Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
ramar
|
Zaslal: po 08. ledna 2018 17:16 Předmět: Hřib mokřadní nebo Hřib červený? |
 |
|
Toto jsem se pokusil sám identifikovat a vyšlo mi, že by to mohl být Hřib mokřadní nebo Hřib červený. Dokázal by to někdo určit přesněji? Případně zda to není i něco jiného?
Vyfoceno: 16.10.2017, Východní Čechy (nadmořská výška asi 480m)
Místo: poblíž potoka, dalo by se říci, že tam rostly na jednom místě, ale ve větším množství
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 08. ledna 2018 22:22 |
 |
|
Chybí informace, jaké stromy rostly v okolí. Podle opadu bych soudil na smrky. Jestli to byla čistá smrčina, tak ani jeden ze jmenovaných nepřipadá v úvahu, protože pod jehličnany běžně nerostou. S ohledem na celkový vzhled bych to považoval za hřib osmahlý nebo plstnatý, oba občas vytvoří i plodnice s červeným pigmentem na klobouku. Pokud tam byly jen smrky, tak h. osmahlý, pokud tam byl i dub, tak připadá v úvahu i h. plstnatý. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nezmar
|
Zaslal: út 09. ledna 2018 13:34 |
 |
|
hřib sametový
Xerocomellus pruinatus |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 09. ledna 2018 23:51 |
 |
|
Pravda. Tahle možnost mě nenapadla, nejspíš proto, že ho neznám z čisté smrčiny. Pokud jsem ho viděl ve smrčině, vždy to bylo v partii, kde byly přimíšené nějaké buky, břízy nebo duby. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori
|
Zaslal: st 10. ledna 2018 19:14 Předmět: Re: Hřib mokřadní nebo Hřib červený? |
 |
|
ramar:
U suchohřibů je dost zásadním znakem barva dužiny na řezu celou plodnicí, resp. v jakých částech mění barvu (modrá, růžová) a jak intenzivně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ramar
|
Zaslal: pá 12. ledna 2018 9:10 |
 |
|
Bohužel si už nepamatuji, přesně jaké stromy v okolí rostly, ale téměř jistý jsem si, že dub tam nebyl. Vím, že tam rostou spíše jehličnaté stromy, ale sem tam nějaký listnáty se také najde.
Tu houbu jsem tenkrát netrhal, tak ani jak se zbarvuje nevím.
Snad tam zase nějaké letos porostou, tak si dám na to větší pozor.
Děkuji za rady a za pomoc. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|