toto jsem se pokusil sám identifikovat a vyšlo mi, že by to mohl být Hřib mokřadní nebo Hřib červený. Dokázal by to někdo určit přesněji? Případně zda to není i něco jiného?

Vyfoceno: 16.10.2017, Východní Čechy (nadmořská výška asi 480m)
Místo: poblíž potoka, dalo by se říci, že tam rostly na jednom místě, ale ve větším množství

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. ledna 2018 22:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chybí informace, jaké stromy rostly v okolí. Podle opadu bych soudil na smrky. Jestli to byla čistá smrčina, tak ani jeden ze jmenovaných nepřipadá v úvahu, protože pod jehličnany běžně nerostou. S ohledem na celkový vzhled bych to považoval za hřib osmahlý nebo plstnatý, oba občas vytvoří i plodnice s červeným pigmentem na klobouku. Pokud tam byly jen smrky, tak h. osmahlý, pokud tam byl i dub, tak připadá v úvahu i h. plstnatý.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Nezmar

PříspěvekZaslal: út 09. ledna 2018 13:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

hřib sametový
Xerocomellus pruinatus
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 09. ledna 2018 23:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravda. Tahle možnost mě nenapadla, nejspíš proto, že ho neznám z čisté smrčiny. Pokud jsem ho viděl ve smrčině, vždy to bylo v partii, kde byly přimíšené nějaké buky, břízy nebo duby.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: st 10. ledna 2018 19:14
  Předmět: Re: Hřib mokřadní nebo Hřib červený?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ramar:
U suchohřibů je dost zásadním znakem barva dužiny na řezu celou plodnicí, resp. v jakých částech mění barvu (modrá, růžová) a jak intenzivně.
ramar

PříspěvekZaslal: pá 12. ledna 2018 9:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bohužel si už nepamatuji, přesně jaké stromy v okolí rostly, ale téměř jistý jsem si, že dub tam nebyl. Vím, že tam rostou spíše jehličnaté stromy, ale sem tam nějaký listnáty se také najde.
Tu houbu jsem tenkrát netrhal, tak ani jak se zbarvuje nevím.
Snad tam zase nějaké letos porostou, tak si dám na to větší pozor.
Děkuji za rady a za pomoc.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru